Dobitniki medalj na tekmi skupinskega starta (z leve proti desni): Andrejs Rastorgujevs, Johannes Thingnes Bø in Quentin Fillon Maillet. Foto: Reuters
Dobitniki medalj na tekmi skupinskega starta (z leve proti desni): Andrejs Rastorgujevs, Johannes Thingnes Bø in Quentin Fillon Maillet. Foto: Reuters

V moški konkurenci je pričakovano slavil Norvežan, na koncu je smetano pobral Johannes Thingnes Bø, ki je moral sicer enkrat v kazenski krog, a tudi to ni bilo dovolj, da bi ga tekmeci dohiteli, prehiteli in mu preprečili naslov svetovnega prvaka.

Na drugo mesto se je na koncu nekoliko presenetljivo zavihtel 35-letni Latvijec Andrejs Rastorgujevs, ki je pokril vse tarče, za zunajserijskim Norvežanom pa je na koncu zaostal 15 sekund. Tretji je bil Francoz Quentin Fillon Maillet (+33,0).

Za vrhunsko uvrstitev je poskrbel tudi Jakov Fak, ki je tekmo začel iz 7. startne vrste. Pokril je 19 tarč, eno je pustil nepokrito le pri drugem streljanju. V napetem zaključku je nato tekel izjemno, po zadnjem streljanju je bil sedmi, do cilja je pridobil še eno mesto, ko je švignil mimo Švicarja Sebastiana Stadlerja.

Fak zelo vesel zaradi vseh, ki delajo v reprezentanci
"Zelo sem vesel. Ne le zaradi sebe, ampak zaradi vseh, ki delajo v reprezentanci. Ni bilo stopničk, ki so vedno zaželene, a ne gre vedno tako, kot si želiš. Tudi sezona ni potekala povsem po načrtu. Pred prvenstvom sem se poškodoval in ni bilo preprosto. Videli ste začetek prvenstva, ko smo imeli težave z materialom, a naš servis je majhen, znajo stakniti glave, iščejo, preizkušajo. Tukaj smo eni prvih na progi, tudi tekmovalci pomagamo. Vesel sem zaradi vseh nas, tudi trenerjev, da sem dosegel ta izid," je po tekmi slovenskim novinarjem povedal Fak.

Sliko je na koncu za vedno zelo samokritičnega tekmovalca malce skvaril zgrešen strel. "Moralo bi iti brez napake, žal sem imel na strelišču težak dan – podobno kot na štafeti. Puška ni bila tam, kjer sem želel, ni bilo prave sproščenosti. Na začetku januarja je bila puška precej mirnejša, tukaj te dni ne. Tudi pred zadnjim strelom sem jo moral odložiti, nato sem zadel, kar mi je prineslo dobro uvrstitev," je še povedal tekmovalec, ki ga po tednu počitka čakajo nadaljevanje sezone v Oslu in nato zadnje tekme v ZDA in Kanadi.

Fak z odličnim streljanjem do šestega mesta v skupinskem startu
Justine Braisaz-Bouchet je postala svetovna prvakinja. To je zanjo prvi posamični naslov svetovne prvakinje, na dozdajšnjih nastopih je osvojila eno srebrno in dve bronasti odličji. Je pa sicer olimpijska zmagovalka v tej disciplini. Foto: EPA
Justine Braisaz-Bouchet je postala svetovna prvakinja. To je zanjo prvi posamični naslov svetovne prvakinje, na dozdajšnjih nastopih je osvojila eno srebrno in dve bronasti odličji. Je pa sicer olimpijska zmagovalka v tej disciplini. Foto: EPA

Gross zadovoljen z dvema uvrstitvama v deseterico
Zelo zadovoljen je bil tudi trener Ricco Gross. "Če pogledamo celotno prvenstvo, imamo dve uvrstitvi med deset, lani samo eno. Imeli smo tudi nekaj drugih dobrih izidov, denimo 17. mesto Mihe Dovžana, Lovro Planko je bil trikrat med 30, Lena Repinc je v sprintu osvojila 30. mesto. Bilo je tudi nekaj slabših dosežkov, predvsem v štafeti sem pričakoval več," je dneve na Moravskem strnil Nemec.

Braisaz-Bouchet zadela vseh 20 tarč
Novopečeni svetovni prvakinji je uspel izjemen podvig, zadela je vseh 20 tarč, edina, ki bi zares lahko ogrozila njen izjemni dan, je bila na drugem mestu Italijanka Lisa Vittozzi. Tudi ona je pokrila vse tarče, a je na koncu zaostala dobre pol minute (+31,2).

Francozinje so bile sicer velike favoritinje na tej tekmi, tretje in četrto mesto sta osvojili Lou Jeanmonnot in Julia Simon, ki je morala po obetavnem začetku nato trikrat v kazenski krog, zaradi česar so sanje o še eni medalji na letošnjem prvenstvu splavale po vodi.

Slovenija na tekmi ni imela svoje predstavnice.

Fak dvakrat končal med najboljšo deseterico

Skupinski štart (M), 15 km:         *  
 1. J.-T. BOE          NOR 34:50,2 (1) 
 2. A. RASTORGUJEVS    LAT   +15,2 (0) 
 3. Q. FILLON-MAILLET  FRA    33,0 (1) 
 4. T. BOE             NOR    42,1 (2) 
 5. F. CLAUDE          FRA  1:02,5 (2) 
 6. J. FAK             SLO  1:10,9 (1) 
                                       
Skupinski štart (Ž), 12,5 km:       *  
 1. J. BRAISAZ-BOUCHET FRA 34:37,2 (0) 
 2  L. VITTOZZI        ITA   +31,2 (0) 
 3. L. JEANMONNOT      FRA    56,7 (1) 
 4  J. SIMON           FRA  1:24,9 (3) 
 5. V. VOIGT           NEM  1:29,7 (0) 
 6. L. HAUSER          AVT  1:36,9 (1) 
                                       
          * - kazenski krogi