Carlos Alcaraz. Foto: Reuters
Carlos Alcaraz. Foto: Reuters

20-letni Alcaraz je na prvem mestu na lestvici ATP, njegov šest dni starejši vrstnik iz Danske pa šesti igralec sveta. Prvi nosilec se je po dveh urah in 21 minutah tretjič prebil v polfinale turnirja za grand slam, potem ko je lani zmagal na Odprtem prvenstvu ZDA v New Yorku in prejšnji mesec v polfinalu Rolanda Garrosa v Parizu izpadel proti Novaku Đokoviću.

V Wimbledonu se bo za uvrstitev v finale v petek pomeril z Rusom Daniilom Medvedjevom. Tretji nosilec je v drugem srednem četrtfinalnem dvoboju po petih nizih strl odpor nepostavljenega Christopherja Eubanksa s 6:4, 1:6, 4:6, 7:6 (4) in 6:1. Tudi Moskovčan bo prvič igral v polfinalu najprestižnejšega turnirja na svetu.

V moderni dobi tenisa sta se v četrtfinalu Wimbledona prvič pomerila igralca, ki še nista dopolnila 21 let. Foto: Reuters
V moderni dobi tenisa sta se v četrtfinalu Wimbledona prvič pomerila igralca, ki še nista dopolnila 21 let. Foto: Reuters

Predstave na višji ravni, kot je pričakoval

"To je neverjetno, z uvrstitvijo v polfinale na tem igrišču sem izpolnil svoje otroške sanje. Moje predstave na travnati podlagi so na visoki ravni, na veliko višji, kot sem pričakoval. Noro. Na začetku sem bil resnično živčen, zavedal sem se, da bo Rune zahteven tekmec," je po obračunu dolgoletnih prijateljev povedal Alcaraz.

Španec je v prvi igri ubranil priložnost za brejk, nato pa pokazal izjemno predstavo proti Runeju, ki je želel postati prvi Danec v polfinalu Wimbledona po 65 letih.

Severnjaku je uspelo nekaj spektakularnih potez, a je bilo to premalo, da bi zlomil prvega igralca sveta. V podaljšani igri uvodnega niza je Alcaraz po dvojni napaki tekmeca povedel s 4:3 in nato osvojil še tri točke zapored za vodstvo z 1:0.

Krik Alcaraza ob koncu prvega niza pokazal, koliko mu pomeni četrtfinalna zmaga

V drugem nizu je Runeju odvzel servis v deveti igri, ko je imel na voljo sploh prvo priložnost za brejk na dvoboju, v tretjem pa v peti. Izkoristil je četrto zaključno žogo za zmago.

Medvedjev je po uspehu nad Američanom Eubanksom, 43. na lestvici ATP, izjavil: "Po zmagi v uvodnem nizu sem se želel izogniti petim nizom, po koncu tretjega pa sem srčno upal, da si ga bom priigral. V določenem trenutku dvoboja sem povsem izgubil nit svoje igre, v četrtem in petem nizu pa sem znova vlekel prave poteze."

StatistikaAlcarazRune
Prvi servis (%)6258
Asi42
Dvojne napake23
Neizsiljene napake1321
Winnerji3526
Osvojene točke10386
Priložnosti za brejk2/30/1
Točke na mreži25/3220/33
Daniil Medvedjev je po dveh urah in 58 minutah dobil šele četrti dvoboj, ko je moral odigrati pet nizov. Deset jih je izgubil. Christopher Eubanks, ki je prvič igral v Wimbledonu, je v osmini finala izločil Stefanosa Cicipasa. Foto: Reuters
Daniil Medvedjev je po dveh urah in 58 minutah dobil šele četrti dvoboj, ko je moral odigrati pet nizov. Deset jih je izgubil. Christopher Eubanks, ki je prvič igral v Wimbledonu, je v osmini finala izločil Stefanosa Cicipasa. Foto: Reuters

Jabeur slavila po preobratu

V četrtfinalu ženskega turnirja je v ponovitvi lanskega finala Tunizijka Ons Jabeur s 6:7 (5), 6:4 in 6:1 premagala Jeleno Ribakino. Lani je bila Kazahstanka boljša s 3:6, 6:2 in 6:2. Dvoboj je trajal slabi dve uri.

"Po frustrirajočem uvodnem nizu, ki sem ga izgubila v podaljšani igri, sem kričala in bila jezna nase, a sem v nadaljevanju dvoboja ostala mirna in osredotočena na vsako točko. Upam, da bom tudi na naslednjih dveh dvobojih v Wimbledonu na takšen način obvladovala svoja čustva," je dejala Jabeur.

StatistikaJabeurRibakina
Prvi servis (%)5457
Asi87
Dvojne napake33
Neizsiljene napake1820
Winnerji3521
Osvojene točke10082
Priložnosti za brejk5/92/9
Točke na mreži9/1110/22
Jabeur se je oddolžila Ribakini za lanski poraz v finalu Wimbledona

V polfinale tudi Sabalenka

V polfinale se je uvrstila še Belorusinja Arina Sabalenka, zmagovalka letošnjega Odprtega prvenstva Avstralije v Melbournu. S 6:2 in 6:4 je brez večjih težav ugnala ameriško izzivalko Madison Keys.

Dvoboj, ki je trajal slabo uro in pol, je začela izvrstno, že v uvodni igri je Američanki odvzela začetni udarec, vajo je nato ponovila še v peti igri. V osmi igri si je priigrala tri zaključne žogice za zmago v nizu, izkoristila je zadnjo.

V drugem nizu se je Keys, 18. igralka sveta, malce bolj upirala. V šesti igri je Sabalenki celo odvzela servis, a ji je Belorusinja nato odgovorila na enak način. Keys se je nato igra porušila kot hišica iz kart, do konca dvoboja je dobila le še štiri točke.

"Lanska prepoved igranja v Wimbledonu me je močno razžalostila, a odpoved me je tudi dodatno motivirala," je povedala Sabalenka. Po drugi uvrstitvi v polfinale po letu 2021 je še dodala: "Današnji obračun je bil zelo zahteven. Vesela sem, da se je razpletel v mojo korist. Znova sem v polfinalu, upam, da bom letos tudi uspešnejša."

Ons Jabeur. Foto: Reuters
Ons Jabeur. Foto: Reuters

MEDNARODNI TURNIR – GRAND SLAM (M)

WIMBLEDON
(18.628.976 evrov, trava)

MOŠKI, četrtfinale (M)

ALCARAZ (ŠPA/1) – RUNE (DAN/6)
7:6 (3), 6:4, 6:4

MEDVEDJEV (RUS/3) – EUBANKS (ZDA)
6:4, 1:6, 4:6, 7:6 (4), 6:1

SINNER (ITA/8) – SAFIULIN (RUS)
6:4, 3:6, 6:2, 6:2

ĐOKOVIĆ (SRB/2) – RUBLJOV (RUS/7)
4:6, 6:1, 6:4, 6:3


ŽENSKE, četrtfinale (Ž)

SVITOLINA (UKR) - SWIATEK (POL/1)
7:5, 6:7 (5), 6:2

VONDROUŠOVA (ČEŠ) - PEGULA (ZDA/4)
6:4, 2:6, 6:4

JABEUR (TUN/6) – RIBAKINA (KAZ/3)
6:7 (5), 6:4, 6:1

SABALENKA (BLR/2) – KEYS (ZDA/25)
6:2, 6:4