Anamarija Lampič je nastopila dvakrat. Najprej je bila 16. v dvojicah, nato pa je po dobri uri premora nastopila še v mešani štafeti, ki jo je Slovenija končala na šestem mestu. Foto: BoBo
Anamarija Lampič je nastopila dvakrat. Najprej je bila 16. v dvojicah, nato pa je po dobri uri premora nastopila še v mešani štafeti, ki jo je Slovenija končala na šestem mestu. Foto: BoBo

V mešani štafeti je prepričljivo zmagala Francija pred Švedsko in Norveško. Slovenija je nastopila v postavi Polona Klemenčič, Anamarija Lampič, Miha Dovžan in Jakov Fak in s šestim mestom dosegla najboljšo uvrstitev v tej sezoni.

Polona Klemenčič je v prvi predaji porabila dva dodatna naboja pri streljanju stoje in Anamariji Lampič predala kot enajsta z zaostankom 1:20 minute. Ta je leže morala v kazenski krog, stoje pa je z dvema popravama pokrila vse strele in v vseh treh krogih precej nadoknadila s tekom. Dobro uro pred tem je Anamarija Lampič nastopila tudi med mešanimi dvojicami.

Mihi Dovžanu je Anamarija Lampič predala osma z zaostankom 2:09 minute. Dovžan je streljanje opravil brezhibno in pridobil še eno mesto. Jakov Fak je s sedmega mesta krenil naprej in po odličnem streljanju stoje prehitel Češko za končno šesto mesto. Ciljno črto so Slovenci prečkali 2:40,1 minute za zmagovalci.

Norvežani po fotofinišu pred Švedi

Med mešanimi dvojicami sta zmagala Norvežana Juni Arnekleiv in Vetle Sjaastad Christiansen. Dvoboj med Norveško in Švedsko je odločil šele fotofiniš, razlika je na koncu znašala desetinko sekunde.

Začetek tekme je bil za slovenski tabor sanjski. Anamarija Lampič je po prvem krogu na strelišče pritekla prva in ga z nekoliko počasnejšim, a brezhibnim streljanjem zapustila tretja. Zataknilo pa se je že stoje, saj je z osmimi naboji zadela le dve tarči in morala trikrat v kazenski krog ter močno zaostala. Lampič in Vidmar sta si do cilja na strelišču nabrala še deset poprav, tekmo pa sta končala krepko v drugi polovici uvrščenih.

Na koncu sta o zmagovalcu odločala Šved Samuelsson in Norvežan Christiansen. Samuelsson je šel v zadnji krog s štirimi sekundami prednosti, nekaj metrov naskoka pa je obdržal na obeh strmejših vzponih in vse do ciljne ravnine.

Morda so pogledi nazaj razkrivali, da tekaško ni povsem stoodstoten, to pa je spoznal tudi Christiansen, ki je v zadnjih 50 metrih še enkrat dal vse od sebe, tekmeca ujel na ciljni črti, fotofiniš pa je razkril, da ga je prav v zadnjem koraku z izpadanjem prehitel za dolžino čevlja.

Gross: Bili smo najboljša mala nacija

"Za menoj je zelo pester in moker dan. Prvič sem startala na mešani štafeti dvojic in bilo je zelo zanimivo, kako hitro je šlo. Zadovoljna sem s streljanjem leže, ki je bilo popolno, malo manj s streljanjem stoje. Z drugo štafeto pa je šlo malce slabše leže, a bolje stoje. Na progi sem bila še vedno dovolj hitra, ostalo mi je dovolj energije, predvsem za zadnji krog," je za SZS dejala Anamarija Lampič.

"S šestim mestom mešane štafete smo lahko zelo zadovoljni. Odličen nastop vseh tekmovalcev in bili smo najboljša mala nacija, kar je uspeh za nas," je slovenske nastope ocenil glavni trener Ricco Gross.

Sklepni del sezone v Severni Ameriki

Biatlonska karavana se zdaj seli v Severno Ameriko, kjer bodo od petka do nedelje najprej tekme v ameriškem Soldier Hollowu, nato pa še med 14. in 17. marcem za konec sezone v Canmoru v Kanadi.

Mešane dvojice:                    *   
 1. NORVEŠKA             38:43,6 (1+8) 
 2  ŠVEDSKA                 +0,1 (0+7) 
 3. FINSKA                  31,3 (0+6) 
...                                    
16. SLOVENIJA             3:00,4 (3+13)
    (Lampič, Vidmar)                   
                                       
  * - kazenski krogi/zgrešeni streli   
Mešana štafeta:                        
 1. FRANCIJA           1:03:48,6 (0+6) 
 2. ŠVEDSKA                +32,2 (0+8) 
 3. NORVEŠKA                35,9 (1+10)
...                                    
 6. SLOVENIJA             2:40,1 (1+9) 
    (Klemenčič, Lampič, Dovžan, Fak)   
                                       
  * - kazenski krogi/zgrešeni streli