Novak Đoković je zelo zanesljivo izločil Jannika Sinnerja in bo v nedeljo lovil osmi naslov na Church Roadu. V finalu je izgubil le enkrat, pred desetimi leti je bil boljši Andy Murray, ki je končal 77-letno sušo Britancev. Foto: EPA
Novak Đoković je zelo zanesljivo izločil Jannika Sinnerja in bo v nedeljo lovil osmi naslov na Church Roadu. V finalu je izgubil le enkrat, pred desetimi leti je bil boljši Andy Murray, ki je končal 77-letno sušo Britancev. Foto: EPA

36-letni Srb je lani v četrtfinalu Wimbledonu po hudem boju ugnal Jannika Sinnerja s 5:7, 2:6, 6:3, 6:2 in 6:2. Tokrat je 23-kratni zmagovalec turnirjev za grand slam precej bolj zanesljivo ugnal Italijana. Obračun je trajal dve uri in 47 minut.

Za Đokovića je to peti zaporedni finale in deveti skupno v Wimbledonu. Z osmo zmago na Church Roadu bi se izenačil z Rogerjem Federerjem. To je bila 34. zaporedna zmaga Beograjčana v Wimbledonu, zadnji poraz je doživel v četrtfinalu leta 2017 proti Tomašu Berdychu.

Jannik Sinner bo moral še počakati na preboj v finale na turnirjih velike četverice. Foto: EPA
Jannik Sinner bo moral še počakati na preboj v finale na turnirjih velike četverice. Foto: EPA

V prvi igri je Sinner zapravil dve priložnosti za brejk in nato izgubil začetni udarec v drugi igri. Đoković je hitro povedel s 3:0 in prednost ohranil do konca uvodnega niza.

V drugem nizu je Italijan v tretji igri naredil preveč neizsiljenih napak. Po 0/40 je osvojil dve točki, a mu je nato vseeno Đoković odvzel začetni udarec. Srb je odlično serviral in zanesljivo povedel z 2:0 v nizih.

Sinner je bil v velikih težavah tudi v tretji igri tretjega niza, a se je rešil po 0/40. Italijan je bil zelo blizu osvojenemu nizu v deseti igri, ko je imel dve zaključni žogici, a se je Đoković rešil. Po izenačenju na 5:5 je v podaljšani igri Sinner vodil s 3:1, a je bil na koncu Đoković boljši s 7:4.

StatistikaSinnerĐoković
Prvi servis (%)6058
Asi811
Dvojne napake30
Neizsiljene napake3521
Winnerji4433
Osvojene točke96106
Priložnosti za brejk0/62/9
Točke na mreži22/2917/25

Đoković: Končni izid ne kaže razmerja moči na igrišču
"Trije zelo tesni nizi, Jannik je bil blizu, vesel sem, da se je tako razpletlo. Končni izid ne kaže razmerja moči na igrišču. Sinner je imel v tretjem nizu dve priložnosti v deseti igri, da zniža na 2:1 v nizih. Sinner je vodja nove generacije, ki prihaja. Že zdaj je eden najboljših igralcev na svetu. Počutim se, kot da imam 26 let, in ne 36. Tenis mi je dal ogromno v življenju, in upam, da ga bom še dolgo časa lahko igral," je poudaril Đoković.

Oba sta lačna zmag in v finalu bo pojedina
"Finale bo največji izziv. Oba sva zelo kompletna igralca. V Parizu je bil odličen dvoboj, a je imel nato fizične težave. Na travi so pogoji popolnoma drugačni. Alcaraz je v odlični formi, zagnan, mlad in lačen zmag. Tudi jaz sem lačen, zato bo to pojedina," je finalni obračun na novinarski konferenci napovedal Đoković.

Beograjčan se ni sprostil po veliki zmagi na Roland Garrosu: "Nekateri mislijo, da sem si po zmagi na Roland Garrosu močno oddahnil, saj sem edini igralec, ki je osvojil 23 turnirjev za grand slam. Nič se ni spremenilo, še vedno je prisoten velik pritisk pred vsakim obračunom na turnirjih za grand slam. V nedeljo bom igral kot, da sem prvič v finalu. Priprava bo enaka."

"Imam veliko več izkušenj od tekmecev v Wimbledonu. To lahko pomaga v ključnih trenutkih, morda tudi na začetku finala. Mislim, da to ne bo odločilno. Največji pritisk je vedno na turnirjih za grand slam. Če ti uspe dobiti sedem dvobojev, je to res izjemen občutek. Finale Wimbledona je verjetno najbolj gledal teniški dvoboj leta in res se ga veselim," je še dodal Đoković.

Sinner: Izid tega ne govori, a mislim, da sem bil tokrat bližje uspehu
"To je bil zelo kakovosten dvoboj. Imel sem nekaj priložnosti, a mi jih ni uspelo unovčiti. Na igrišču sem se dobro počutil. Iz tega poraza sem bom veliko naučil. Raven igre je bila višja kot v lanskem četrtfinalu. Izid tega ne govori, a mislim, da sem bil tokrat bližje uspehu. V ključnih trenutkih je Đoković igral najbolje, niti ene žoge ni zgrešil. Mislim, da sem bil pripravljen za ta veliki izziv. Nisem se ustrašil prvega polfinala v Wimbledonu. Đoković ima ogromno izkušenj s tako pomembnih dvobojev. Vsekakor bo favorit tudi v finalu," je na novinarski konferenci razlagal Sinner.

Đoković zanesljivo izločil Sinnerja v polfinalu Wimbledona

Medvedjev kar šestkrat izgubil servis
V drugem polfinalu pod zaprto streho osrednjega igrišča je Alcaraz hitreje od pričakovanj popolnoma nadigral Medvedjeva. Dvoboj je trajal le uro in 50 minut.

Carlos Alcaraz bo v nedeljo branil prvo mesto na lestvici ATP. Foto: EPA
Carlos Alcaraz bo v nedeljo branil prvo mesto na lestvici ATP. Foto: EPA

Številka ena svetovnega tenisa se je drugič v karieri prebil v finale turnirja za grand slam, potem ko je septembra lani osvojil Odprto prvenstvo ZDA v New Yorku.

Nedeljska finalista sta se že pomerila v polfinalu Rolanda Garrosa, ko je bil Đoković boljši s 6:3, 5:7, 6:1 in 6:1. Španec je imel na začetku tretjega niza težave s krči in komaj je dokončal obračun, a ni bil več konkurenčen.

Alcaraz, ki je navdušil že v četrtfinalu proti vrstniku Holgerju Runeju, je v prvem nizu v osmi igri odvzel servis Medvedjevu. Rus je v drugem nizu izgubil začetni udarec v tretji igri.

Daniil Medvedjev je preslabo serviral. Le v tretjem nizu je bil konkurenčen. Foto: EPA
Daniil Medvedjev je preslabo serviral. Le v tretjem nizu je bil konkurenčen. Foto: EPA

V prvih dveh nizih je Alcaraz presenetljivo zlahka nadzoroval potek obračuna. V tretjem je Medvedjev nakazal, da bi lahko naredil kaj več. Po zaostanku z 0:3 mu je uspelo znižati na 3:4, a je nato v osmi igri znova preslabo serviral.

Alcaraz: Đoković je največji, a lahko ga premagam
"Igrati finale v Wimbledonu je zame nekaj neverjetnega. Bil sem zelo zbran, pokazal sem svoj najboljši tenis v tem trenutku. Rad pa bi pokazal najboljši obraz v finalu. Đoković je seveda največji, toda boril se bom. Verjamem, da ga lahko premagam."

Alcaraz gladko odpravil Medvedjeva in se prvič uvrstil v finale Wimbledona
StatistikaAlcarazMedvedjev
Prvi servis (%)7159
Asi45
Dvojne napake34
Neizsiljene napake1719
Winnerji2724
Osvojene točke9168
Priložnosti za brejk6/142/4
Točke na mreži28/3616/26

WIMBLEDON (M)
(18.628.976 evrov, trava)

Polfinale:
ÐOKOVIĆ (SRB/2)
– SINNER (ITA/8)
6:3, 6:4, 7:6 (4)

ALCARAZ (ŠPA/1) – MEDVEDJEV (RUS/3)
6:3, 6:3, 6:3

Finale bo v nedeljo ob 15.00.