Blinken in Čin. Foto: Reuters
Blinken in Čin. Foto: Reuters

Blinken se je srečal s kitajskim zunanjim ministrom Čin Gangom ter z njegovim predhodnikom, vplivnim diplomatom Vang Jijem. Nobena stran ni pričakovala velikega preboja v odnosih, poroča BBC.

Čin je Blinkna sprejel v državni vili v Pekingu, ministra sta se pred srečanjem na rdeči preprogi rokovala, izjav pa nista dajala.

Tiskovni predstavnik ameriškega zunanjega ministrstva Matthew Miller je dejal, da je Blinken "poudaril pomen diplomacije in ohranjanja odprtih kanalov komunikacije" glede širokega spektra tem za zmanjšanje tveganja napačnega razumevanja.

Sestanek je trajal pet ur in pol, ministra pa sta med drugim izrazila željo po stabilizaciji odnosov med državama.

Kot je dodal Miller, je Blinken Čina povabil v Washington, ministra pa sta se strinjala, da se bo ta obisk zgodil takrat, ki bo to ustrezalo obema stranema.

Po poročanju kitajskih medijev je Čin Blinknu dejal, da je Kitajska zavezana vzpostavitvi "stabilnega, predvidljivega in konstruktivnega odnosa" z ZDA. Čin je tudi izrazil zaskrbljenost Kitajske glede vprašanja Tajvana, češ da je to "največje tveganje" v kitajsko-ameriških odnosih.

Sprejem pri kitajskem zunanjem ministru Čin Gangu. Foto: Reuters
Sprejem pri kitajskem zunanjem ministru Čin Gangu. Foto: Reuters

Blinken bo v Pekingu ostal do ponedeljka, na programu ima srečanja z več visokimi kitajskimi predstavniki. Omenja se tudi možnost srečanja s kitajskim predsednikom Ši Džinpingom, vendar v Pekingu tega za zdaj niso potrdili.

Ameriški uslužbenci in analitiki pričakujejo, da bo Blinknov obisk tlakoval pot za dodatna dvostranska srečanja med Washingtonom in Pekingom v prihodnjih mesecih, vključno z obiskom ministric za finance in trgovino Janet Yellen in Gino Raimondo.

Pred odhodom je Blinken dejal, da bo s kitajskimi sogovorniki neposredno in odkrito začel pogovor o temah, ki skrbijo Washington. Pogovori naj bi po pričakovanju ZDA obsegali tudi trgovinski spor med državama glede naprednih računalniških tehnologij, epidemijo fentanila v ZDA in kitajsko ravnanje s človekovimi pravicami.

Sorodna novica Čin Gang pozval Blinkna, naj se ZDA prenehajo vmešavati v notranje zadeve Kitajske

"Močna konkurenca terja vzdržno diplomacijo, da bi preprečili, da bi tekmovanje preraslo v spor," je dejal Blinken.

Vodja ameriške diplomacije je že v četrtek v telefonskem pogovoru s kitajskim kolegom poudaril potrebo po ohranjanju odprtih kanalov komuniciranja. Čin je na drugi strani pozval ZDA, naj se nehajo vmešavati v notranje zadeve Kitajske, in opozoril tudi na druge težave in izzive v odnosih.

Kitajski uradnik so obisk Blinkna sprejeli precej hladno in se spraševali, ali je ameriška namera po izboljšanju odnosov iskrena, še piše BBC.

Biden se želi srečati s Šijem

Ameriški predsednik Joe Biden je v soboto izrazil upanje, da se bo "v prihodnjih mesecih" srečal s kitajskim kolegom Šijem, da bi spregovorila o razlikah med državama, pa tudi o področjih, na katerih lahko najdeta soglasje.

Napetosti med Kitajsko in ZDA segajo od kitajskega stališča do ruske agresije v Ukrajini prek trgovinske vojne med državama in njunega udejstvovanja v indijsko-pacifiški regiji do statusa Tajvana, ki ga Kitajska dojema kot del svojega ozemlja, ZDA pa z njim vzdržujejo tesne stike.

Blinken je prvič na obisku na Kitajskem, odkar je leta 2021 prevzel položaj zunanjega ministra. Obisk je bil načrtovan že za februar, a so ga v zadnjem trenutku preložili zaradi domnevnega kitajskega vohunskega balona nad ZDA.

Blinken za boljše odnose med ZDA in Kitajsko