Rutte, von der Leyen, Sajed in Meloni. Foto: Reuters
Rutte, von der Leyen, Sajed in Meloni. Foto: Reuters

Ta med drugim vključuje pomoč na področju gospodarstva in migracij ter naložbe v energetski in digitalni sektor.

"Tunizija je partner, ki ga v EU-ju zelo cenimo. Glede na svetovne negotovosti pa je v našem skupnem interesu krepitev tega partnerstva ter vlaganje v stabilnost in blaginjo. Zato smo tukaj in zato s Tunizijo sodelujemo pri celovitem svežnju pomoči," je v Tunisu dejala von der Leyen.

Pojasnila je, da je EU za krepitev gospodarskega razvoja v Tuniziji pripravljen mobilizirati do 900 milijonov evrov vreden sveženj pomoči in dodatnih 150 milijonov evrov takojšnje pomoči.

Hkrati si Unija želi okrepiti trgovino s Tunizijo ter naložbe v energetskem in digitalnem sektorju, vse z namenom ustvarjanja delovnih mest in spodbujanja rasti v državi, je sporočila Evropska komisija.

Poleg tega bo Bruselj Tuniziji pomagal pri nadzoru meja in boju proti trgovini z ljudmi. Za ta namen namerava EU še letos nameniti 105 milijonov evrov pomoči. To pa predstavlja kar trikrat večjo podporo od letnega povprečja sredstev EU-ja za Tunizijo na področju migracij v zadnjih dveh letih.

Italijanska premierka Meloni je z odločitvijo Bruslja zadovoljna. Označila jo je za pomemben prvi korak pri spoprijemanju s prihodom prebežnikov, navaja italijanska tiskovna agencija Ansa.

Celovit sveženj pomoči EU-ja vključuje tudi deset milijonov evrov za podporo izmenjave tunizijskih študentov v okviru programa Erasmus+ in sodelovanja, ki bi mladim v Tuniziji omogočila študij, delo ali usposabljanje v EU-ju.

"Finančna podpora bo zagotovljena takoj, ko bo dosežen dogovor s Tunizijo," je dejala von der Leyen in ob tem izrazila željo, da bi ta bil sklenjen še ta mesec.

Po podatkih ZN-ove agencije za begunce UNHCR večina prebežnikov, ki so jih pred kratkim registrirali v Italiji, prihaja ravno iz Tunizije, ki se spopada z gospodarsko krizo.

Sajed: Tunizija ne bo stražar za Evropo

Pred obiskom evropskih voditeljev je tunizijski predsednik Kais Sajed dejal, da Tunizija ni pripravljena biti obmejni stražar za Evropo.

"Rešitev ne bo na račun Tunizije. Ne moremo biti stražar za druge države," je dejal Sajed med obiskom pristaniškega mesta Sfaks, ki je glavna odskočna točka za prebežnike, ki želijo po morju priti do Italije.

Italija si po poročanju Guardiana prizadeva skleniti dogovor s Tunizijo po vzoru dogovora EU-ja s Turčijo, po katerem bi lahko izgnala prebežnike, ki jim Rim ne bi priznal pravice do azila.