Slovenija je v Katarju remizirala tako z gostitelji (0:0) kot s Hrvaško (1:1). Foto: www.alesfevzer.com
Slovenija je v Katarju remizirala tako z gostitelji (0:0) kot s Hrvaško (1:1). Foto: www.alesfevzer.com

Po premoru se bo prihajajoči konec tedna nadaljevalo državno nogometno prvenstvo. Na klopi Olimpije bo debitiral Robert Prosinečki.

Slovenska reprezentanca v dvobojih s Hrvaško in Katarjem ni zmagala, a tudi izgubila ni. Remija z 1:1 in 0:0 verjetno nista povsem zadovoljila navijaških upov, Matjaž Kek pa bo ugotovitve z Bližnjega vzhoda v prakso lahko uvedel junija, ko Slovenijo čakajo kar štiri tekme v ligi narodov, proti Švedski, Norveški in dvakrat proti Srbiji. Radijski nogometni reporter Boštjan Janežič v tokratni epizodi podkasta Žoga je okrogla razmišlja predvsem o obrambnih odgovorih, ki jih je v preteklih dneh dobil slovenski selektor.

"Kek je dobro potisnil v ogenj Brekala, postavitev s tremi osrednjimi branilci pa me tudi v kontekstu tekmecev, ki reprezentanco čakajo v ligi narodov, ni presenetila. Najbolj zadovoljen je bil selektor verjetno z igro SIkoška, ki ga je tudi pohvalil, Balkovec pa na teh dveh tekmah sploh ni dobil priložnosti. Na desnem boku sta igrala Karničnik in Stojanovič, slednji je boljši v napadalni igri, Karničnik pa morda bolj stanoviten. Tudi v napadu je Kek poskusil z dvema napadalcema proti Katarju, ki pa je dominiral, ko sta bila na igrišču tako Šeško kot Zahovič."

Slovenija na uvrstitev na veliko tekmovanja čaka že od svetovnega prvenstva leta 2010 v Južni Afriki, na naslednje pa bo torej čakala vsaj še dve leti. Jože Pepevnik pogoj za reprezentančni uspeh vidi predvsem v želji in motivaciji trenutne generacije igralcev.

"Ta reprezentanca potrebuje predvsem kolektivno željo, kolektivno ihto, jasno željo, da kot generacija nogometašev želi nekaj narediti. V preteklosti je to prineslo uspeh Sloveniji, zdaj pa se mi zdi, da že dolgo časa tega občutka ni več. Ni ga, ko gledamo reprezentanco, in ni ga, ko gledamo vse tisto okoli reprezentance, na čelu z Nogometno zvezo Slovenije. Zdi se, da je vse skupaj prerasla cona udobja in da se to odraža ne samo na članski, ampak tudi drugih reprezentančnih selekcijah."

Slovenija je v Dohi igrala proti Hrvaški in Katarju, udeleženkama prihajajočega svetovnega prvenstva, ki ga bo novembra in decembra gostil prav Katar. Razmere tam dobro pozna radijska športna novinarka Mojca Breskvar, ki pričakuje za obiskovalce zelo gostoljubno prvenstvo. Katar je drugače od zadnjih dveh organizatorjev svetovnega prvenstva tako rekoč žepna državica.

"Ravno ta majhnost države bo morda velika prednost za navijače. Brazilija in Rusija sta ogromni državi in stadioni so bili nekaj ur leta oddaljeni drug od drugega. V Katarju je vse skupaj zelo blizu, vsi stadioni so dosegljivi z metrojem, navijači si bodo lahko ogledali več tekem na dan. Mislim, da bo to prednost za vse navijače, ki bodo prišli v Katar. Se pa tukaj tudi v teh dneh okoli prijateljskih tekem še čuti veliko organizacijske zmede, pred organizatorji je še veliko dela," iz Dohe poroča Mojca Breskvar.

Veliko dela čaka tudi slovenske nogometne prvoligaše, pred katerimi je sklepni del državnega prvenstva. Najbolj odmevno bo v april vstopila Olimpija, ki jo bo, začenši s tekmo proti Radomljam, vodil Robert Prosinečki. 53-letni Hrvat je pred skoraj dvajsetimi leti v Ljubljani preživel eno sezono aktivne nogometne kariere, tudi zato so navijači zeleno-belih nad njegovim prihodom navdušeni.

"Robert Prosinečki je med možnostmi, ki jih je imela Olimpija v tem trenutku, najboljša izbira. Po doslej videnem sicer ne moremo reči, da je odličen trener, vendarle pa dobro čuti slovenski nogomet, je veliko ime, znal bi biti magnet za navijače in tudi za napadalni nogomet Olimpije. Njegova beseda ima v garderobi, pa tudi med navijači veliko težo," razmišlja Boštjan Janežič. Jože Pepevnik pa dodaja: "Njegov prihod je za slovensko ligo odlična zadeva. Ali bo Olimpija prihod Prosinečkega znala izkoristiti, pa je verjetno bolj odvisno od kluba in okolja kot pa od njega samega. Doslej je imel to nesrečo, da je vselej, z izjemo azerbajdžanskega, kjer vse poganjajo naftni petrodolarji, deloval v malce kaotičnih, neorganiziranih okoljih. Če se bo Olimpija uspela kot klub bolje organizirati in postaviti, bi znala precej profitirati zaradi Roberta Prosinečkega."

Nogometno omizje na čelu z voditeljem Aljažem Golčerjem se je med drugim pogovarjalo tudi o slovenski mladi reprezentanci, ki prihodnje leto ne bo igrala na evropskem prvenstvu, o vnovični neuvrstitvi Italije na svetovno prvenstvo ter izenačenih kvalifikacijah za svetovno prvenstvo, še posebej tistih na afriški celini.

Več pa v spodnjem podkastu.

Slovenija potrebuje kolektivno ihto