Nasmeh po prvi tekmi je bil dovolj zgovoren. Foto: Val 202/Boštjan Reberšak
Nasmeh po prvi tekmi je bil dovolj zgovoren. Foto: Val 202/Boštjan Reberšak

Novinarja Vala 202 Boštjan Reberšak in Anja Hlača Ferjančič sta po uvodni tekmi jubilejnega desetega EP-ja za Slovenijo gostila blokerja Alena Pajenka in podajalca Gregorja Ropreta.

Sorodna novica Slovenci po slabem začetku uspešno odprli EP

Začeli nekoliko nervozno
"Vedno je lepo povezovati niti v tej ekipi. Včasih stvari tečejo bolj gladko, včasih manj. Tokrat smo začeli malenkost nervozno in nesamozavestno, to sploh velja za prvi niz. Imeli smo ga pod nadzorom, v končnici pa je bilo nekaj slabih odločitev. Potem pa smo pokazali, da je kakovost na naši strani. Ko smo igro dvignili za eno prestavo, nam Ukrajinci niso mogli več slediti. To je bil težek, a lep uvod v prvenstvo," je prvo oceno podal Ropret.

Po prvem nizu je igra stekla
Pajenk je bil zelo učinkovit, tekmo je končal s 14 točkami, dvema asoma, v napadu je bil 78-odstotno učinkovit, podelil pa je še pet blokov: "To so številke, ki so res zavidljive, sploh na tekmi, ki je bila energična, nasprotnik je bil močan. Po prvem nizu nam je steklo in zmaga je ostala naša."

Misliti bo treba tudi na počitek
Po kakovostnih pripravah slovenski začetek ni bil prav spodbuden, a oba sogovornika sta se strinjala, da je to posledica pripravljalnega obdobja. "Dva meseca smo res fizično trdo delali, nismo še popolnoma pravi. V naslednjih tekmah se bo poznal manjši tempo fitnesa in treninga, tekme si namreč sledijo skoraj vsak dan, treba bo dati pozornost tudi na počitek," je razložil Pajenk.

Sorodna novica Slovenski odbojkarji zelo dobri v skupinskem delu, v bojih na izpadanje pa odlični

Običajna pot – dvigovanje forme
A nekoliko bolj zadržan začetek na evropskih prvenstvih ni nekaj novega, kar smo navsezadnje pokazali tudi v našem članku na portalu Športni SOS. Pajenk se tega spoznanja dobro zaveda: "Običajno dvigujemo formo iz tekme v tekmo. Želimo pa si tudi v predtekmovanju nabrati samozavest, igramo vedno bolje in se dvigujemo. Mislim, da nam bo to tudi tokrat uspelo. Naš cilj pa je seveda prvo mesto v skupini, ne smemo si privoščiti velikih napak."

(Prva) želja je jasna
Morebitno prvo mesto bi marsikaj olajšalo, četrti polfinale na evropskih prvenstvih bi bil v tem primeru precej lažje uresničljiv, Pajenk dodaja: "Nobena močna reprezentanca ne skriva želje biti prvi v skupini, to velja tudi za nas. Pot je težka, nasprotniki so močni. Tudi Španci so pokazali dobro igro, morali bomo biti zbrani in igrati na visoki ravni čez celotno prvenstvo."

Sorodna novica "Prvo tekmo na velikih tekmovanjih vedno spremljajo tudi težki trenutki"

S tem bi se verjetno izognili Franciji
Odbojkarji bodo vse do (morebitnega) četrtfinala igrali v Varni, medalje pa se bodo potem delile v Rimu, ki je v mislih tudi slovenskih reprezentantov, tudi Ropreta: "Vsi si želimo biti prvi v skupini, računamo, da bi se s tem v četrtfinalu izognili Franciji. V nobenem primeru pa nas v četrtfinalu ne čaka lahek nasprotnik. A najprej moramo biti prvi v skupini in si olajšati pot v Rim."

Vabljeni k poslušanju celotnega pogovora, v katerem je bil govor še o taktiki, Olegu Plotnickem, spominu na prejšnje prvenstvo, naslednjih tekmecih Fincih, pisanju dnevnika in o tem, kako zelo so slovenski odbojkarji zadovoljni z bivalnimi razmerami v Varni. Namig – podrobnosti izveste s klikom na spodnjo povezavo.

EP v odbojki: Slovenci povsem brez pritožb