Foto: EPA
Foto: EPA

Te dni je več angleških medijev zapisalo, da naj bi izvršni odbor Uefe na seji prejšnji teden razpravljal o več spremembah statuta, med njimi tudi dopolnilu, ki bi Čeferinu omogočilo še en predsedniški mandat. To naj bi po njihovih zapisih zmotilo predvsem člana izvršnega odbora, nekdanjega direktorja Manchester Uniteda Davida Gilla.

Grosupeljski odvetnik je prvi mandat na mestu predsednika Uefe nastopil leta 2016, ko je po manj kot dveh letih mandata nasledil Michela Platinija. Eden od njegovih predlogov, ki so mu tlakovali pot do predsedniške funkcije, pa je bila tudi omejitev števila mandatov v Uefi na tri. Čeferin je bil aprila letos na kongresu Uefe v Lizboni soglasno izvoljen za tretji mandat, ki se bo končal leta 2027.

Po poročanju BBC-ja naj bi predlagana sprememba razjasnila, da Čeferinov "polovični" prvi mandat ne šteje v to kvoto in bi zato lahko leta 2027 kandidiral za nov mandat in ostal na položaju do leta 2031. Za vsa imenovanja pred letom 2017 naj namreč omejitev še ne bi veljala.

O predlaganih spremembah statuta naj bi Uefa odločala na februarskem kongresu v Parizu, za potrditev predloga pa je potrebna dvotretjinska večina 55 članic zveze.

Pri Uefi so v odzivu na zapise poudarili, da je že v obstoječem statutu Uefe pojasnilo o veljavnosti omejitve števila predsedniškega mandata. Predpis naj bi bil zdaj po priporočilu pravne službe zveze zgolj nekoliko dopolnjen, a kot so dodali, brez vsebinske spremembe.