"Zame je najpomembnejše, kako močen se vrneš. Če kar obupaš in povesiš glavo, se ne vrneš nikoli več. Trdo moraš delati, na treningih in vsako sekundo igre, ko prideš na igrišče, in na koncu se vse vrne," je Benjamin Šeško v intervjuju za televizijo Sky takoj po koncu trenutno največjega nogometnega derbija v Avstriji razkril svoj pristop k nogometu, potem ko se je čez zimo pri RB Salzburgu znašel na stranskem tiru.

Pred mesecem dni le peti napadalec

Na prvi tekmi spomladanskega dela sezone se je prvi napadalec Slovenije nepričakovano znašel na tribuni kot odvečni (peti) napadalec Salzburga. Trener Matthias Jaissle je na kratko odvrnil, da imajo drugi pač prednost pred slovenskim napadalcem, ki se bo poleti za 24 milijonov evrov odškodnine preselil iz Salzburga v Leipzig znotraj iste nogometne družine rdečih bikov.

S klopi je 19-letnik iz Radeč pospremil tudi večino evropskega dvoboja z Romo, proti kateri je Salzburg izpadel iz Evropske lige. Pred dvema tednoma je pri Tirolu (3:1) prvič v sezoni zadel kot rezervist, vseh sedem jesenskih golov pa je dosegel kot član prve enajsterice. A v nedeljo na Dunaju se je to vse spremenilo, ko je na derbiju pri Rapidu vstopil na začetku drugega polčasa.

Tik ob izteku prvega so zeleni Dunajčani izenačili, poškodoval se je še Luka Sučić in Salzburžani so bili videti ranljivi. Namesto Noaha Okaforja je v konici napada drugi del trenutno največjega avstrijskega derbija začel Benjamin Šeško.

Dvakrat z levico, nato še z desnico za tri gole v sedmih minutah

Vse do zadnjih desetih minut je dišalo po remiju, na trenutke je bil Rapid blizu skalpa vodilnega Salzburga, nato pa se je začel šov mladega Slovenca. V 80. minuti je z levico z desetih metrov sprva mirno pospravil v mrežo podarjeno žogo, ki se je nesrečno odbila od domačega branilca. Štiri minute zatem je izigral ofsajd zanko in izkoristil imenitno podajo Oscarja Gloukha, znova z levico, tokrat diagonalni strel v desni spodnji kot tik ob vratnici.

V 87. minuti je sprejel podajo Nicolasa Seiwalda na robu 16-metrskega prostora in nato vzdolžno preigral dva branilca ter z desnico še tretjič matiral Niklasa Hedla v vratih gostiteljev. Rapid je sicer zatem ublažil poraz z zadetkom za končnih 4:2, a dvoma o junaku derbija ni bilo.

Statistika Šešekove igre proti Rapidu. Trije streli za prvi hat-trick v avstrijski Bundesligi, ki jo bo poleti zamenjal za nemško Bundesligo. Grafiko zagotavlja <a href='https://www.sofascore.com' target='_blank'>sofascore.com</a>
Statistika Šešekove igre proti Rapidu. Trije streli za prvi hat-trick v avstrijski Bundesligi, ki jo bo poleti zamenjal za nemško Bundesligo. Grafiko zagotavlja sofascore.com

Trener mu je čestital in ga pohvalil, a hoče še več

"Užival sem. Še posebej na tem stadionu je zame še boljše, ker so bili vsi navijači proti meni. Tudi zato je to nekaj posebnega. Vesel sem, da sem se vrnil s staro močjo," je po svojem prvem hat-tricku v avstrijski Bundesligi povedal Šeško.

Po tekmi trenerju Salzburga ni preostalo drugega kot hvala, a z dodatkom. "Trenutno mu gre zelo dobro, dela res veliko stvari prav, tudi na treningih. Sem mu čestital za hat-trick, ker je to posledica trdega dela. Danes smo videli 'Sesa', ki je pokazal svoj potencial na večini igrišča, vendar ne še v vseh delih igre," meni Matthias Jaissle, da lahko Šeško pokaže še več. Po navedbah v avstrijskih medijih je to tretji najhitrejši hat-trick v zgodovini njihove Bundeslige.

Grafiko zagotavlja <a href='https://www.sofascore.com' target='_blank'>sofascore.com</a> Šeškova statistika v avstrijskem prvenstvu, skupaj z vročinskim odtisom sezone.
Grafiko zagotavlja sofascore.com Šeškova statistika v avstrijskem prvenstvu, skupaj z vročinskim odtisom sezone.

V Avstriji zadel tudi Horvat

RB Salzburg, ki je obremenjen le še z domačim prvenstvom, po 20. krogu Bundeslige vodi z devetimi točkami prednosti pred Sturmom, pri katerem je za Gradčane ob zmagi pri Lustenau z 2:0 znova zadel Tomi Horvat, strandardno je kot zadnji vezist odigral Jon Gorenc Stanković.

Naslednji torek razgrnitev seznama za Astano in Ljubljano

Z začetkom marca in strelskim izbruhom na Dunaju je bržkone odleglo tudi selektorju Slovenije, ki bo v teh dneh predstavil prvi reprezentančni seznam v letu 2023, s čimer se bodo konec marca začele kvalifikacije za Euro 2024. Cilj Matjaža Keka in njegovih izbrancev je jasen – uvrstitev na evropsko nogometno prvenstvo, ki ga bo drugo poletje gostila Nemčija.

Spomnimo: Benjamin Šeško je bil s 4 goli in 3 podajami z naskokom najučinkovitejši igralec Slovenije na tekmah v koledarskem letu 2022. Foto: www.alesfevzer.com
Spomnimo: Benjamin Šeško je bil s 4 goli in 3 podajami z naskokom najučinkovitejši igralec Slovenije na tekmah v koledarskem letu 2022. Foto: www.alesfevzer.com

Z 11 goli v sezoni 2022/23 v vseh klubskih tekmovanjih je med slovenskimi reprezentanti ujel doslej najučinkovitejša Kekova izbranca: tako Andraž Šporar kot Žan Celar sta doslej zadela po enajstkrat. Mimogrede: Celar je zadnjo tekmo Lugana izpustil zaradi poškodbe. Šporarja tekma čaka nocoj, ko Panathinaikos gosti Panetolikos, z zmago pa bi se zeleni vrnili na vrh prvenstva v Grčiji.

Vse ostrejša konkurenca v napadu

Gol manj od omenjene trojice ima v sezoni Luka Zahović. Spodbudno je novo sezono v Argentini začel Andres Vombergar z dvema goloma in podajo za San Lorenzo, ki je na lokalnem derbiju pri Huracanu v nedeljo odigral neodločeno (1:1). Prav tako ni skrivnost, da je blizu reprezentančnega vpoklica s 14 goli vodilni strelec Prve lige Žan Vipotnik.

Naslednji torek, 14. marca, bo selektor javno predstavil reprezentančni seznam za začetek kvalifikacij. Slovenijo za uvod v četrtek, 23. marca, ob 16.00 čaka gostovanje v Astani proti Kazahstanu, nato pa v nedeljo, 26. marca, sledi v Ljubljani ob 18.00 tekma s San Marinom. Za pričakovani udarni začetek bo Kek nedvomno potreboval razpoložene strelce, tako v prvi postavi kot na klopi, da bi utrla pot za nadaljevanje kvalifikacij v juniju.