Anarhistični slogan na transparentu: Brez meja, brez držav. Foto: EPA
Anarhistični slogan na transparentu: Brez meja, brez držav. Foto: EPA

Po predsednikovi torkovi izjavi so se na družbenih omrežjih pojavila poročila o nasilju in vdorih množic v domove prebežnikov ter njihovih prisilnih izselitvah.

Pojavljajo se tudi poročila, da zasebna prevozna podjetja niso hotela prodajati vozovnic ljudem, za katera so domnevala, da so prebežniki, poroča Guardian.

Številne civilnodružbene organizacije si prizadevajo najti zavetišča za razseljene ljudi.

Vidna aktivistka Haima Buhel je izrazila prepričanje, da v Tuniziji dovolj ljudi razume, da ni prostora za rasizem v državi, ki si je izborila svobodo po letih diktatorstva.

Protestniki v Tunisu so nosili transparente z izrazi solidarnosti s prebežniki. Poudarjali so, da je Tunizija del Afrike. "Brez strahu, brez terorja, ulica je za ljudi," so vzklikali.

Notranje ministrstvo se je očitno odločilo za umirjen odziv na protest, saj policije skorajda ni bilo.

Med sobotnimi protestniki so številni podprli predsednikovo razpustitev parlamenta in odstavitev premierja julija 2021. A podporo predsedniku so zmanjšale gospodarske težave in pomanjkanje hrane.

Medtem ko poteka zatiranje njegovih nasprotnikov, postaja predsednikova retorika vse ostrejša. Tako je v zadnjih tednih nasprotnike označil za "izdajalce in teroriste", večkrat je trdil tudi, da so načrtovali atentate nanj. Grozil je tudi sodnikom na sojenjih pridržanim, da jih bodo preganjali, če pridržane oprostijo.

Čeprav na njegove izjave in dejanja letijo številne kritike, tudi iz Afriške unije, ZDA in Francije, predsednik s svojimi sporočili vendarle naleti tudi na odobravanje dela tunizijske javnosti.