Slovenska zasedba, ki brani srebro s prvenstev leta 2019 in 2021, prvi del tekmovanja igra v Varni v skupini B. Želja je uvrstitev v Rim, kjer bo potekal boj za kolajne. Po prvem krogu ji gre vse po načrtu. Foto: EPA
Slovenska zasedba, ki brani srebro s prvenstev leta 2019 in 2021, prvi del tekmovanja igra v Varni v skupini B. Želja je uvrstitev v Rim, kjer bo potekal boj za kolajne. Po prvem krogu ji gre vse po načrtu. Foto: EPA

Slovenski odbojkarji so se nazadnje z Ukrajinci srečali v četrtfinalu lanskega svetovnega prvenstva, ki ga je do polfinala gostila prav Slovenija. Slovenija je takrat dvoboj dobila s 3:1 v nizih, na koncu na SP-ju osvojila četrto mesto, Ukrajinci pa so že takrat dokazali, da so čvrsta reprezentanca.

Sorodna novica Spet do finala, pa naj se zgodba tam obrne

To so pokazali tudi na današnji tekmi. Čeprav niso mogli računati na polno pomoč njihovega najboljšega igralca Olega Plotnickega, ta si je na zadnjem treningu poškodoval koleno, so bili v prvih treh nizih enakovredni tekmeci, prvega so celo dobili. Slovenska izbrana vrsta je v nadaljevanju upravičila vlogo favorita.

Sorodna novica Slovenski odbojkarji zelo dobri v skupinskem delu, v bojih na izpadanje pa odlični

Ukrajincem prvi niz
V prvem nizu so Slovenci z zanesljivo igro, ki ji je ton dajal razpoloženi Rok Možič, vodili vse do izida 15:11, nato pa – kot da bi jih zmotila sumljiva sodniška odločitev oziroma daljši odmor zaradi pregleda dvomljivega položaja. Po tem odmoru so popustili, tekmec se je razigral na bloku, ta je ustavljal akcije Možiča in Tineta Urnauta, posledica pa je bil zaostanek branilcev srebrne kolajne z 18:21. S tremi zaporednimi točkami so še izenačili, po neuspešnem napadu Možiča pa so Ukrajinci prišli do dveh zaključnih žog. Klemen Čebulj je s točko prvo ubranil, Možič pa je s servisom poslal žogo v mrežo.

Zaključek drugega niza tekme Slovenija - Ukrajina

Razigrani Pajenk zagotovil prednost
Ukrajinci so odlično začeli tudi drugi niz, v katerem so po asu Timofija Polujana, nekdanjega igralca ACH Volleyja, povedli z 8:5. Slovenci so vendarle še pravočasno vzpostavili ravnotežje, tako da je bil do končnice boj izenačen. Na slovensko srečo se je razigral Alen Pajenk, ki je v drugem nizu dosegel kar šest točk, tri z blokom. Z njim je poskrbel za vodstvo z 20:17 in 22:18, tekmec se je sicer še približal na točko zaostanka, toda pri izidu s 24:22 je Gregor Ropret z asom vendarle končal mučenje slovenske vrste.

Odličen slovenski blok in servis
V tretjem nizu je Slovenija dvakrat vodila za tri točke, Ukrajinci so z asom Vasilija Tupčija izenačili (9:9). Z dvema točkama Roka Možiča je Slovenija povedla za dve točki (13:11). Pajenk je silovito končal napad za povečanje vodstva (14:11). Pajenk je bil odličen na mreži in bloku, pa tudi na servisu, z dobrim servisom je vodstvo znova povečal na +3 (16:13). Urnaut in Kozamernik sta z blokom ustavila ukrajinski napad za 18:15. Ukrajinci se niso predali, še so se približali, toda njihovi upi v tem nizu so se bržkone razblinili po asu Urnauta in uspešno končanem napadu Možiča za vodstvo Slovencev 21:16. Ti so bili v tem nizu boljši v bloku in servisu, tekmeci pa so delali napake.

Prvi točki mladega Mujanovića na EP-jih

Cretu dal priložnost rezervistom
V četrtem nizu so favoriti hitro prišli do visokega vodstva desetih točk, selektor Slovenije Gheorghe Cretu je lahko ponudil priložnost tudi nekaterim rezervistom (Nik Mujanović je dosegel prvi točki na EP-jih (vidite ju lahko v videu na desni strani), ki so nekaj prednosti zapravili, a niz se je vseeno končal z zmago s 25:20.

Slovenci se bodo v petek pomerili s Finsko.

Možič in Pajenk nagnila tehtnico na slovensko stran na uvodni tekmi EP-ja
Slovenski odbojkarji uspešno odprli EP proti zelo neugodnim Ukrajincem

EP v odbojki 2023, Varna

Skupina B:
SLOVENIJA – UKRAJINA
3:1 (-23, 22, 20, 20)

845 gledalcev.

Slovenija: Pajenk 14 (2 asa, 5 blokov), Planinšič, Kozamernik 7 (3 bloke), Toman, Bračko, Štalekar, Koncilja, Kovačič, Ž. Štern, Ropret 1 (1 as), Urnaut 12 (2 asa), Čebulj 13, Možič 18 (2 bloka), Mujanović 3.

Ukrajina: Polujan 13 (3 ase, 2 bloka), Mazenko 1, Plotnicki, Sinicja 1 (1 as), Ostapenko, Semenjuk 9 (2 bloka), Kanajev, Jevstratov, Tupčij 23 (2 asa, 4 bloke), Kovalov 7, Kučer 1, Bojko, Kisiljuk 2, Ščurov 9 (3 bloke).


FINSKA - HRVAŠKA
3:0 (19, 19, 22)

ŠPANIJA - BOLGARIJA
3:1 (17, 21, -21, 19)


Ocena Sebastijana Škorca po tekmi Slovenija - Ukrajina
Škorc analiziral tri slovenske akcije
Odbojka (M) - evropsko prvenstvo: Slovenija - Ukrajina, posnetek iz Varne