Migranti se na pot pogosto podajo v čolnih, neprimernih za plutje na takšnih razdaljah. Foto: EPA
Migranti se na pot pogosto podajo v čolnih, neprimernih za plutje na takšnih razdaljah. Foto: EPA

"Iz morja so potegnili 789 trupel migrantov, od tega 102 Tunizijca, ostali so tujci in neidentificirane osebe," je dejal predstavnik tunizijske obalne straže. Kot poudarja Mednarodna organizacija za migracije (IOM), je osrednja sredozemska pot med Severno Afriko in Italijo najbolj smrtonosna migrantska pot na svetu.

Severnoafriška država je postala glavna vstopna točka za migrante, ki se v upanju na boljše življenje v Evropi s čolni podajajo na nevarno pot čez Sredozemlje. Nekateri deli tunizijske obale so manj kot 150 kilometrov oddaljeni od italijanskega otoka Lampedusa.

Med 1. januarjem in 20. junijem so na morju pred tunizijsko obalo prestregli in rešili 34.290 migrantov, kar je občutno več kot v enakem obdobju lani, ko so jih prestregli 9217, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Po podatkih italijanskih oblasti je letos Sredozemsko morje prečkalo že več kot 80.000 ljudi, ki so prispeli na obalo Italije, večinoma iz Tunizije in Libije. V enakem obdobju lani je bilo to število 33.000. V poletnih mesecih se sicer število prečkanj morja še poveča.

ZN opozarja na pregone migrantov po Tuniziji

Združeni narodi so medtem izrazili globoko zaskrbljenost za varnost več sto migrantov, ki so obtičali v Tuniziji, potem ko so jih prepeljali v oddaljene dele te severnoafriške države. Na njihovo usodo so ob nedavnem podpisu sporazuma o omejevanju migracij med EU-jem in Tunizijo že opozarjali nevladniki iz organizacije Human Rights Watch (HRW).

ZN so opozorili, da se odvija "tragedija", saj migranti, begunci in prosilci za azil živijo v težkih razmerah blizu meja z Libijo in Alžirijo, medtem ko so nekateri bili potisnjeni čez mejo. Mnogi so bili po nemirih v obmorskem kraju Sfax v začetku meseca, v katerih je umrl Tunizijec, pregnani iz tega mesta, ki velja za glavno izhodišče za migracije v Evropo.

Po podatkih HRW-ja je bilo do 1200 Afričanov "izgnanih ali prisilno premeščenih" na obmejna območja. Med njimi so tudi ženske, nekatere med njimi noseče, in otroci, sta v skupni izjavi zapisali Organizacija za migracije (IOM) in agencija ZN-ja za begunce (UNHCR).

Agenciji ZN-ja sta sporočili, da je treba ljudem nujno zagotoviti humanitarno pomoč in jih spraviti na varno. Ob tem sta opozorili, da že obstajajo poročila o izgubi življenj. "To tragedijo, ki se odvija, je treba končati," sta pozvali.

EU s Tunizijo podpisal sporazum o preprečevanju prihodov

Predstavniki Evropske komisije so sredi tega meseca s tunizijskim predsednikom Kaisom Saiedom podpisali dogovor o sodelovanju pri preprečevanju prihodov migrantov. Cilj sporazuma je predvsem preprečevanje nezakonitih prihodov migrantov s tunizijske obale, boj proti trgovcem z ljudmi in lažje vračanje tunizijskih državljanov, ki so v EU vstopili nezakonito.

Sporazum se je znašel na udaru kritik HRW-ja, ki je EU pozval, naj ga zaradi "resnih zlorab" migrantov s strani tunizijskih varnostnih organov začasno zadrži. Evropska komisija naj bi si sicer prizadevala za podpis podobnih sporazumov tudi z Egiptom in Marokom.