Podporniki hunte so pred dnevi v Niameyu protestirali proti sankcijam, ki jih je proti Nigru uvedel Ecowas. Foto: Reuters
Podporniki hunte so pred dnevi v Niameyu protestirali proti sankcijam, ki jih je proti Nigru uvedel Ecowas. Foto: Reuters

Predstavniki Ecowasa so po sobotnem srečanju v Akri, prestolnici Gane, sporočili, da so sklenili v Niger poslati parlamentarni odbor, ki se bo srečal z voditelji nigrske vojaške hunte, ki je pred dnevi izpeljala udar. Hunta je takrat zaprla predsednika države Mohameda Bazouma in razpustila izvoljeni parlament. Gre za sedmi državni udar v kakšni zahodni ali osrednjeafriški državi v treh letih.

Ecowas je tako ustanovil odbor, ki naj bi se sprva srečal s trenutno predsedujočim skupnosti, nigerijskim predsednikom Bolo Tinubujem. Tinubu mora namreč odobriti pot predstavnikov odbora v Niger.

Predstavniki nigrske hunte, na čelu katere je general Abdourahamane Tiani, so sicer zavrnili vsa dozdajšnja diplomatska prizadevanja Ecowasa, ZDA in drugih držav, kar je povečalo nevarnost nadaljnjega konflikta v revni regiji Sahel na zahodu Afrike, v kateri deluje veliko islamističnih uporniških skupin.

Ecowas je v petek sporočil, da je aktiviral vojaške sile, za katere pravi, da jih bo uporabil kot zadnjo možnost, če pogovori ne bodo uspešni. Podrobnosti o številu vojakov, ki bi jih utegnili napotiti v Niger, ali časovnem okviru za posredovanje, niso podali.

Na kocki ni le usoda Nigra, ki je glavni proizvajalec urana in trden zaveznik zahoda v boju proti islamistom, ampak tudi vpliv svetovnih sil, ki imajo v tej regiji strateške interese. V Nigru so namreč nameščene ameriške, francoske, nemške in italijanske enote, in sicer na območju, kjer so podružnice Al Kaide in Islamske države ubile in razselile veliko ljudi.

Zahodne sile se bojijo, da bi se lahko vpliv Rusije še povečal, če bo hunta v Nigru sledila sosednjima državama Mali in Burkina Faso, ki sta po prevratih zavrnila vojake nekdanje kolonialne sile Francije.