Čin Ganga so nazadnje videli v javnosti 25. junija. Foto: Reuters
Čin Ganga so nazadnje videli v javnosti 25. junija. Foto: Reuters

"Najvišje kitajsko zakonodajno telo je za zunanjega ministra izglasovalo Vang Jija. Čin Gang pa je bil odstavljen s položaja," je poročala kitajska tiskovna agencija Šinhua.

57-letni Čin je veljal za tesnega zaveznika kitajskega predsednika Ši Džinpinga. Mnogi analitiki so njegov nedavni hitri vzpon v diplomatskih vrstah pripisali ravno njunemu odnosu.

V zadnjem času so se sicer glede Čina pojavljala številna vprašanja, saj ga srečanja z namestnikom ruskega zunanjega ministra Andrejem Rudenkom 25. junija ni bilo videti v javnosti.

Ugibanja, da so ga odstavili s položaja ali da so proti njemu uvedli uradno preiskavo, pa je sprožila njegova odsotnost na vrhu Združenja držav Jugovzhodne Azije (Asean) v Indoneziji dva tedna pozneje.

Kitajsko zunanje ministrstvo je takrat sporočilo, da je bil odsoten zaradi zdravstvenih razlogov, odtlej pa je večinoma zavračalo vprašanja o njegovi odsotnosti in trdilo, da diplomatske dejavnosti potekajo nemoteno.

Kitajska je nato brez pojasnila odpovedala tudi načrtovano srečanje med Činom in visokim zunanjepolitičnim predstavnikom EU-ja Josepom Borrellom v Pekingu. EU naj bi bil o odpovedi obveščena le dva dni pred načrtovanim srečanjem.

V preteklih tednih je njegove naloge prevzel najvišji kitajski diplomat Vang Ji, ki vodi zunanjo politiko vladajoče komunistične partije. Čin je sicer Vanga nasledil na položaju zunanjega ministra decembra lani.