Li je kitajski obrambni minister z najkrajšim stažem. Foto: Reuters
Li je kitajski obrambni minister z najkrajšim stažem. Foto: Reuters

Stalni odbor ljudskega kongresa na današnjem srečanju odločil, da Lija razreši kot člana vlade in obrambnega ministra, ob tem pa presenetljivo niso sporočili, kdo bo njegova zamenjava. To je še posebej čudno, saj bo Kitajska prihodnji teden gostila srečanje tujih obrambnih ministrov na pekinškem forumu, ki ga običajno vodi obrambni minister.

Li je bil sicer na položaju od marca, v javnosti pa ga ni bilo videti od konca avgusta. Je tudi pod ameriškimi sankcijami zaradi kitajskega nakupa bojnih letal in opreme od Rusije.

Oblasti tudi niso navedle, kaj je razlog za razrešitev Lija, a se ugiba, da bi bila lahko to korupcija, saj je v preiskavi zaradi domnevnih nepravilnosti pri nabavah vojaške opreme, ko je bil vodja oddelka za opremo pri Centralni vojaški komisiji.

Tako kot Li je tudi Či ministroval manj kot leto dni, preden je izginil iz javnosti, nato pa ga je zamenjal njegov predhodnik Vang Ji. Tudi pri njemu Peking ni podal uradne razlage, vendar je Wall Street Journal poročal, da je imel zunajzakonsko razmerje, ko je bil še kitajski veleposlanik v Washingtonu.

Odsotnost Lija in Čina po manj kot letu dni službovanja je bila še posebej opazna, ne samo zaradi resorjev, ki sta ju vodila, ampak ker sta veljala za izbranca predsednika Ši Džinpinga. Oba sta bila tudi med petimi državnimi svetniki, ki je položaj še višji od ministra.