Francija, za katero ni nastopila na tem prvenstvu izjemna Julia Simon, ampak Lou Jeanmonnot (ob njej pa še Fillon Maillet), je osvojila zlato medaljo. Foto: EPA
Francija, za katero ni nastopila na tem prvenstvu izjemna Julia Simon, ampak Lou Jeanmonnot (ob njej pa še Fillon Maillet), je osvojila zlato medaljo. Foto: EPA

Slovenca sta zaostala dobre tri minute. Vsekakor je to za pričakovanji, saj sta imela v zadnjem času nekaj lepih rezultatov v tem formatu tekmovanja. Polona Klemenčič ni bila razpoložena na strelišču, s skupaj dvema kazenskima krogoma in devetimi popravami visoka uvrstitev ni bila dosegljiva.

Jakov Fak je na preizkušnjo v mešani štafeti prišel z dobro popotnico s tekme na 20 kilometrov, kjer je bil deveti, kar je doslej najvišja slovenska uvrstitev na tem SP-ju. Mešano štafeto je začel z ničlo pri streljanju leže, nato je imel dve popravi in predal kot deseti.

Quentin Fillon Maillet in Lou Jeanmonnot sta potrebovala le tri poprave. Foto: EPA
Quentin Fillon Maillet in Lou Jeanmonnot sta potrebovala le tri poprave. Foto: EPA

Polona Klemenčič je morala v svoji prvi izmeni že takoj v kazenski krog in upi na visoko uvrstitev so splavali po vodi. Predala je na 22. mestu.

V drugi polovici slovenska biatlonca nato nista mogla več bistveno izboljšati uvrstitve, čeprav sta imela na strelišču mirnejše roke in nista več delala toliko napak.

Puška se ji je tresla
"Pri popravah v prvi izmeni sem bil preveč neučakan in puško sem imel na rami skoraj prej, preden je naboj priletel do tarče. Želel sem narediti pritisk na vodilne, žal pa sem bil prehiter. Tekaško pa – v redu, čeprav je tekma težka, saj je proga ozka in je nekaj pasti. Žal je imela Polona ponesrečen nastop v prvem delu, vesel pa sem, da se je zbrala in nato tekmovala dobro. A mi smo imeli dva kazenska kroga več kot večina in enega več kot še nekaj ekip in tukaj s krogi in rezervnimi streli sekunde kar letijo. A tudi tak nastop je včasih dober, da se 'resetiraš'. Poloni je to uspelo že kar med tekmo, je pa ta format tekmovanja tako hiter, da se napake kaznujejo dvojno," je povedal Fak.

Kako pa je Polona Klemenčič komentirala svoj ponesrečen nastop? "Ko sem se ulegla, se mi je puška tresla. Skušala sem spremeniti položaj kopita v rami, a naboji so leteli vsepovsod. Zdelo se mi je, da delam vse kot na treningu, a zgodil se je polom na začetku tekme. Zdaj se moram umiriti in to popraviti že do sobote."

Ingrid Landmark Tandrevold je morala v kazenski krog
V ospredju so se večji del tekme za naslov borili Francozi (Fillon Maillet/Jeanmonnot) in Norvežani (J. T. /Tandrevold). Odločala je zadnja izmena, kjer je Ingrid Landmark Tandrevold do streljanja še imela nekaj malega naskoka. A njen slab zadnji strelski postanek (in kazenski krog) je na prvo mesto potisnil Francozinjo Lou Jeanmonnot, Italija pa je tudi izkoristila priložnost in sveža svetovna prvakinja Lisa Vitozzi je premagala norveško tekmico.

V petek bo v Novem Mestu prost dan, v soboto sledita obe štafetni preizkušnji.

Razplet mešane štafete biatloncev in zmaga Francije
Mešane dvojice:                    *   
 1. FRANCIJA             36:21,7 (0+3) 
    Fillon Maillet/Jeanmonnot          
 2. ITALIJA                +24,6 (0+5) 
    Giacomel/Vittozzi                  
 3. NORVEŠKA                27,4 (1+7) 
    J. T. Boe/Tandervold               
 4. ŠVEDSKA               1:00,9 (1+12)
 5. ŠVICA                 1:01,1 (0+6) 
 6. NEMČIJA               1:04,6 (0+4) 
 7. ZDA                   1:07,3 (0+4) 
 8. LATVIJA               1:10,9 (0+6) 
 9. AVSTRIJA              1:21,0 (0+4) 
10. ČEŠKA                 1:33,7 (1+10)
...                                    
18. SLOVENIJA             3:05,4 (2+9) 
    Fak/Klemenčič                      
     * - kazenski krogi + poprave      
Polona Klemenčič in Jakov Fak razočarala na mešani štafeti dvojic