Zahodnoafriški poveljniki so dorekli podrobnosti morebitnega vojaškega posredovanja v Nigru, ki pa jih niso razkrili javnosti. Foto: Reuters
Zahodnoafriški poveljniki so dorekli podrobnosti morebitnega vojaškega posredovanja v Nigru, ki pa jih niso razkrili javnosti. Foto: Reuters

Vojaški voditelji Gospodarske skupnosti zahodnoafriških držav Ecowas so v petek dejali, da so pripravljeni na oboroženo posredovanje v Nigru po državnem udaru, v katerem so pučisti konec prejšnjega meseca odstavili predsednika Mohameda Bazouma.

Ecowas se je strinjal, da bo aktiviral "sile v pripravljenosti" kot zadnje sredstvo za ponovno vzpostavitev demokracije v Nigru. Posebne enote Ecowasa so pripravljene na vojaško posredovanje, "takoj ko bo izdan ukaz," je v petek zvečer v ganskem glavnem mestu Akra dejal komisar Ecowasa za politične zadeve in varnost Abdel-Fatau Musah.

"Pripravljeni smo iti, ko bo dan ukaz," je povedal Musah in pojasnil, da je določen tudi že datum morebitne vojaške akcije, pri čemer tega ni razkril. "Tudi dan D je določen," je zatrdil.

Pred tem so se v Akri na dvodnevnem srečanju sestali vojaški poveljniki devetih od skupno 15 članic Ecowasa, da bi uskladili podrobnosti v zvezi z morebitno vojaško operacijo v Nigru.

Ecowas naklonjen dialogu

A pri Ecowasu poudarjajo, da diplomatska prizadevanja ostajajo na mizi in da so naklonjeni dialogu. Ecowas bi lahko danes v Niger poslal diplomatsko misijo, da bi nadaljevala miroljubna prizadevanja za ponovno vzpostavitev ustavnega reda, je dejal Musah. "Pripravljeni smo rešiti zadevo na miren način, vendar sta za tango potrebna dva," je ponazoril.

V glavno mesto Nigra Niamey je medtem prispela mirovna delegacija Ecowasa pod vodstvom nekdanjega nigerijskega predsednika Abdulsalamija Abubakarja, ki si prizadeva za mirno in ne vojaško rešitev krize, potem ko so v državnem udaru oblast prevzeli visoki vojaški častniki.

Vojaška hunta v Nigru je predsednika Bazouma odstavila 26. julija, ko je suspendirala ustavo in razpustila državne institucije. Bazoum je skupaj z družino od takrat v pridržanju, mednarodna skupnost pa je vse bolj zaskrbljena zaradi njegovega zdravstvenega stanja.

Novi premier Nigra Ali Mahaman Lamine Zeine je v petek za ameriški New York Times povedal, da generali, ki stojijo za udarom, Bazoumu ne bodo storili nič žalega. "Nič se mu ne bo zgodilo, ker v Nigru nimamo tradicije nasilja," je v intervjuju iz Dakarja o usodi strmoglavljenega predsednika povedal Zeine, najvišji civilist, ki so ga imenovali pučisti.

New York Times je med drugim poročal, da so voditelji državnega udara odklopili vodo in elektriko v Bazoumovi hiši, kjer je zaprt, odkar je bil odstavljen, in mu zagrozili, da ga bodo ubili, če bodo druge afriške države uresničile zamisel, da ga vrnejo na oblast s pomočjo vojaškega posredovanja.

Novi premier Zeine je tudi zatrdil, da vodje državnega udara v Nigru nimajo namena sodelovati z Rusijo ali s plačanci skupine Wagner, ki jih podpira Kremelj. Da Wagner izkorišča trenutno nestabilnost v Nigru, je v preteklih tednih večkrat opozoril ameriški zunanji minister Antony Blinken.