Sebastian Samuelsson proslavlja švedsko zlato medaljo. Foto: EPA
Sebastian Samuelsson proslavlja švedsko zlato medaljo. Foto: EPA

V boju za kolajne sta favorizirani zasedbi Norveške in Francije hitro ponudili priložnost tekmecem s kazenskimi krogi, je pa razliko v lovu na zlato napravil najboljši biatlonec zadnjih sezon Johannes Thingnes Boe. Ta je pred zadnjo predajo nabral 30 sekund naskoka pred Švedsko.

In čeprav je imel Vetle Sjastad Christiansen minuto naskoka pred zadnjim streljanjem stoje, je tam zgrešil kar šestkrat, se trikrat zavrtel v kazenskem krogu in izgubil zlato kolajno. To so izkoristili Švedi in po ničli Samuelssona slavili nepričakovano zlato kolajno.

Norvežani so se morali zadovoljiti s srebrom (+11,8 sekunde zaostanka), Francozi so bili bronasti (+12,8).

Slovenska četverica Miha Dovžan, Jakov Fak, Lovro Planko in Anton Vidmar je bila ves čas v lovu na deseterico. Tako Dovžan kot Fak sta na strelišču vse tarče pokrila s po štirimi dodatnimi streli, drugo polovico preizkušnje pa je Slovenija začela z osmega mesta in zaostankom 48 sekund.

Tako Dovžan kot Fak sta imela na strelišču nalogo, da s tremi popravami podreta po tri tarče, in bila pri tem uspešna. Posebej pri Faku je bilo očitno, da se je odločil za zelo hitro streljanje, s katerim bi se priključil skupini okrog šestega mesta.

Štafeta, 4x7,5 km (M):             *   
 1. ŠVEDSKA            1:16:22,6 (0+9) 
    Brandt/Nelin/Ponsiluoma/Samuellson 
 2. NORVEŠKA               +11,8 (4+11)
    Laegreid/T. Boe/J. Boe/Christiansen
 3. FRANCIJA                12,8 (3+13)
    (Perrot/Claude/Jacquelin/Fillon M. 
 4. NEMČIJA                 51,6 (1+8) 
 5. ZDA                   1:22,2 (0+8) 
 6. ITALIJA               1:44,1 (1+11)
 7. ČEŠKA                 1:48,0 (0+6) 
...                                    
11. SLOVENIJA             3:17,9 (0+14)
    Dovžan/Fak/Planko/Vidmar           
                                       
     * - kazenski krogi + poprave      

"Vsi smo si želeli več od deseterice, a naredili smo preveč napak in na strelišču gre preveč časa. Tekaško se mi ni zdelo, da so razlike velike. Pri streljanju pa mi je žal, da sem porabil vse poprave in izgubljal sekunde, ampak preprosto nisem bil tako umirjen, kot sem si želel. A pride tak dan. Ampak videli smo tudi, kaj se lahko zgodi v boju za kolajne. Če pa želiš biti visoko, moraš zadeti. Z izjemo najboljših smo konkurenčni drugim, treba pa bo zadeti tarče," je po tekmi povedal Fak. "Zanimivo je bilo. Stvari ne smemo obžalovati. Če gre, gre, če ne, ni težave. Seveda si želimo rezultata in moramo biti pogumni," je recept za slovenski uspeh še razložil najizkušenejši v slovenski vrsti.

"Končno je prvenstvo za nami. Sam sem lahko zadovoljen s posamično tekmo. Danes pa kakšna poprava preveč. Razmere na smučišču so bile zahrbtne, proga mehka. Škoda, da smuči niso bile najboljše," pa je tudi na material opozoril Dovžan.

Planko je z dvema popravama vztrajal med deseterico in Antonu Vidmarju predal kot deveti z dvema minutama in pol zaostanka. "Oddelal sem dobro. Ni bilo pa pravih smuči, Američan in Francoz sta se odpeljala mimo mene. Na progi sem kar nekaj izgubil. Tudi noge so bile, glede na to, da tekmujemo že 14 dni, dobre," pa je dejal Planko.

Vidmar, ki prav danes praznuje 24. rojstni dan, je imel na strelišču prav tako štiri poprave, a je v boju za deveto mesto s Poljakom in Kazahstancem na koncu potegnil najkrajšo in ciljno črto prečkal kot 11. z zaostankom 3:17,9 minute.

"Veter se je na strelišču malo vrtel, zato smo imeli nekaj poprav. Vseeno mislim, da je bil nastop soliden, in to pač pomeni to uvrstitev. Vesel sem, da so me na tribunah podpirali tudi domači. To je dodatna motivacija. Najprej pa se moram po tem prvenstvu spočiti, nato pa še zadnja triada," je dejal Vidmar, ki ga letos prvič v karieri čakajo tekme v ZDA, kamor se seli biatlonska karavana.

Francozinje in Švedi dobili štafetni preizkušnji v Novem Mestu

Ženska štafeta zanimiva kot že dolgo ne
Na ženski štafetni preizkušnji se je prvim favoritinjam Francozinjam v boju za zmago položaj zapletel v drugi predaji, ko je morala Sophie Chauveau kar dvakrat v kazenski krog. V vodstvu so bile dolgo presenetljivo Estonke, a so jih v tretji predaji izkušenejše in boljše zasedbe prehitele.

Francozinje so svetovne prvakinje. Foto: EPA
Francozinje so svetovne prvakinje. Foto: EPA

Takrat je tudi Justine Braisaz-Bouchet naredila razliko, predala zadnji Julii Simon, ta pa je kljub težavam pri streljanju stoje zapečatila peto francosko zlato kolajno v Novem Mestu. Francozinje so sploh prvič postale svetovne prvakinje v tej disciplini.

Švedinje so na koncu zaostale 38,3 sekunde, Nemke pa 1:14,2 minute. Presenetljivo so bile četrte Estonke (+1:40,1), Slovenke pa so končale na 13. mestu z zaostankom 5:36,4 minute.

Lena Repinc je že takoj po prvem streljanju, ko je porabila tri dodatne naboje, izgubila stik z najboljšimi reprezentancami in predala 17. dobro minuto in pol za vodilno Francozinjo. "Verjetno sem se leže premalo odzvala na veter, pa tudi Francozinja je močno navila tempo in srčni utrip je bil višji kot sicer. Pri popravah tri za tri pa je bila kar panika, a veseli me, da sem se zbrala. V kazenski krog še nikoli nisem šla v štafeti in tako je ostalo, sicer pa sem izgubila preveč dragocenih sekund," je o svojem nastopu povedala Repinc.

Štafeta, 4x6 km (Ž):               *   
 1. FRANCIJA           1:15:00,8 (2+11)
    Jeanmonnot/Chauveau,               
    Braisaz-Bouchet/Simon              
 2. ŠVEDSKA               + 38,3 (1+12)
    Magnusson/Persson/H. Öberg/E. Öberg
 3. NEMČIJA                1:14,2 (0+9)
    Hettich-Walz/Grotian/Voigt/        
    Schneider                          
 4. ESTONIJA              1:40,1 (0+11)
 5. UKRAJINA              2:08,8 (0+10)
 6. POLJSKA               2:14,8 (0+3) 
 7. ČEŠKA                 2:22,7 (2+12)
...                                    
13. SLOVENIJA             5:36,4 (3+12)
    Repinc/P. Klemenčič/Ž. Klemenčič/  
    Lampič    
                         
     * - kazenski krogi + poprave      

Polona Klemenčič je nato stoje porabila dve popravi in predala kot 14. z zaostankom dveh minut. "Da bi bila res zadovoljna, bi morala zadeti še kakšno tarčo več," je dejala tekmovalka.

Tretja je nato šla na pot njena sestrična Živa Klemenčič, ki je morala po streljanju stoje v kazenski krog, Anamariji Lampič pa je predala kot 16. s štirimi minutami zaostanka. "Uživala sem vse do streljanja stoje. Tudi to ni bilo tako slabo, a morala bi zadeti strel več, da bi bila brez kazenskega kroga," je pokomentirala Živa Klemenčič, ki je prav v štafeti dobila edino priložnost na SP-ju.

Lampič je leže popravljala enkrat, stoje pa je morala dvakrat v kazenski krog. V zadnjem krogu je nato prehitela belgijsko tekmico za končno 13. mesto. Vnovič je bil tek zelo hiter. "Vem, da bo enkrat prišlo, če se trudim. Tudi če sem zadaj, naredim tekmo za dober trening. Ves čas imam v glavi, da se bo enkrat izšlo. V to trdno verjamem," je po tekmi dejala Lampič, ki se je komaj izognila predčasnemu koncu, nato pa v zadnjem krogu Belgijki vzela minuto in močno pridobila v primerjavi s konkurenco.

V nedeljo bosta na sporedu še preizkušnji s skupinskim startom. Od Slovencev bo nastopil le Fak.