Foto: Reuters
Foto: Reuters

Kitajski mediji, ki so 100-letnega Kissingerja opisali kot legendarnega diplomata, več podrobnosti o njunem srečanju niso podali. Poročali so le, da je potekalo v diplomatskem kompleksu Djaojutaj, kjer sta se leta 1971 sestala Kissinger in takratni kitajski premier Džov Enlaj.

Kot najvišji diplomat ZDA je Kissinger julija 1971 v času administracije nekdanjega predsednika Richarda Nixona opravil tajno potovanje v Ljudsko republiko Kitajsko in tako naredil prvi korak k normalizaciji odnosov med državama. Njegovo potovanje je postavilo tudi temelje za poznejši prelomni obisk Nixona na Kitajsko.

Kissingerja je v torek sprejel kitajski obrambni minister Li Šangfu, ki je na srečanju izrazil upanje na zdrav razvoj odnosov med vojskama obeh držav. Nekdanji ameriški diplomat pa je povedal, da je zgodovina vedno znova dokazala, da si niti ZDA niti Kitajska ne moreta privoščiti, da bi druga drugo obravnavali kot nasprotnika.

V sredo se je Kissinger sestal tudi z najvišjim kitajskim diplomatom Vang Jijem, ki je pohvalil njegov "zgodovinski prispevek k prelomnemu razvoju kitajsko-ameriških odnosov".

Kitajska vojska je z oboroženimi silami ZDA v zadnjem času prekinila stike zaradi političnih prepirov glede Tajvana, sankcij zaradi kitajske podpore Rusiji pri vojni v Ukrajini, odnosi med državama pa so se zaostrili tudi zaradi kitajskega balona, ki so ga februarja sestrelile ZDA.

V zadnjih tednih so se odnosi med velesilama sicer nekoliko izboljšali, vsaj kar zadeva uradne obiske. Peking so nedavno obiskali ameriški državni sekretar Antony Blinken, finančna ministrica Janet Yellen in odposlanec ZDA za podnebje John Kerry.