General Hemedti ob obisku vasi Aprag po državnem udaru leta 2019. Foto: Reuters
General Hemedti ob obisku vasi Aprag po državnem udaru leta 2019. Foto: Reuters

RSF pod vodstom generala Mohameda Hamdana Dagala - Hemedtija trdi, da je prevzel nadzor nad predsedniško palačo, rezidenco poveljnika vojske, mednarodnim letališčem v Kartumu ter letališči v mestu Merowe na severu ter El-Obeid na zahodu Sudana.

Sudanska vojska je njihove navedbe zanikala in sporočila, da letalske sile izvajajo operacije zoper RSF.

Vojska je za začetek spopadov obtožila RSF, saj naj bi ta napadla več vojaških oporišč v prestolnici in drugje po državi. RSF pa je vojsko obtožil, da je začela spopade z napadom na njen sedež v Kartumu in obleganjem njihovih enot.

Spopadi potekajo v več delih prestolnice Kartum. Na ulicah so tanki in oklepna vozila. Vojska je zaprla mostove čez reko Nil, ki povezujejo prestolnico z mesti Omburman in severnim Kartumom.

Paravojaške enote naj bi se z vojsko spopadale tudi v bližini poslopja državne radiotelevizije, v napadih na letališče v Kartumu pa je bilo zadeto civilno letalo, pri čemer sta umrla najmanj dva človeka. Zaradi streljanja so številne letalske družbe že začele odpovedovati lete v Sudan.

V spopadih naj bi po podatkih sudanskega zdravniškega sindikata umrli najmanj trije civilisti, več naj bi bilo tudi ranjenih.

Spopadi so izbruhnili tudi v pokrajini Severni Darfur

Sudanske civilne stranke, ki so z vojsko in RSF-jem podpisale dogovor o delitvi oblasti, so strani pozvale h koncu spopadov.

Nasilje je izbruhnilo po več dneh napetosti zaradi načrtovane vključitve RSF-ja v redno vojsko. Vojska in RSF sta sicer leta 2019 z udarom skupaj odstavila dolgoletnega voditelja Omarja Al Baširja.

Zaskrbljenost glede načrtovane tranzicije

Spopadi po poročanju Reutersa vzbujajo skrbi glede načrtovane tranzicije v demokracijo. Oblast v Sudanu ima trenutno t. i. suvereni svet pod vodstvom generala Abdela Fataha Al Burhana, general Hemedti pa zaseda položaj njegovega namestnika.

Hemedti se je nedavno postavil na čelo načrtovane tranzicije v demokracijo, s čimer je razjezil vojaške poveljnike, ki so sprožili mobilizacijo v Kartumu.

V četrtek je vojska sporočila, da so nedavni premiki RSF-ja, zlasti v kraju Merowe, potekali brez koordinacije z vojsko in so nezakoniti.

Sile za hitro podporo je sudanska vlada leta 2013 ustanovila z namenom zatiranja upora v Darfurju. RSF sestavljajo arabske milice Janjaweed, ki jih človekoljubne organizacije krivijo za vojne zločine nad prebivalci Darfurja.

V zadnjih mesecih je vodja RSF dejal, da je bil državni udar zoper tranzicijsko vlado leta 2021 napaka, ki ni prinesla sprememb v Sudanu in je le oživila ostanke Baširjevega režima. General al Burhan, ki je napredoval v času Baširjeve tridesetletne vladavine in je trenutno de facto voditelj države, pa trdi, da je bil državni udar zoper Hamdokovo vlado nujen.

Blinken: Razmere v Sudanu so krhke

Ameriški državni sekretar Antony Blinken je v odzivu dejal, da so razmere v Sudanu "krhke", vendar po njegovem mnenju še obstaja priložnost za dokončanje prehoda na civilno oblast.

Britansko veleposlaništvo v Kartumu je svoje državljane pozvalo, naj ostanejo v zaprtih prostorih.

Visoki zunanjepolitični predstavnik EU-ja Josep Borrell je pozval k takojšnji ustavitvi nasilja in dodal, da je osebje Unije na varnem.

Spopade je obsodil tudi posebni odposlanec Združenih za Sudan Volker Perthes in pozval k premirju.

Rusko veleposlaništvo v Kartumu je izrazilo zaskrbljenost nad stopnjevanjem nasilja in pozvalo k premirju in pogajanjem. Zaskrbljenost je izrazila tudi Savdska Arabija.