Vrhunci tekme Olimpija − Liverpool iz leta 2003

Po Benfici (1:1; 16. septembra 1970) in Milanu (0:3; 30. septembra 1992) je Bežigrad končno dočakal nov klubski spektakel. Navijači zeleno-belih se ga še vedno zelo dobro spominjajo, saj je Olimpija iztržila neodločen izid proti izjemni ekipi Liverpoola.

Optimizem zmajev pred srečanjem je bil nagrajen. Končni izid je tudi pravičen, čeprav so bili Angleži več pri žogi in imeli lepše priložnosti, toda zaradi srčne igre gostiteljev do zmage niso mogli. Življenjsko predstavo je prikazal vratar Borut Mavrič, ki je poleti 2004 dobil pogodbo v drugi nemški ligi pri Greuther Fürthu. Če ne bi imel takrat že 33 let, bi zagotovo dobil ponudbo kakšnega izmed klubov iz lig elitne peterice.

Navijači Liverpoola razgrajali po ljubljanskih lokalih
Navijači Liverpoola se niso izognili svoji tradiciji, saj so v noči pred tekmo v enem izmed lokalov razbijali kozarce in inventar, drugega pa niso hoteli zapustiti po delovnem času. Tako je na pomoč gostincem priskočila policija, ki je šest Angležev odpeljala na policijsko postajo, a jih je po identifikacijskem postopku izpustila.

Sektor D na dotrajanem osrednjem stadionu je moral ostati prazen, vsi preostali deli stadiona pa so bili polni. Na vseh tribunah so gledalci sedeli tudi v najnižjih vrstah, kar se ni zgodilo niti na reprezentančnih spektaklih v dodatnih kvalifikacijah proti Ukrajini, Romuniji in Hrvaški. Ogromno gledalcev je stalo, natančno število obiskovalcev je bilo tako zelo težko določiti.

Fausto Budičin in Marko Barun sta imela ogromno dela z Michaelom Ownom, ki je dosegel edini zadetek za Liverpool. Foto: EPA
Fausto Budičin in Marko Barun sta imela ogromno dela z Michaelom Ownom, ki je dosegel edini zadetek za Liverpool. Foto: EPA

Analiza s pomočjo videokaset
Trener Olimpije Suad Beširević je podrobno analiziral igro rdečih, zadnje tekme si je ogledal na videokasetah. Na dan tekme je igralce odpeljal na sprehod v Tivoli. Na skupnem kosilu so jim postregli z govejo juho z rezanci, glavna jed pa je bila sestavljena iz žrebičkovega zrezka na žaru, riža in solate, za posladek pa so si privoščili še čokoladne palačinke.

Beširević: Za sprostitev pred tako veliko tekmo bi seks prišel še kako prav
"Seksal tokrat nisem nič, čeprav bi mi za sprostitev pred tako veliko tekmo seks prišel še kako prav. Nič nimam proti, če se igralci tako sprostijo pred tekmo. Če bi želeli, bi jim dovolil seksati tudi med polčasom," se je v pogovoru z Markom Miklavičem za športni dnevnik Ekipa o pripravi na tekmo v svojem slogu pošalil priljubljeni Suljo.

Le Tallec zapravil najlepšo priložnost v prvem polčasu
Začetek je bil za Ljubljančane odličen. Tonči Žlogar je že v prvi minuti skušal presenetiti Jerzyja Dudka in hitro je nakazal, da bo to njegov večer. Mladi francoski reprezentant Anthony Le Tallec bi v 14. minuti moral poskrbeti za hladno prho na stadionu, ko je po protinapadu osamljen streljal čez vrata. Kmalu zatem je zapretil še Vladimir Šmicer, ki pa z roba kazenskega prostora ni premagal Mavriča.

Olimpija se ni le branila. Po lepo izpeljanem napadu je s strelom od daleč poskušal Nedim Jusufbegović, ki bi skoraj presenetil nekoliko nezbranega Dudka. V 39. minuti se je priložnost ponudila kapetanu Mladenu Rudonji, ki je bil po levi strani prehiter za nasprotno obrambo, a je streljal naravnost v vratarja Liverpoola.

Handanagić, Aljančič in Lazič so se poškodovali že v prvem polčasu
Po odhodu na odmor so bili številni domači navijači zadovoljni s prikazanim, veliko manj pa trener Beširević. Že po prvih 45 minutah je zaradi poškodb ostal brez kar treh nogometašev. Najprej je moral z igrišča branilec Enes Handanagič, kmalu za tem še hitri Janez Aljančič – oba sta bedela nad Michaelom Ownom –, tik pred polčasom pa še steber obrambe Igor Lazič.

Emile Heskey je zadel na povratni tekmi na Anfieldu, ko je bil Liverpool boljši s 3:0. Foto: EPA
Emile Heskey je zadel na povratni tekmi na Anfieldu, ko je bil Liverpool boljši s 3:0. Foto: EPA

Mavrič preprečil vodstvo Liverpoola
Razigrani Žlogar je na začetku drugega polčasa iz ugodnega položaja poizkušal iz voleja, toda znova je bil na mestu poljski vratar. Še bolje pa se je izkazal Mavrič v 52. minuti. Iz prostega strela je nevarno streljal Harry Kewell, toda domači vratar je imenitno posredoval. Na preizkušnji je bil še kmalu za tem, ko je preprečil veselje Gerrardu.

Jusufbegović v vratnico, Žlogar v polno
Sredi drugega polčasa je kazalo, da se gostitelji ne morejo več otresti vse večjega pritiska Liverpoola. V 66. minuti je Branko Ilić ukradel žogo na sredini igrišča in podal do Jalna Pokorna, ki je na robu kazenskega prostora lepo našel Nedima Jusufbegovića. Sarajevčan je streljal, že ukanil Jerzyja Dudka, a zadel levo vratnico, na pravem mestu pa je bil Tonči Žlogar, ki je žogo z desnico poslal v prazno mrežo. Nepopisno slavje se je začelo. Na legendarnem semaforju za Bežigradom je semafor kazal izid, ki ga je pričakoval le malokdo pred začetkom srečanja.

Beširević izključen zaradi ugovarjanja sodniku
V 68. minuti je bil zaradi protestov izključen trener Beširević, ki je nato preostanek tekme nervozno spremljal na novinarski tribuni, kjer se je nagnetlo 250 predstavnikov sedme sile.

Owen izenačil z glavo po predložku Riiseja
V 78. minuti so se veselili tudi nogometaši iz mesta Beatlov. Gostiteljem so pojenjale moči. John Arne Riise je na levi strani poslal visok predložek v sredino, v skoku je bil najvišji 23-letni Michael Owen, žoga pa je šla ob nemočnem Mavriču ob desni vratnici v mrežo.

V zadnjih minutah je Olimpiji uspelo ubraniti ugoden izid. Angleži niso imeli več volje, saj so se zanašali na povratno tekmo na kultnem Anfieldu.

Handanagić si je opomogel po poškodbi levega očesa
Glavna tema po koncu tekme je bila huda poškodba Handanagića. V 21. minuti je Sami Hyppiä zadel branilca Olimpije v predel levega očesa. Z rešilnim avtomobilom so ga takoj odpeljali na urgentni oddelek kliničnega centra. Zdravniki so ugotovili, da ima zlomljeno levo ličnico in poškodovano levo oko.

Hyypiä mu je na Anfieldu podaril dres
Prve napovedi so bile zelo slabe, saj je obstajala celo možnost, da nikoli več ne bi videl na levo oko. Naslednje jutro se je stanje že precej izboljšalo. Moral je na operacijo ličnice, ki je trajala dve uri in pol, a jo je uspešno prestal. Hitro si je opomogel in tudi odpotoval na povratno tekmo, kjer ga je Hyypiä poiskal na klopi za rezervne igralce in mu podaril dres.

Naslovnica športnega dnevnika Ekipa v petek, 26. septembra 2003.
Naslovnica športnega dnevnika Ekipa v petek, 26. septembra 2003.

Beširević: Od angleških ekip mi je všeč le Manchester United
"Zelo sem zadovoljen s predstavo svojih varovancev. Pred tekmo sem igralcem naročil, naj na igrišču pustijo svoje srce. Igrali smo svojo igro in uspeli. Čeprav sem že po prvem polčasu ostal brez treh igralcev, to ni bistveno vplivalo na kakovost naše igre, ker so tudi menjave odigrale zelo dobro," je bil po tekmi zadovoljen Beširević.

"Izključitev je bila čisto nesmiselna. Sodnik me je pred tem dvakrat opozoril, ko sem protestiral, nisem pa preklinjal. V tretje sem mu rekel, da sta dva igralca Liverpoola visela na našem igralcu in da ni ničesar piskal, pa me je poslal na tribuno. Po tekmi mi je pojasnil, da me je že prej dvakrat opozoril," je razlagal Beširević.

Pred 20 leti je bil v Angliji razred zase Manchester United, ki ga je vodil Sir Alex Ferguson. Rdeči vragi so bili precej boljši od Liverpoola in tudi Beširević je menil tako: "Od angleških ekip mi je všeč le Manchester United, Liverpool še vedno igra z dolgimi žogami. Prepočasni so bili in zlahka smo se vračali v obrambo."

Gerard Houllier je med letoma 1998 in 2004 vodil Liverpool. Najuspešnejši je bil v sezoni 2000/01, ko so redsi osvojili Pokal Uefa, Pokal FA in ligaški pokal. Umrl je 14. decembra 2020 po opreraciji srca. Foto: EPA
Gerard Houllier je med letoma 1998 in 2004 vodil Liverpool. Najuspešnejši je bil v sezoni 2000/01, ko so redsi osvojili Pokal Uefa, Pokal FA in ligaški pokal. Umrl je 14. decembra 2020 po opreraciji srca. Foto: EPA

Houllier: Olimpija je presenetila moje varovance, mene pa ne
Trener Liverpoola Gerard Houllier je dobil veliko vprašanj na novinarski konferenci po tekmi. Le na eno ni želel odgovoriti, saj se je izognil komentarju stadiona.

"Rad bi čestital Olimpiji za dobro tekmo, igrali so zelo srčno. Tudi vzdušje je bilo zelo prijetno. Vedeli smo, da bo Olimpija igrala nad svojimi sposobnostmi. Mi bi lahko sicer že po prvem polčasu izkoristili svoje priložnosti. Olimpija je izkoristila edino, zato si je zaslužila končni izid. Igrišče nam ni dopustilo tekoče igre, toda nas je prebudil šele prejeti zadetek. 1:1 v gosteh je dober izid, saj nam omogoča napredovanje. Zadovoljen sem tudi, da je Owen z 21. zadetkom podrl klubski rekord Iana Rusha v zadetkih na evropskih pokalih."

"Olimpija je presenetila moje varovance, mene pa ne. Za takšne ekipe so to življenjske tekme, zato iztisnejo iz sebe več, kot so realno sposobni," je še dodal francoski strokovnjak.

Rudonja: Zaslužki posameznikov na igrišču ne pomenijo veliko, če ni srca
"Dokazali smo, da smo sposobni storiti več, kot drugi mislijo. Glede tega je vedno največja težava v glavah. Večinoma preveč podcenjujemo sami sebe in razmišljamo o imenu tekmeca, namesto da bi zaupali v lastne sposobnosti. Tokrat smo storili prav to in dosegli enkraten izid. Še enkrat se je pokazalo, da zaslužki posameznikov na igrišču ne pomenijo veliko, če ni srca. Vedno sem bil prepričan, da ima vsak nogometaš dve nogi, tako kot jaz. Naj dokaže, da je boljši od mene," je bil odločen Mladen Rudonja.

"Upam, da so nekateri končno opazili, da trenerska licenca kot sama ne pomeni nič. Naš trener je sicer nima, a je vseeno lahko vodil ekipo na evropski ravni in dokazal, da se zelo dobro spozna na svoj posel. Mislim, da bi se moral NZS zamisliti in pomagati trenerjem do licence po hitrejši poti. Sramota je, da Suljo ne more uradno voditi tekem v domačem prvenstvu, kjer imajo nekateri trenerji licenco, ki si je niti po naključju ne zaslužijo," je bil kritičen "turbo Rudi".

Redsi zanesljivo dobili povratno tekmo na Anfieldu
Povratna tekma je bila na sporedu 15. oktobra 2003. Pred 42.880 gledalci na razprodanem Anfieldu je bil Liverpool boljši s 3:0. Po pol ure je zadel Anthony Le Tallec, v 37. minuti je bil natančen Emile Heskey, v 47. minuti pa še Harry Kewell. Liverpool je nato izpadel proti Marseillu v osmini finala.

Na nov velik uspeh ni bilo treba čakati dolgo, 25. maja 2005 je Liverpool v Carigradu osvojil Ligo prvakov. Ob odmoru je zaostajal proti Milanu z 0:3, nato pa mu je uspela epska vrnitev. Dudek, Hyppiä, Gerrard, Riise in Kewell bo bili v začetni postavi.


Pokal Uefa, 1. krog, prva tekma:
KD OLIMPIJA - LIVERPOOL 1:1 (0:0)
10.000; Žlogar 66.; Owen 78.

KD Olimpija: Mavrič, Lazić (46./Grabić), Budičin, Handanagić (29./Mirtič), Aljančič (36./Pokorn), Ilić, Žlogar, Barun, Jusufbegović, Rudonja, Puc.

Liverpool: Dudek, Diao (70./Finnan), Hyypiä, Bišćan, Riise, Murphy (15./Gerrard), Šmicer, Le Tallec (87./Welsh), Kewell, Owen, Heskey.

Sodnik: Julian Rodriguez Santiago (Španija)