Benjamin Šeško je po podpisu za Leipzig prikazal manj od velikih pričakovanj tako v Salzburgu kot pri navijačih. Foto: EPA
Benjamin Šeško je po podpisu za Leipzig prikazal manj od velikih pričakovanj tako v Salzburgu kot pri navijačih. Foto: EPA

Najboljši slovenski nogometaš leta 2022 se je v novem koledarskem letu znašel v nenavadnem položaju, ki pa se je v krogih okoli salzburškega kluba predtem že nakazoval.

Ob preskromnem napadalnem učinku in slabih ocenah je Benjamin Šeško izgubil ne samo mesto v prvi postavi RB Salzburga, temveč je na prvi spomladanski tekmi avstrijskega prvenstva ostal celo brez mesta med rezervisti. Pred tekmo na spletni strani Šeško ni bil naštet ne med poškodovanimi ne med bolnimi igralci in je tekmo 17. kroga Bundeslige spremljal s tribune.

V prednosti štirje drugi napadalci

Rdeči biki so s 4:0 nadigrali Lustenau, po tekmi pa je trener Matthias Jaissle pojasnil, zakaj 19-letnega Slovenca ni bilo med štirimi za tekmo izbranimi napadalci: "Za Lustenau smo se odločili, da bomo imeli na klopi samo dva napadalca." Zatem je Jaissle neposredno na vprašanje o odsotnosti Šeška odgovoril nedvoumno: "Trenutno so drugi v prednosti."

Po polletni odsotnosti zaradi poškodbe se je v prvo postavo vrnil Fernando, ki mu je družbo v prvi postavi delal Noah Okafor. Prvega je zamenjal Junior Adamu, drugega pa Sekou Koita. Četverica, ki je trenutno pri trenerju Jaissleju v prednosti pred slovenskim nogometnim draguljem.

Klubska statistika Benjamina Šeška. Po algoritemski oceni Sofascorja je s 6,65 zgolj 23. med 26, ki so v tej sezoni zaigrali za Salzburg. Grafiko zagotavlja <a href='https://www.sofascore.com' target='_blank'>sofascore.com</a>
Klubska statistika Benjamina Šeška. Po algoritemski oceni Sofascorja je s 6,65 zgolj 23. med 26, ki so v tej sezoni zaigrali za Salzburg. Grafiko zagotavlja sofascore.com

Do sobote zaigral na vseh tekmah

Da, Benjamin Šeško je bil leta 2022 najučinkovitejši in hkrati ključni reprezentant Slovenije ob prigaranem obstanku v drugem razredu Lige narodov. Sočasno se je konec lanskega poletja mladenič iz Radeč odločil, da ostane zvest športnemu modelu rdečih bikov, in zavrnil vneto snubljenje Manchester Uniteda.

Sorodna novica V leto 2023 kot najučinkovitejša Kekova izbranca vstopata Šporar in Celar

RB Leipzig se je dogovoril za prestop z RB Salzburgom, pri čemer se bo s 1. julijem letos znotraj istega nogometnega podjetja izmenjalo 24 milijonov evrov odškodnine. Gre za rekordno visoko odškodnino za slovenskega nogometaša, ki bo za štiri milijone višje od vsote, ki jo je isti RB Leipzig odštel Leverkusnu za Kevina Kampla.

Po poletni prestopni sagi in obiskih Manchestra in Leipziga se je pričakovalo, da bo Šeško naredil veliki preboj v avstrijskem prvenstvu. V jesenskem delu sezone je najmlajši slovenski reprezentant zaigral na prav vseh tekmah Salzburga, ob največji minutaži med vsemi napadalci je bil tretji po učinkovitosti (pet golov in tri podaje v Bundesligi; dva gola v pokalu). V Ligi prvakov je zaman lovil svoj prvi gol.

Bo v postavi proti Romi?

Leto 2023 je začel kot rezervist na pokalnem derbiju s Sturmom v petek, 3. februarja, ko je kot zadnja menjava odigral le pet minut podaljška, zatem pa je bil suvereni izvajalec 11-metrovke pri loteriji, ki pa so jo Gradčani dobili. Pri Sturmu je kapetanski trak nosil Jon Gorenc Stanković, Tomi Horvat pa je bil podajalec za vodilni gol gostov.

Pred pokalno tekmo je bil Šeško sicer malce bolan, kar naj bi mu vzelo nekaj moči in treningov. Kakšna je zdaj vloga slovenskega najstnika, bo hitro vidno: v četrtek Salzburg čaka prva tekma 1/16 finala Evropske lige proti Romi, nato ligaško gostovanje pri Tirolu in zatem povratna evropska tekma v Rimu.

Sorodna novica Gol in podaja Bijola dovolj za točko Udineseja

Bijol podajalec in strelec ter obrambni zid

Strelsko je med slovenskimi branilci najbolj navdihnjen Jaka Bijol, ki je bil v nedeljo igralec tekme Udinese – Sassuolo. Že v prvi minuti je z dolgo podajo našel Udogieja za uvodni gol Videmčanov, v 28. minuti pa je še sam zadel za 2:1, ko je z drsečim startom pospravil predložek iz prostega udarca. A na žalost domačih navijačev je v sodnikovem podaljšku Perez premagal lastnega vratarja za končnih 2:2. Bijol je bil nevaren tudi v nadaljevanju, hkrati pa izjemno suveren pri obrambnih nalogah. Na koncu so pri Gazzetti o njegovi oceni zapisali: "Vse to kot osrednji branilec."

Bijolov karton s tekme proti Sassuolu. Grafiko zagotavlja <a href='https://www.sofascore.com' target='_blank'>sofascore.com</a>
Bijolov karton s tekme proti Sassuolu. Grafiko zagotavlja sofascore.com

Po dobljenih dvobojih prvi branilec Serie A

S tremi ligaškimi goli si deli mesto tretjega strelca kluba, sočasno je po ocenah drugi igralec Udineseja. Učinkovitost pred golom niti ni presenečenje, saj je bil Bijol pri CSKA-ju nekaj časa celo preseljen v napad, ker je manjkalo igralcev. Po osnovni nogometni izobrazbi je Bijol sicer obrambni vezist, tako se je tudi uveljavil pri Rudarju, od koder se je podal v Moskvo. Pri CSKA-ju je krožil po igrišču, da bi tako prišel do igralnega časa. Na koncu se je ustalil na mestu osrednjega branilca, kar mu je lani poleti tudi prineslo prestop v Udinese in igranje v Serii A.

Bijol je zelo zanesljiv pri primarni nalogi – branjenju in uspešnosti v dvobojih. Proti Sassuolu je dobil vseh pet dvobojev, s čimer je dvignil odstotek uspešnosti na 79 odstotkov in tako prevzel vodstvo med osrednjimi branilci v elitni italijanski ligi. Za Bijolom so tako Stefan de Vrij (77,3 %), Chris Smalling (77,1 %), Merih Demiral (76,8 %) in Dimitrios Nikolaou (76,2 %).

Odkritje sezone v Serii A, pri čemer je za branilcem Rodrigom Becaom drugi najbolje ocenjeni igralec Udineseja. Grafiko zagotavlja <a href='https://www.sofascore.com' target='_blank'>sofascore.com</a>
Odkritje sezone v Serii A, pri čemer je za branilcem Rodrigom Becaom drugi najbolje ocenjeni igralec Udineseja. Grafiko zagotavlja sofascore.com

Panterski skok Oblaka v Vigu

Dober konec tedna je tudi za kapetanom Slovenije. Jan Oblak je na gostovanju pri Celti osmič v prvenstvu ohranil mrežo Atletica nedotaknjeno. Pri tem je Škofjeločan zbral štiri obrambe, med katerimi je izstopalo posredovanje v 57. minuti pri izidu 0:0. Domači matador Iago Aspas je prišel sam pred vrata in do izredne priložnosti, strel je Oblak deloma ubranil, a zavrtinčena žoga je še naprej potovala proti golovi črti, a je bil Slovenec s panterskim skokom dovolj hiter in spreten, da je žogo izbil, še preden je prečkala črto v celoti.

Na koncu je Atletico slavil s poznim golom Memphisa Depaya z 1:0, s čimer so se Madridčani utrdili na 4. mestu, ki še vodi v Ligo prvakov, kar je še edini preostali cilj Oblaka in soigralcev.

Vombergar izsilil zmagovito 11-m

Novo dobro tekmo je v Argentini odigral znova Andres Vombergar, ki je bil ključni mož zmage San Lorenza nad Godoy Cruzom (1:0). Ob štirih strelih je prav Slovenec v 51. minuti s prisebnim vračanjem iz prepovedanega položaja že čez nekaj trenutkov izsilil najstrožjo kazen, ki jo je izkoristil Adam Bareiro. Vombergar je bil po prejemu rumenega kartona ob koncu zamenjan v 83. minuti, pri čemer ga je več kot 40 tisoč navijačev San Lorenza nagradilo z bučnim aplavzom. Ni dvoma, da slovenska "La Bomba" postaja veliki ljubljenec navijačev.