Tri države načrtujejo tesnejše vojaško sodelovanje z namenom zamejevanja Kitajske. Foto: Reuters
Tri države načrtujejo tesnejše vojaško sodelovanje z namenom zamejevanja Kitajske. Foto: Reuters

Voditelji naj bi v predsedniškem letovišču Camp David v Marylandu objavili načrte o okrepitvi vojaškega sodelovanja na področju obrambe pred raketnimi izstrelki in področju tehnološkega razvoja predvsem zaradi jedrskega programa Severne Koreje, je pred dnevi novinarjem pojasnil neimenovani predstavnik Bidnove vlade.

Po besedah ameriškega zunanjega ministra Antonyja Blinkna vrh prihaja v času, ko se regija in svet spopadata z geopolitično tekmo, podnebno krizo, rusko agresijo na Ukrajino, jedrskimi provokacijami Rusije in številnimi drugimi izzivi.

ZDA krepijo odnose s partnerji v Aziji kot način za omejevanje vpliva Kitajske, ki ga skuša ta uveljaviti tudi v soseščini, kot pričajo njeni spori s sosednjimi državami glede Južnega kitajskega morja in naraščanje pritiska na Tajvan. Peking vpliv širi tudi po svetu, na primer s povečanjem gospodarskega sodelovanja v Afriki in Latinski Ameriki.

Blinken je povedal, da bo vrh ponudil priložnost za utrditev sodelovanja med zavezniki za uresničitev vizije o indijsko-pacifiški regiji, ki naj bi bila svobodna, odprta, cvetoča, varna, odporna in povezana.

Težki japonsko-južnokorejski odnosi

Vrh bo potekal tudi v obdobju izboljševanja zgodovinsko zapletenih odnosov med Južno Korejo in Japonsko, ki so posledica brutalne japonske kolonialne vladavine na Korejskem polotoku med letoma 1910 in 1945, ki je vključevala tudi spolno suženjstvo in prisilno delo.

ZDA, Japonska in Južna Koreja krepijo vojaško sodelovanje

Državi sta letos z obiskoma Kišide v Seulu in Suk-yeola v Tokiu po več kot desetih letih obnovili medsebojne diplomatske obiske. Marca je Južna Koreja naznanila pobudo za rešitev vprašanja kompenzacij prisilnih delavcev med japonsko vladavino, Japonska pa je julija Južni Koreji vrnila status države z največjimi trgovinskimi ugodnostmi.

Biden želi trenutek izkoristiti za utrditev tega napredka in skupne obrambe pred domnevno grožnjo Severne Koreje pod vodstvom voditelja Kim Džong Una. Po poročanju severnokorejskih medijev je v ponedeljek ukazal veliko povečanje proizvodnje orožja, opreme in streliva kot tudi dejavno izvajanje vojaških vaj. Američani menijo, da želi s povečano proizvodnjo orožja zadostiti naročilom iz Rusije.

ZDA, Japonska in Južna Koreja so se sicer že junija dogovorile, da bodo do konca leta vzpostavile sistem sprotne medsebojne delitve opozorilnih informacij o izstrelitvah raket iz Severne Koreje.

Rusija in Kitajska z vojaškimi vajami v Tihem oceanu

Ruske in kitajske vojaške ladje izvajajo skupne patrulje v Tihem oceanu, je sporočilo rusko obrambno ministrstvo. Pojasnilo je, da te vključujejo usposabljanje za reševanje na morju, vaje za preprečevanje zračnih napadov ter dopolnjevanje zalog goriva in prenos tovora na poti, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"V vodah Vzhodnokitajskega morja trenutno deluje enota ladij ruske mornarice in mornarice Ljudske osvobodilne armade," je sporočilo ministrstvo v Moskvi in dodalo, da je skupina ladij od začetka skupni patrulj preplula več kot 6400 navtičnih milj.

Pojasnilo je, da sta mornarici obeh držav v tem času izvedli tudi protipodmorniške vaje, odbili zračni napad navideznega sovražnika ter izpopolnjevali vzletanje in pristajanje helikopterjev na palubah vojaških ladij.

Tiskovni predstavnik kitajskega obrambnega ministrstva je v ponedeljek sporočil, da floti obeh držav izvajata pomorske patrulje v zahodnih in severnih predelih Tihega oceana. "Te dejavnosti niso usmerjene proti tretji strani in niso povezane s trenutnimi mednarodnimi in regionalnimi razmerami," je poudaril.

Kitajska in Rusija sta po ruski invaziji na Ukrajino okrepili obrambno sodelovanje. Junija sta izvedli skupno zračno patruljo nad Japonskim in Vzhodnokitajskim morjem, na katero se je Južna Koreja odzvala z mobilizacijo bojnih letal. V drugi polovici julija sta velesili začeli še skupne pomorske vojaške vaje v Japonskem morju.

O skupni rusko-kitajski patrulji v Tihem oceanu nedaleč ob obale Aljaske je v začetku tega meseca poročala tudi ameriška vojska. V njej naj bi sodelovalo 11 ladij, ki so se približale Aleutom, vendar niso vstopile v ameriške ozemeljske vode.