Kim Džong Un in Sergej Lavrov. Foto: Reuters
Kim Džong Un in Sergej Lavrov. Foto: Reuters

Kritičen je bil do povečanja vojaških dejavnosti na območju in pozdravil krepitev odnosov med Severno Korejo in Rusijo. Sestal se je tudi z voditeljem Kim Džong Unom.

"Tako kot naši severnokorejski prijatelji smo resno zaskrbljeni zaradi krepitve vojaških dejavnosti ZDA, Japonske in Južne Koreje na območju in zaradi politike Washingtona. Nasprotujemo tej nekonstruktivni in nevarni liniji," je izjavil Lavrov.

Opozoril je, da ZDA na območju postavljajo "strateško infrastrukturo, vključno z jedrskimi elementi", ne da bi to podrobneje pojasnil, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Moskva želi Severni Koreji pomagati tudi pri njenih energetskih potrebah, ki so za Pjongjang, za katerega veljajo stroge sankcije Zahoda, stalen vir boja, je povedal za ruske medije in dodal, da že obstajajo načrti za dobavo energetskih in drugih virov. Naznanil je, da bosta državi o tem razpravljali novembra.

Prav tako je pozdravil nadaljnjo krepitev odnosov med Severno Korejo in Rusijo. "Po prelomnem septembrskem vrhu lahko z gotovostjo rečemo, da so odnosi dosegli novo kakovostno strateško raven," je še dodal.

Lavrov je v sredo v Pjongjang prispel iz Pekinga, kjer sta se ob robu vrha Pas in cesta sešla voditelja Kitajske in Rusije, Ši Džinping in Vladimir Putin. Minister se je v Severni Koreji usklajeval tudi glede podrobnosti o načrtovanem obisku Putina.

Severnokorejski voditelj Kim Džong Un je Putina na obisk v Pjongjang povabil med njunim srečanjem v vesoljskem centru Vostočni na ruskem daljnem vzhodu sredi septembra. Kim je takrat Putinu zagotovil podporo v vseh njegovih odločitvah in sodelovanje "v boju proti imperializmu". Na srečanju sta se zavzela za krepitev odnosov, Putin pa je omenjal tudi možnost vojaškega sodelovanja.

Že v sredo se je Lavrov v Pjongjang zahvalil za podporo Severne Koreje v boju proti Ukrajini. "Zelo cenimo vašo načelno in nedvoumno podporo ruskim ukrepom v zvezi s posebno vojaško operacijo v Ukrajini," je poudaril.