Novak Đoković se poteguje za osmi naslov v Wimbledonu, s čimer bi se izenačil s Švicarjem Rogerjem Federerjem. Foto: Reuters
Novak Đoković se poteguje za osmi naslov v Wimbledonu, s čimer bi se izenačil s Švicarjem Rogerjem Federerjem. Foto: Reuters

Srb se je že šestinštiridesetič prebil med štiri najboljše na štirih največjih turnirjih in se v tej kategoriji izenačil z rekorderjem Rogerjem Federerjem. Đoković se je dvanajstič uvrstil v polfinale Wimbledona.

Andrej Rubljov. Foto: Reuters
Andrej Rubljov. Foto: Reuters

Že uvod obračuna je nakazal, da bo trajal dolgo, kakršne so bile tudi izmenjave med tenisačema. V šesti igri je imel Nole tri priložnosti za brejk, a jih ni izkoristil, najdaljšo igro v tem nizu je dobil Rus. V deseti igri Đoković ni bil zanesljiv z osnovne črte, začel je tudi slabo servirati, Rubljov ga je kaznoval s prvo priložnostjo za brejk za 4:5. V naslednji igri je sedmi tenisač sveta serviral brezhibno, povedel je s 4:6.

Drugi tenisač sveta je v drugem nizu prevzel vajeti igre v svoje roke. Rubljovu je na začetku drugega niza odvzel servis, to je ponovil še enkrat, vodil je že s 5:0. Naslednjo igro je prepustil Rusu, prevlado v tem nizu pa je potrdil že v naslednji igri, v kateri je izkoristil tretjo zaključno žogico za dobljeni niz s 6:1.

V tretjem nizu sta oba tenisača dobro servirala, videti je bilo, da ne bomo videli brejkpriložnosti. A Đoković je znova prikazal igro iz drugega niza, tekmecu je odvzel servis (3:2). Rubljov je serviral, da bi obstal v tretjem nizu, kar mu je tudi uspelo (5:4). Srb je v maratonski deseti igri, ki je trajala kar 15 minut in v kateri je rešil tri brejkpriložnosti, izkoristil šele peto zaključno žogico za dobljeni niz (6:4).

Đokoviću je v tretji igri četrtega niza uspel brejk, nato pa je mirno dvoboj pripeljal do konca.

Jannik Sinner bo v polfinalu izzval Đokovića. Foto: Reuters
Jannik Sinner bo v polfinalu izzval Đokovića. Foto: Reuters

"Vse težje in težje bo, ampak všeč mi je energija, s katero sem igral danes. Bile so izjemne izmenjave, intenzivnost. Lahko slišite, kako zakriči po forhendu, malo je strašljivo. On je nekdo, ki je ves čas okoli najboljše deseterice. Čestitam mu za odličen turnir," je po tekmi povedal Nole.

Đokovića v polfinalu čaka Italijan Jannik Sinner, ki je s 6:4, 3:6, 6:2 in 6:2 premagal Rusa Romana Safiulina. 21-letni Italijan iz Južne Tirolske bo prvič v karieri nastopil v polfinalu turnirja za grand slam.

Srb je sicer pred četrtfinalnim obračunom pozval k zgodnejšim terminom dvobojev. "Mislim, da bi lahko prve tekme prestavili vsaj na 12. uro," je dejal 36. rekorder po številu turnirjev za grand slam. Tekme se na osrednjem igrišču kluba All England v zahodnem Londonu začenjajo ob 13.30 po krajevnem času, na igrišču številka 1 pa le pol ure prej. Ker se morajo tekme zaradi nočnega počitka v okrožju Wimbledon končati najpozneje do 23. ure, letos številnih dvobojev ni bilo mogoče končati. Igralke in igralci so prisiljeni tekme nadaljevati naslednji dan, zaradi česar se zgošča urnik, manj je časa za počitek, s tem pa pada tudi kakovost igre.

StatistikaĐokovićRubljov
Prvi servis (%)6259
Asi56
Dvojne napake12
Neizsiljene napake2325
Winnerji4132
Osvojene točke12196
Priložnosti za brejk5/121/8
Točke na mreži20/268/15
Đoković in Sinner v polfinalu Wimbledona

Svitolina izločila številko ena
Ukrajinka Elina Svitolina se je uvrstila v polfinale, potem ko je s 7:5, 6:7 (5), 6:2 izločila številko ena ženskega sveta, Poljakinjo Igo Swiatek.

Elina Svitolina. Foto: Reuters
Elina Svitolina. Foto: Reuters

To je drugi polfinale za Svitolino v Wimbledonu po 2019. Na turnir je prišla kot 76. igralka, saj je pred devetimi meseci z izbrancem, francoskim tenisačem Gaelom Monfilsom, povila prvorojenko Skai.

Igo Swiatek, sicer zmagovalko štirih turnirjev za grand slam, ki je prvič igrala v četrtfinalu Wimbledona, je premagala po dveh urah in 41 minutah igre.

Svitolina je takoj izgubila servis, toda tudi Swiatek je delala napake, tako da je Ukrajinka izenačila na 2:2. Swiatek je v prvem nizu vodila s 5:3, servirala je za osvojitev niza, toda razigrala se je Svitolina, ki je s štirimi zaporednimi igrami dobila niz.

V drugem nizu je Swiatek povedla s 3:1, toda Svitolina je znova izenačila in povedla s 3:4. Tenisačici sta bili izenačeni, podaljšana igra, v kateri je Ukrajinka vodila že z 1:4, pa je na koncu pripadla Swiatek.

Ukrajinka je v odločilnem tretjem nizu povsem nadigrala Poljakinjo. Najprej ji je servis odvzela v tretji igri, nato še v peti. Po forhendu prve nosilke je žogica končala v mreži in Svitolina se je lahko veselila napredovanja v polfinale.

StatistikaSvitolinaSwiatek
Prvi servis (%)5772
Asi53
Dvojne napake93
Neizsiljene napake2541
Winnerji2537
Osvojene točke11196
Priložnosti za brejk6/93/5
Točke na mreži9/149/16
Svitolina v odločilnem nizu nadigrala Igo Swiatek
Marketa Vondroušova. Foto: Reuters
Marketa Vondroušova. Foto: Reuters

Vondroušova presenetila Pegulo
Naslednja tekmica Svitoline bo Čehinja Marketa Vondroušova, ki je bila boljša od četrte nosilke iz ZDA Jessice Pegule s 6:4, 2:6 in 6:4.

Za 24-letno Čehinjo, 42. igralko na lestvici WTA, je to največji uspeh v Wimbledonu, saj doslej dlje od drugega kroga ni prišla. Proti Američanki, ki je šestič igrala v četrtfinalu grand slamov in še šestič izgubila, je v odločilnem tretjem nizu nadoknadila zaostanek 1:4.

Preostala dva četrtfinala sta Elena Ribakina – Ons Jabeur in Arina Sabalenka – Madison Keys.


MEDNARODNI TURNIR – GRAND SLAM (M)
WIMBLEDON

(18.628.976 evrov, trava)

MOŠKI, četrtfinale (M)

ALCARAZ (ŠPA/1) – RUNE (DAN/6)
sreda

MEDVEDJEV (RUS/3) – EUBANKS (ZDA)
sreda

SINNER (ITA/8) – SAFIULIN (RUS)
6:4, 3:6, 6:2, 6:2

ĐOKOVIĆ (SRB/2) – RUBLJOV (RUS/7)
4:6, 6:1, 6:4, 6:3


ŽENSKE, četrtfinale (Ž)

SVITOLINA (UKR) - SWIATEK (POL/1)
7:5, 6:7 (5), 6:2

VONDROUŠOVA (ČEŠ) - PEGULA (ZDA/4)
6:4, 2:6, 6:4

RIBAKINA (KAZ/3) – JABEUR (TUN/6)
sreda

SABALENKA (BLR/2) – KEYS (ZDA/25)
sreda

Mlada Slovenca končala nastope

Od mladinskega Wimbledona sta se danes dokončno poslovila oba slovenska predstavnika. Tako 17-letna Ela Nala Milić kot njen vrstnik Matic Križnik sta dobila po en dvoboj med posamezniki, v dvojicah pa sta izpadla v prvem krogu.

Križnik je moral danes priznati premoč šestemu nosilcu Bolgaru Ilijanu Radulovu (6:4, 5:7, 6:4), Ela Nala Milić pa domači navezi Klugman/Lacy (6:4, 6:2).