Dim nad letališčem v Kartumu. Foto: Reuters
Dim nad letališčem v Kartumu. Foto: Reuters

Obe strani, sudanska vladna vojska in paravojaška skupina Sile za hitro posredovanje (RSF), ki naj bi skušala izvesti udar, trdita, da nadzorujeta ključne predele v prestolnici, kjer se prebivalci skrivajo pred eksplozijami.

Paravojaška skupina RSF trdi, da njene sile nadzorujejo več predelov v Kartumu, med njimi tudi predsedniško palačo in bližnje mesto Omdurman, pa tudi zahodno regijo Darfur in letališče Merowe na severu države. A kot poroča BBC, naj bi po nekaterih navedbah sudanska vojska znova prevzela nadzor nad letališčem, na katerem naj bi se po navedbah vojske njihovi pripadniki spopadli z manjšimi celicami upornikov.

Vojska je predtem zanikala, da bi pripadniki RSF-a prevzeli ključne točke v prestolnici.

Tako sudanska televizija kot radio ne oddajata.

Hemedti poziva mednarodno skupnost k odzivu

Vodja RSF-ja general Mohamed Hamdan Dagalo, ki je bolj znan pod vzdevkom Hemedti, je danes prek Twitterja pozval mednarodno skupnost, naj se odzove. Ob tem je zavrnil, da bi njegove sile napadle kogarkoli in da se njegove sile borijo proti radikalnemu islamizmu. "Borimo se za sudansko ljudstvo, da bi zagotovili demokratični napredek, za katerega si tako dolgo prizadevajo."

V nedeljo sta se strani sicer dogovorili za triurno premirje, da bi lahko evakuirali ranjene, a kot navaja Reuters, se dogovora nista držali, po mestu je bilo kljub temu slišati strele. Spopadi med vojaškima frakcijama so sprva potekala večinoma v okolici vojaških oporišč v prestolnici Kartum, potem pa so tudi v središču mesta.

"Število smrtnih žrtev med civilisti v spopadih je doseglo 97," je davi sporočil sindikat zdravnikov v Sudanu, pri čemer so opozorili, da ta številka ne vključuje vseh žrtev, saj mnogi zaradi logističnih težav niso mogli priti v bolnišnice. Ob tem so opozorili, da so razmere v bolnišnicah v Kartumu zelo zahtevne. Po navedbah zdravnikov je bilo v spopadih ranjenih več sto civilistov, Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) pa je poročala o več kot 1100 ranjenih.

Vojaški frakciji si delita oblast od vojaškega udara leta 2019, ko sta združili moči proti nekdanjemu predsedniku Omarju al Baširju, ne moreta pa se dogovoriti glede načina, kako bi država prešla iz vojaškega v civilno vodenje. Povod za izbruh spopadov je bilo nesoglasje glede vključitve sil RSF-a v sudansko vojsko.

Ponoči so odjeknili streli in zračni napadi v predelu Bahri, kjer so oporišča RSF-a in ki leži na drugi strani Nila kot Kartum. Reuters navaja pričanja očividcev, da je vojska znova napadla RSF-ova oporišča v Omdurmanu, sestrskem mestu, in okrožjih Kafouri in Sharg El-Nil. Sudanska vojska je sporočila, da se spopadi nadaljujejo v bližini vojaškega oporišča v osrednjem Kartumu, borci RSF-a naj bi na bližnje stavbe nameščali ostrostrelce, a naj bi vojska to nadzorovala.

Kot navajajo prebivalci, je velik izziv več tisoč prepadnikov RSF-a, ki so nameščeni znotraj sosesk v Kartumu in drugih mestih, kjer jih oblasti ne morejo nadzorovati.

"Strah nas je, zaradi hrupa in tresenja hiše nismo spali že 24 ur. Bojimo se, da bomo ostali brez vode in hrane ter zdravil za očeta, ki ima sladkorno bolezen," je povedala Huda iz južnega Kartuma. "Toliko lažnih informacij kroži, vsi lažejo. Ne vemo, kako in kdaj se bo to končalo."

Pozivi k takojšnji ustavitvi spopadov

V Sudan se odpravljajo predsedniki Kenije, Južnega Sudana in Džibutija, ki bodo skušali spraviti sprti strani, posredovanje je ponudil tudi Egipt. Mednarodna skupnost z ZDA, Kitajsko, Rusijo, Egiptom, Savdsko Arabijo na čelu in Združeni narodi je pozvala k takojšnjemu koncu sovražnosti, ki bodo še povečale nestabilnost v regiji. To bi še poglobilo gospodarsko negotovost in okrepilo medplemensko nasilje. Savdska Arabija in Združeni arabski emirati so v preteklih letih vlagali v sudansko kmetijstvo, ki ima velik potencial, in sudanska pristanišča na obali Rdečega morja.

Kot smo poročali, je Svetovni program za hrano začasno prekinil svoje operacije v Sudanu, potem ko so bili ubiti trije njeni sodelavci in napadeno njegovo letalo med streljanjem na kartumskem letališču.

Tretji dan spopadov v Sudanu