Vojaške vaje Tajvana v okolici Tajpeja. Foto: Reuters
Vojaške vaje Tajvana v okolici Tajpeja. Foto: Reuters

Sveženj pomoči naj bi vključeval usposabljanje tajvanskih sil in obveščevalne podatke ter opremo za nadzor in različne vrste streliva.

Uradnega seznama poslanega orožja ameriške oblasti niso objavile. Neimenovani viri so za Reuters pred dnevi sporočili, da naj bi sveženj vključeval tudi štiri neoborožene izvidniške brezpilotne letalnike MQ-9A.

Pomoč prvič neposredno iz rezerv

Predsednik ZDA Joe Biden je od kongresa predtem dobil zeleno luč, da Tajvanu prvič pomaga neposredno iz rezerv, kar bistveno pospeši postopek dobav. Kongres je sicer odobril za milijardo dolarjev ameriške vojaške pomoči v letošnjem proračunu.

Kot je pojasnil tiskovni predstavnik Pentagona, bo nova pomoč namenjena tako za kritične obrambne zaloge kot tudi za zmožnost tajvanskih sil na področjih obrambe pred oklepniki in napadi iz zraka.

Tajvansko obrambno ministrstvo se je že zahvalilo za ameriško pomoč. Kitajska se še ni odzvala.

Kitajska letos okrepila vojaške vaje okoli Tajvana

Tajvan je v zadnjem obdobju vse pogosteje razlog za napetosti med Washingtonom in Pekingom, ki je v zadnjem letu v okolici otoka izvedel več vojaških vaj.

Kitajska je tako aprila kot lansko poletje mobilizirala svoje sile v odziv na vse tesnejše vezi med ZDA in Tajvanom.

Aprila so vaje sledile srečanju tajvanske predsednice Caj Ingven s predsednikom predstavniškega doma ameriškega kongresa Kevinom McCarthyjem v Kaliforniji, lani pa obisku McCarthyjeve predhodnice na čelu predstavniškega doma Nancy Pelosi v Tajpeju.

Čeprav Tajvan od konca državljanske vojne leta 1949 deluje neodvisno od kitajske celine, Peking ta otok v okviru politike ene Kitajske obravnava kot del svojega ozemlja. K ponovni združitvi je na letošnjem zasedanju ljudskega kongresa znova pozval tudi kitajski predsednik Ši Džinping.