Kitajski predsednik skuša modernizirati kitajsko vojsko in jo spremeniti v svetovno velesilo tudi na vojaškem področju. Foto: EPA
Kitajski predsednik skuša modernizirati kitajsko vojsko in jo spremeniti v svetovno velesilo tudi na vojaškem področju. Foto: EPA

Lija pred odstavitvijo v javnosti ni bilo od 29. avgusta, nekaj tednov pred tem pa je obiskal Rusijo in Belorusijo. Razlogov za njegovo odstavitev niso pojasnili, po njej pa obrambno ministrstvo ni želelo povedati, kdo bo vodil največjo vojsko na svetu.

Državna televizija je nato danes poročala, da je stalni odbor ljudskega kongresa za novega obrambnega ministra imenoval Dong Džuna. Drugih podrobnosti ni navedla, samo še to, da je imenovanje potrdil kitajski predsednik Ši Džinping.

Dong, ki se je rodil leta 1961, je bil poveljnik mornarice od avgusta 2021, pred tem pa namestnik vodje južnega poveljstva kitajske vojske, ki pokriva Južnokitajsko morje, kjer ima Peking ozemeljske spore s sosednjimi državami.

Za ministra je bil sicer imenovan v občutljivem času, ko Kitajska med drugim povečuje vojaški pritisk na Tajvan pred tamkajšnjimi januarskimi predsedniškimi volitvami.

Njegovo imenovanje je presenečenje, saj so poznavalci pričakovali, da bo imenovan general Lju Dženli, načelnik združenega poveljstva kitajske vojske. Prejšnji teden se je srečal za ameriškim kolegom. To je bilo prvo srečanje vojaških predstavnikov držav na tako visoki ravni po letu dni.

ZDA in Kitajska sta namreč v procesu vnovičnega vzpostavljanja vojaških komunikacij, kar je ključnega pomena, če želita preprečiti, da bi tekmovalnost med njima prerasla v konflikt.