Ons Jabeur bo v soboto favoritinja v finalu. Tunizijka bo v tretjem finalu turnirja za grand slam lovila prvi naslov. Foto: EPA
Ons Jabeur bo v soboto favoritinja v finalu. Tunizijka bo v tretjem finalu turnirja za grand slam lovila prvi naslov. Foto: EPA

28-letna Jabeur bo drugič zapored igrala v finalu Wimbledona in tretjič v karieri na turnirjih za grand slam. Lani je v Wimbledonu izgubila proti Jeleni Ribakini, na OP-ju ZDA v New Yorku pa z Igo Swiatek. Tunizijka je ohranila stoodstotni izkupiček v polfinalih turnirjev za grand slam. Zmagala je v vseh treh nastopih.

Arina Sabalenka je že v polfinalu Rolanda Garrosa proti Karolini Muchovi zapravila veliko prednost v odločilnem nizu. Foto: EPA
Arina Sabalenka je že v polfinalu Rolanda Garrosa proti Karolini Muchovi zapravila veliko prednost v odločilnem nizu. Foto: EPA

V prvem nizu sta obe igralki dobili igre na začetni udarec. Odločala je podaljšana igra. Jabeur je ob menjavi strani vodila s 4:2, nato pa je Sabalenka zaigrala zelo agresivno in dobila "tie-break" s 7:5.

V drugem nizu je Tunizijka v peti igri izgubila servis brez dobljene točke, nato pa je Sabalenka brez oddane točke še zadržala servis in povedla s 4:2. V ključnih trenutkih se je Jabeur zbrala, v osmi in deseti igri je odvzela servis Belorusinji in izenačila na 1:1 v nizih.

Zalet je prenesla v odločilni niz, ko je do ključnega brejka prišla v šesti igri. V osmi igri je Sabalenki uspelo rešiti dve zaključni žogi, vendar je nato Tunizijka v deveti igri izkoristila peto zaključno žogo.

Ons Jabeur drugič zapored v finalu Wimbledona

"Sem brez besed in hvaležna občinstvu, da je verjelo vame in me podpiralo. Nekoč bi zagotovo izgubila ta dvoboj, zdaj ko veliko časa posvečam mentalni pripravi, pa sem verjela vase in bila ves čas zbrana. Marketa Vondroušova me je letos že dvakrat premagala, zato upam, da se ji oddolžim v finalu," je po zmagi dejala Jabeur, ki je slavila po dveh urah in 19 minutah.

Po porazu Sabalenke na prvem mestu ostaja Iga Swiatek
Tri leta mlajša Sabalenka je šestič igrala v polfinalu največjih turnirjev, dobila pa je le enega, letos v Avstraliji, kjer je nato v finalu ugnala Ribakino. Sabalenka je s porazom zapravila možnost, da bi na novi lestvici WTA prvič v karieri skočila na prvo mesto. Na vrhu bo tudi v ponedeljek ostala Poljakinja Iga Swiatek.

StatistikaJabeur Sabalenka
Prvi servis (%)6264
Asi310
Dvojne napake35
Neizsiljene napake1445
Winnerji2839
Osvojene točke110104
Priložnosti za brejk3/101/3
Točke na mreži6/1113/22

Vondroušova končala pravljico Svitoline na sveti travi
Vondroušova je dobila še tretji medsebojni obračun zapored. Ukrajinka je v četrtfinalu izločila prvo igralko sveta Poljakinjo Igo Swiatek in drugič igrala v polfinalu Wimbledona. Oktobra je 28-letnica rodila, pred tremi meseci pa se je vrnila na igrišča.

Marketa Vondroušova lani ni igrala v Wimbledonu zaradi poškodbe zapestja. Letos ni bila med nosilkami in tudi v finalu ne bo v vlogi favoritinje. Foto: Reuters
Marketa Vondroušova lani ni igrala v Wimbledonu zaradi poškodbe zapestja. Letos ni bila med nosilkami in tudi v finalu ne bo v vlogi favoritinje. Foto: Reuters

Za Vondroušovo je tu drugi finale na turnirjih za grand slam. Leta 2019 je na Rolandu Garrosu izgubila proti Avstralki Ashleigh Barty, hkrati pa je postala prva nepostavljena igralka po 60 letih, ki se je uvrstila v finale Wimbledona. Čehinja je na turnir prišla kot 42. igralka na lestvici WTA.

Ukrajinka kar šestkrat izgubila servis
Svitolina je v prvem nizu kar trikrat izgubila servis. Ni ji uspelo ponoviti odlične igre iz torkovega četrtfinala.

Številne neizsiljene napake so si sledile tudi na začetku drugega niza. Vondroušova je povedla s 4:0 in imela na svoj servis tri priložnosti za 5:0. Svitolina je v izgubljenem položaju zaigrala precej bolj sproščeno in uspelo ji je znižati na 4:3. V osmi igri je nato znova oddala začetni udarec in Vondroušova je v deveti igri zadržala servis za veliko zmago po uri in 15 minutah.

Vondroušova prvič v finalu Wimbledona

Vondroušova: Ko sem zapravila vodstvo, nisem spremenila taktike
"Pred dvobojem sem bila zelo živčna, saj sem se zavedala, da je Svitolina odlična igralka, predvsem pa čudovita oseba. Ostala sem zbrana in tudi v drugem nizu, ko sem zapravila vodstvo, nisem spremenila taktike. Zelo sem srečna, sploh ne morem verjeti, kaj mi je uspelo," je po dvoboju dejala nekdanja prva mladinka na svetu.

Kljub porazu bo All England Club zadovoljna zapustila tudi štiri leta starejša Ukrajinka. Z uvrstitvijo v polfinale se bo na lestvici WTA povzpela za približno 50 mest in bo od ponedeljka dalje znova članica najboljših 30 igralk na svetu, l. 2017 je bila že na tretjem mestu.

StatistikaSvitolinaVondroušova
Prvi servis (%)7363
Asi04
Dvojne napake16
Neizsiljene napake2425
Winnerji922
Osvojene točke5270
Priložnosti za brejk4/66/11
Točke na mreži6/216/12
Ljudmila Kičenok in Mate Pavić sta osvojila naslov med mešanimi dvojicami. Foto: EPA
Ljudmila Kičenok in Mate Pavić sta osvojila naslov med mešanimi dvojicami. Foto: EPA

Kičenok zmago med mešanimi dvojicami posvetila ukrajinskemu narodu
Ukrajinka Ljudmila Kičenok in Hrvat Mate Pavić sta zmagovalca turnirja mešanih parov. V finalu sta premagala belgijsko-kitajsko navezo Joran Vliegen/Jifan Šu s 6:4, 6:7 in 6:3.

30-letna Kičenok je zmago posvetila ukrajinskemu narodu, "ki se bori za svobodo," je dejala ob podelitvi in prejela dolg in stoječ aplavz publike na osrednejm igrišču. Zanjo je to prvi naslov na grand slam turnirjih, Pavić pa ima zdaj tri naslove v mešanih parih in tri v moških dvojicah.


WIMBLEDON
(18.628.976 evrov, trava)

Polfinale (Ž):
VONDROUŠOVA (ČEŠ) – SVITOLINA (UKR)
6:3, 6:3

JABEUR (TUN/6) - SABALENKA (BLR/2)
6:7 (5), 6:4, 6:3

Finale bo v soboto ob 15.00.


Mešane dvojice, finale:
PAVIĆ/KIČENOK (HRV/UKR/7) - VLIEGEN/ŠU (BEL/KIT)
6:4, 6:7 (9), 6:3