Dim nad mestom Omdurman blizu prestolnice Kartum. Foto: Reuters
Dim nad mestom Omdurman blizu prestolnice Kartum. Foto: Reuters

Trije uslužbenci WFP-ja, organizacije pod okriljem Združenih narodov, so bili ubiti med opravljanjem nalog v okrožju Kabkabiya v zvezni državi Severni Darfur na zahodu države, je sporočil posebni odposlanec ZN-a za Sudan Volker Perthes.

"Civilisti in humanitarni delavci niso cilj," je poudaril ter izrazil zgroženost ob poročilih o izstrelkih, ki so zadeli prostore ZN-a in drugih humanitarnih organizacij na več lokacijah v Darfurju. Prostore naj bi ob tem tudi izropali. V soboto je bilo na letališču v Kartumu poškodovano tudi letalo WFP-ja.

Predsedniki treh držav potujejo v Sudan

Kenijski predsednik William Ruta je sporočil, da namerava v sklopu regionalnega medvladnega organa za razvoj (IGAD) skupaj s predsednikoma Južnega Sudana in Džibutija odpotovati v Kartum, kjer bodo skušali spraviti sprti strani. Posredovanje je ponudil tudi Egipt.

Satelitski posnetki kažejo  požare v bližini bolnišnice v Kartumu. Foto: Reuters
Satelitski posnetki kažejo požare v bližini bolnišnice v Kartumu. Foto: Reuters

V Sudan potuje tudi predsednik komisije Afriške unije Musa Faki Mahamat. Afriška unija je danes sprta de facto voditelja Sudana, poveljnika vojske generala Abdela Fataha al Burhana ter vodjo RSF-ja generala Mohameda Hamdana Dagala - Hemedtija, pozvala k hitremu sprejetju mirne rešitve in dialogu. Pozvali so ju tudi, naj "odločno zavrneta vsakršno zunanje vmešavanje, ki bi lahko zapletlo razmere v Sudanu".

Dogovor za humanitarni koridor

Sprti strani v Sudanu sta popoldne ob tem sporočili, da sta se strinjali s predlogom Združenih narodov, da danes za tri ure odpreta humanitarni koridor, tudi za evakuacijo ranjenih. Reuters poroča, da se je bojevanje za nekaj časa prekinilo, vendar se je obstreljevanje nato nadaljevalo.

Televizija nehala oddajati

Sudanska državna televizija je v nedeljo popoldne prekinila oddajanje. Neimenovani zaposleni so sporočili, da so sudanske oblasti prekinile oddajanje programa, potem ko so zgradbo televizije v mestu Omdurman zasedle enote RSF-ja.

V spopadih ubitih več deset civilistov

Spopadi med vojaškima frakcijama, ki si delita oblast od vojaškega udara leta 2019, so izbruhnili v soboto, odvijali pa so se večinoma v okolici vojaških oporišč v prestolnici Kartum.

Sindikat sudanskih zdravnikov je poročal, da je bilo v spopadih ubitih 56 civilistov, medtem ko je bilo ranjenih 595 ljudi, vključno z borci.

Spopadi v Sudanu zahtevali številne civilne žrtve

Vojska posreduje z letalskimi silami

Pri Kartumu je sudanska vojska iz zraka napadla oporišče RSF-ja, ki po ocenah analitikov šteje 100.000 borcev. Po vsej prestolnici je bilo slišati streljanje in eksplozije, na videoposnetkih, ki so jih uporabniki delili na družbenih omrežjih, pa je videti vojaška letala, ki letijo nizko nad mestom.

RSF je v soboto zatrdil, da so zavzeli predsedniško palačo, sedež državne televizije in letališče v prestolnici, kar pa je vojska zanikala.

Vojska poziva k umiku borcev iz prestolnice

Vodja vojske general Abdel Fatah Al Burhan je RSF pozval k umiku njegovih borcev iz Kartuma, v nasprotnem primeru pa zagrozil, da bodo v prestolnico poslali vojake tudi iz drugih delov države. Vojska je tudi sporočila, da se ne bo pogajala z RSF-jem, dokler se njegovi borci ne razorožijo.

Iz več delov Kartuma je bilo videti dim in slišati streljanje. Foto: Reuters
Iz več delov Kartuma je bilo videti dim in slišati streljanje. Foto: Reuters

Vodja RSF-ja general Mohamed Hamdan Dagalo, ki je bolj znan pod vzdevkom Hemedti, je Burhana označil za kriminalca in lažnivca. "Vemo, kje se skrivate, in prišli bomo po vas ter vas izročili pravici ali pa boste umrli tako kot vsak drugi pes," je dejal Hemedti.

Spopadi so izbruhnili po nekaj časa trajajočih napetostih zaradi načrtov o integraciji borcev RSF-ja v vojsko. Zaradi nesoglasij se je zavlekla tudi sklenitev sporazuma med političnimi strankami o prehodu na civilno oblast.

Mednarodna skupnost poziva k prekinitvi spopadov

Generalni sekretar ZN-a Antonio Guterres je pozval k prekinitvi spopadov in dialogu. Sporočil je, da je v stikih z Afriško unijo in voditelji držav, ter potrdil zavezanost podpori prebivalcev Sudana v prizadevanjih za obnovo demokratične tranzicije.

Ameriški zunanji minister Antony Blinken je opozoril, da spopadi ogrožajo varnost civilistov. Blinken je s ciljem ustavitve spopadov prav tako v stikih z državami, ki imajo vpliv na Sudan, so sporočili iz Washingtona.

Podobne pozive h končanju sovražnosti in nadaljevanju dialoga o vzpostavitvi civilnih oblasti so na obe strani naslovile tudi Arabska liga, Evropska unija, Velika Britanija, Kitajska in Rusija.

Spopadi v Sudani zahtevali več žrtev