Kim Džong Un med obiskom ruske tovarne. Foto: EPA
Kim Džong Un med obiskom ruske tovarne. Foto: EPA

Kim si je ogledal tovarno, ki nosi ime po sovjetskem kozmonavtu Juriju Gagarinu, prvem človeku v vesolju. V njej med drugim proizvajajo ruska vojaška letala Su-35 in Su-57, pa tudi civilna letala.

Kim, ki je s posebnim vlakom v Rusijo prispel v torek, je v sredo v spremstvu ruskega predsednika Vladimirja Putina obiskal novi ruski kozmodrom Vostočni. Po poročanju ruskih tiskovnih agencij je Putin ob obisku Kima obljubil pomoč Moskve pri razvoju severnokorejskega vesoljskega programa. Novinarjem je povedal, da vidi možnosti za vojaško sodelovanje med državama.

V Komsomolsku so Kima pričakali tamkajšnji guverner in drugi predstavniki lokalnih oblasti. Foto: Reuters
V Komsomolsku so Kima pričakali tamkajšnji guverner in drugi predstavniki lokalnih oblasti. Foto: Reuters

Po srečanju s Kimom je Putin napovedal, da bo severnokorejski voditelj obiskal rusko tovarno letal. Šel bo tudi v pristanišče Vladivostok, kjer si bo ogledal razstavo ruskih vojaških ladij, univerzo in Rusko akademijo znanosti, vključno z laboratoriji za raziskovanje morske biologije.

Tiskovni predstavnik Kremlja Dimitrij Peskov je v četrtek dejal, da bo Kim v Rusiji ostal še nekaj dni. Za Kima je to sicer prva pot v tujino po štirih letih in drugi obisk v Rusiji, odkar se je aprila 2019 v Vladivostoku sestal s Putinom. Kim je med obiskom Vostočnega Putina tudi povabil na obisk Severne Koreje, ruski zunanji minister Sergej Lavrov pa naj bi Pjongjang obiskal oktobra.

Moskva je ob tem sporočila, da v času obiska Kima v Rusiji ni bil podpisan noben sporazum.

Tristranski pogovori Washingtona, Seula in Tokia

Rusija in Severna Koreja sta zgodovinski zaveznici, proti obema pa je mednarodna skupnost uvedla sankcije – proti Moskvi zaradi vojne v Ukrajini, proti Pjongjangu zaradi jedrskega programa.

Kimov obisk v Rusiji je med zahodnimi državami sprožil zaskrbljenost, da bi državi lahko sklenili orožarske posle. Oglasili so se tudi v Seulu, od kjer so izrazili zaskrbljenost, da sta Severna Koreja in Rusija kljub mnogim opozorilom razpravljali o vojaških vprašanjih, med drugim o razvoju satelitov. V Washingtonu pa so se po telefonu pogovarjali s predstavniki Japonske in Južne Koreje. Strinjali so se, da bi morebitni izvoz orožja Pjongjanga Rusiji predstavljal neposredno kršenje več resolucij Varnostnega sveta Združenih narodov.