Pripadniki Ecowasovih enot leta 2017 v Gambiji. Foto: Reuters
Pripadniki Ecowasovih enot leta 2017 v Gambiji. Foto: Reuters

"Diplomatska pogajanja in dialog so temelj našega pristopa," je pojasnil nigerijski predsednik Bola Ahmed Tinubu, čigar država trenutno predseduje Ecowasu. "Nobena možnost ni izločena, vključno z uporabo sile kot zadnje možnosti," je dodal. Vojaški vodje Ecowasa so sicer prejšnji teden pripravili načrte za morebitno vojaško posredovanje v Nigru.

"Naša dolžnost je, da izkoristimo vse možnosti sodelovanja, da zagotovimo hitro vrnitev k ustavnemu upravljanju v Nigru," je dejal Tinubu na začetku vrha. "Vse vpletene strani moramo vključiti v resne razprave, da jih prepričamo, da se odrečejo oblasti in vrnejo predsednika Mohameda Bazouma na oblast," je dodal.

Predsednik mednarodnega bloka Omar Touray pa je po izrednem zasedanju naznanil, da so se članice odločile zbrati intervencijske sile za morebitno posredovanje in ponovno vzpostavitev ustavnega reda v Nigru.

Možnost vojaškega posredovanja v Nigru je sicer sprožila burno razpravo znotraj Ecowasa. Sosednji državi Mali in Burkina Faso, kjer prav tako vladata vojaški hunti, sta napovedali, da bo mednarodno vojaško posredovanje v Nigru zanju pomenilo vojno napoved.

Vrha v Abuji so se udeležile vse članice Ecowasa, z izjemo Malija, Gvineje in Burkine Faso, ki so bile začasno izključene. Prav tako sta se vrha udeležila predsednika Burundija in Mavretanije.

Ecowas je proti Nigru uvedel sankcije in hunti postavil ultimat za vrnitev Bazouma na oblast ter ob njegovem neupoštevanju zagrozilo z vojaškim posredovanjem. Ultimat se je iztekel v nedeljo, hunta pa ga ni upoštevala.

Generali so vojaški udar upravičili s slabšanjem varnostnih in gospodarskih razmer v državi. Foto: Reuters
Generali so vojaški udar upravičili s slabšanjem varnostnih in gospodarskih razmer v državi. Foto: Reuters

Guterres zaskrbljen nad življenjskimi razmerami Bazouma

Generalni sekretar Združenih narodov Antonio Guterres je v sredo izrazil veliko zaskrbljenost nad, kot je dejal, klavrnimi življenjskimi razmerami v priporu nigrskega predsednika, ki ga je vojaška hunta odstavila konec julija, ob tem pa znova pozval k njegovi takojšnji izpustitvi in vrnitvi na položaj voditelja države.

Po poročanju CNN-a prevratniki 63-letnega Bazouma držijo v izolaciji. V sporočilih, ki naj bi jih izvoljeni predsednik poslal prijatelju, naj bi zapisal, da je prikrajšan za vse človeške stike in da mu nihče ne dobavlja hrane in zdravil.

V izjavi ZN-a je Guterres obsodil razmere, v katerih naj bi živeli Bazoum in njegova družina. Izrazil je zaskrbljenost nad njihovim zdravjem in varnostjo ter ponovno pozval k njihovi takojšnji in brezpogojni izpustitvi ter vrnitvi Bazouma na položaj, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ameriški državni sekretar Antony Blinken je v sredo opozoril, da ruska najemniška vojaška skupina Wagner izkorišča trenutno nestabilnost v Nigru. Vendar je obenem ocenil, da niti Wagner niti Rusija najverjetneje nista načrtovala oziroma sodelovala pri državnem udaru v tej afriški državi.

Krojaške delavnice v nigrski prestolnici Niamey imajo polne roke dela s šivanjem ruskih zastav zaradi velikega povpraševanja. Foto: Reuters
Krojaške delavnice v nigrski prestolnici Niamey imajo polne roke dela s šivanjem ruskih zastav zaradi velikega povpraševanja. Foto: Reuters

Nigrska hunta je Bazouma odstavila 26. julija, suspendirala ustavo in razpustila državne institucije. Dotedanji poveljnik nigrske predsedniške garde, general Abdourahman Tchiani pa se je razglasil za novega voditelja države.

Več držav, med njimi ZDA, Velika Britanija in Francija, so po udaru iz Nigra evakuirale del diplomatskega osebja, deloma pa tudi svoje državljane. To je sicer že peti državni udar v tej državi od njene osamosvojitve leta 1960.

Nova vlada v Niameyju

Voditelji vojaške hunte v Nigru se ne zmenijo za opozorila in so že oblikovali novo vlado, kot je razvidno iz odloka, ki so ga danes prebrali na nacionalni televiziji. 21-člansko vlado bo vodil premier Ali Mahaman Lamine Zeine, ki ga je hunta imenovala v ponedeljek.

Da bo Zeine postal novi premier, je v ponedeljek zvečer sporočil tiskovni predstavnik hunte.

Zeine je med letoma 2002 in 2010 zasedal položaj nigrskega ministra za gospodarstvo in finance. Študiral je v Marseillu in Parizu. V preteklosti je bil stalni predstavnik Afriške razvojne banke v Čadu, Slonokoščeni obali in Gabonu, delal pa je tudi kot vodja kabineta nekdanjega predsednika Mamaduja Tandja, ki ga je leta 2010 strmoglavila vojaška hunta.

Generali zdaj vladajočega Nacionalnega sveta za zaščito domovine (CNSP) bodo v novi vladi vodili obrambno in notranje ministrstvo.