Čin je bil med vodenjem kitajskega veleposlaništva v Washingtonu zaslužen, da so ZDA in Kitajska obnovili komunikacijo po ohladitvi odnosov. Foto: EPA
Čin je bil med vodenjem kitajskega veleposlaništva v Washingtonu zaslužen, da so ZDA in Kitajska obnovili komunikacijo po ohladitvi odnosov. Foto: EPA

Čin je bil za kitajskega zunanjega ministra imenovan lani konec decembra, nato pa ga je julija zamenjal veteran kitajske diplomacije in nekdanji zunanji minister Vang Ji. Pred nenadno zamenjavo Čina en mesec ni bilo videti v javnosti, kar je sprožilo številna ugibanja o njegovi usodi, še posebej zato, ker naj bi bil tesen zaveznik predsednika Ši Džinpinga.

Pred imenovanjem za zunanjega ministra je bil Čin kitajski veleposlanik v Washingtonu od leta 2021, kot naj bi razkrila notranja preiskava kitajske komunistične partije, naj bi imel v tem času zunajzakonsko razmerje, v katerem se mu je po poročanju Wall Street Journala, ki se sklicuje na dva neimenovana vira, v ZDA rodil otrok. Kot še piše ameriški časopis, Čin sodeluje v preiskavi, ki so jo sprožile oblasti v Pekingu in ki se osredotoča na morebitno škodo kitajski nacionalni varnosti.

Čina je nasledil njegov predhodnik Vang. Foto: EPA
Čina je nasledil njegov predhodnik Vang. Foto: EPA

Na redni torkovi novinarski konferenci kitajskega zunanjega ministrstva tiskovna predstavnica Mao Ning ni želela podrobneje odgovarjati na vprašanje glede poročanja WSJ-ja, ampak je dejala le, da je kitajsko zunanje ministrstvo že objavilo informacije o imenovanju in razrešitvi zunanjega ministra, medtem ko je za informacije iz ameriškega časopisa dejala, da jih ne pozna.

Peking sicer ni nikoli podal uradne razlage za zamenjavo na čelu kitajske diplomacije, kot tudi ni sporočil, da je Čin v preiskavi. Glede na podatke na strani kitajskega zunanjega ministrstva je Čin poročen in ima v zakonu enega otroka.

Obrambnega ministra niso videli od avgusta

Čin pa ni edini visoki predstavnik kitajskih oblasti, ki je v zadnjem času nenadoma izginil iz javnosti, saj že od avgusta ni bilo videti obrambnega ministra Li Šangfuja, ki je položaj prevzel šele marca letos. Reuters je prejšnji teden poročal, da je Li skupaj še z osmimi drugimi visokimi uradniki v preiskavi zaradi domnevne korupcije pri nabavah vojaške opreme med letoma 2017 in 2022, ko je bil vodja oddelka za opremo pri Centralni vojaški komisiji.

Li je bil na ameriškem seznamu posameznikov, proti kateremu so bile uvedene sankcije. Foto: Reuters
Li je bil na ameriškem seznamu posameznikov, proti kateremu so bile uvedene sankcije. Foto: Reuters

Tudi glede usode Lija v Pekingu niso želeli pojasnjevati podrobnosti in tiskovna predstavnica kitajskega zunanjega ministrstva Mao je zavrnila vprašanje v povezavi z njim, saj to po njenih besedah ni diplomatsko vprašanje. Kot poroča Guardian, je bilo odpovedanih več načrtovanih srečanj med Lijem in predstavniki tujih obrambnih sil.

Vse oči bodo zdaj po poročanju Guardiana uprte v varnostni forum Šjangšan, ki bo potekal prihodnji mesec in na katerem običajno kitajski obrambni minister nagovori udeležence. Če Lija na srečanju ne bo, potem bo Peking verjetno prisiljen oznaniti novega obrambnega ministra.