Zadnji strelski nastop Faka na posamični tekmi SP-ja 2024

Na prvem strelskem postanku leže je Jakov Fak podrl vseh pet tarč in s številko 26 nadaljeval kot deveti. Na prvem streljanju stoje je 36-letnik zgrešil četrti strel in strelišče zapustil z 11. mestom. Fak je tudi drugič leže odstreljal brez napake.

Na zadnjem streljanju je Fak podrl prve štiri tarče, nato zadihal in zadel še dvajseti strel. Z zgolj eno minuto pribitka je v cilju prevzel osmo mesto, nakar ga je prehitel zgolj še en tekmovalec. Deveto mesto je peta najboljša Fakova uvrstitev na posamični tekmi na svetovnih prvenstvih.

"Danes sem predvsem zadovoljen s smučmi. Bile so najboljše v teh dneh in hvala servisni ekipi, ki se je potrudila. To ti omogoči več. Zaostanek pa je še vedno velik, a smo bližje. Pri streljanju pa žal ena napaka, a težko je računati vedno samo na ničlo. Ena napaka gre skozi. Danes tekaško ni šlo bolje, višje bi se lahko zavihtel le z ničlo. Glede na začetek prvenstva je tole super," je povedal Fak.

Fak je na posamični tekmi osvojil tri medalje na velikih tekmovanjih, zdaj pa še petič na SP-jih končal med deseterico. Foto: EPA
Fak je na posamični tekmi osvojil tri medalje na velikih tekmovanjih, zdaj pa še petič na SP-jih končal med deseterico. Foto: EPA

Dovžan izenačil izid kariere

Brez napake je začel tudi Miha Dovžan, ki je brezhibno streljal tako leže kot stoje in je po polovici tekme imel 12 sekund boljši čas kot Fak. Tudi na tretjem strelskem postanku je Dovžan ostal stoodstoten in nadaljeval s štiri sekunde slabšim časom kot Fak. Na zadnjem streljanju je Dovžan zgrešil enkrat in z zaostankom petih minut za las zgrešil uvrstitev med petnajsterico. S 17. mestom je Dovžan izenačil svoj najboljši izid med biatlonsko elito.

"Ko imaš za seboj dobro tekmo, se takoj počutiš bolje. Že tekaško sem se dobro počutil in potem je vse lažje. Imel sem tudi srečo na progi s skupinami, imel sem tudi zelo dobre smuči. Strelsko sem bil tudi uspešen," je za Smučarsko zvezo Slovenije dejal Dovžan.

Planko razočaran nad prepočasnim tekom

Samo enkrat, in še to na zadnjem streljanju, je zgrešil tudi Lovro Planko, ki je osvojil 32. mesto, kar je njegov četrti najboljši izid kariere. "Nisem zadovoljen. Strelsko je bilo še v redu, a je bilo zadnje streljanje nervozno. Žal popolnoma prepočasen tek danes. Zadal sem si prepočasen ritem in potem je na tej dolgi preizkušnji težko stopiti ven iz njega," je povedal Planko.

Četrti Slovenec med 101 nastopajočim biatloncem Anton Vidmar je po polovici imel že tri kazenske minute, a do konca ni več zgrešil in bil 60.

"Danes moramo biti zadovoljni, dober dan za nas. Trije tekmovalci s 95-odstotnim streljanjem, z le eno napako. Jaka top 10 in Miha z najboljšim rezultatom sezone. Tudi Lovro 32., moramo biti zadovoljni," je povedal glavni slovenski trener Ricco Gross.

Jakov Fak po 9. mestu pohvalil pripravo smuči
J. T. Bø je ubranil naslov na najdaljši biatlonski tekmi, ki je njegova sicer najšibkejša, saj je zlato iz Novega Mesta šele tretje odličje na svetovnih prvenstvih v tej disciplini. Foto: BoBo
J. T. Bø je ubranil naslov na najdaljši biatlonski tekmi, ki je njegova sicer najšibkejša, saj je zlato iz Novega Mesta šele tretje odličje na svetovnih prvenstvih v tej disciplini. Foto: BoBo

Slavje bratov pred Dollom

Norvežani so potrdili status nespornih favoritov. Naslov iz lanskega Oberhofa je ubranil Johannes Thingnes , ki je zgrešil zgolj enkrat, peti strel na prvem postanku leže.

19. zlato na svetovnih prvenstvih za J. T. Bøja, ki je s tem dobil že 35. odličje na vsakoletnih najpomembnejših tekmah zime.

Še najbolj se mu je približal njegov starejši brat Tarjei , ki je z eno kazensko minuto zaostal za 55,7 sekunde. Po popolni prevladi v sprintu in zasledovanju so norveški biatlonci tekmecem vendarle prepustili prvo posamično medaljo in še to zgolj bronasto odličje. Z eno kazensko minuto, a z zaostankom skoraj dveh minut jo je osvojil Nemec Benedikt Doll.

Razlike med najboljšimi v Novem Mestu so bile ogromne: deseti Čeh Tomaš Mikyska je zaostal že več kot štiri minute.

Na Češkem v četrtek sledi tekma mešanih dvojic, v petek dan premora in konec tedna se bo sklenil s prestižno tekmo s skupinskim startom.

Zakaj je na SP-ju tako velika prevlada norveških biatloncev?

54. SVETOVNO PRVENSTVO V BIATLONU

NOVE MESTO 2024

Posamična tekma (M), 20 km:

                                    *  
 1. J. T. BOE          NOR 45:05,5 (1) 
 2. T. BOE             NOR   +55,7 (1) 
 3. B. DOLL            NEM  1:52,4 (1) 
 4. A. RASTROGUJEVS    LAT  2:49,8 (2) 
 5. E. JACQUELIN       FRA  3:03,2 (1) 
 6. Q. FILLON MAILLET  FRA  3:15,7 (3) 
 7. S. SAMUELSSON      ŠVE  3:28,7 (3) 
 8. E. PERROT          FRA  3:32,1 (3) 
 9. J. FAK             SLO  3:35,6 (1) 
10. T. MIKYSKA         ČEŠ  4:14,9 (1) 
...                                    
17. M. DOVŽAN          SLO  5:00,4 (1) 
32. L. PLANKO          SLO  6:11,6 (1) 
60. A. VIDMAR          SLO  8:24,4 (3) 
                                       
  * - zgrešeni streli/pribitek minute  
V četrtek na SP-ju v biatlonu štafeta mešanih dvojic