Celje je po portugalski Vitorii izločilo še beloruski Neman Grodno. Foto: www.alesfevzer.com
Celje je po portugalski Vitorii izločilo še beloruski Neman Grodno. Foto: www.alesfevzer.com

Slovenija po četrtkovem večeru in pred zadnjim kvalifikacijskim krogom v evropskih pokalih ostaja z dvema ekipama – Olimpijo in Celjem. Ljubljančani so si že zagotovili evropsko jesen in bodo v zadnjem predkrogu Evropske lige igrali z Qarabagom iz Azerbajdžana. Če jim ne uspe preskočiti te ovire, bodo igrali v skupinskem delu Konferenčne lige.

Sorodna novica Bobičanec in Lamy po dvakrat v polno za obračun z Maccabijem

Celje se bo za nastop v Konferenčni ligi pomerilo z Maccabijem iz Tel Aviva. Četrtkova predstava Celjanov v Györu vzbuja optimizem pred spopadom z Izraelci. Varovanci Alberta Riere so bili v primerjavi s prvo tekmo v Stožicah na Madžarskem polni idej, igrivi in so Belorusom pustili malo prostora za igro.

Odhod prvega napadalca Charlesa Ikwemuesija v Salernitano tik pred povratno tekmo se ni poznal. V njegove čevlje je uspešno stopil Julien Lamy, ki je zadel dvakrat. Obenem se je uspešno dopolnjeval s soigralci.

Celjani z imenitno predstavo v Györu zanesljivo izločili Neman

Igralec tekme je bil Luka Bobičanec, ki je zacvetel po prihodu Riere. Prispeval je dva gola in podajo. "Na prvi tekmi nismo bili videti najbolje. Poskušali smo spremeniti nekaj stvari v svoji igri in uspelo nam je. To se kaže tudi na rezultatu," je po visoki zmagi s 4:1 za Val 202 povedal Bobičanec.

Riera želi ustvariti šampionsko moštvo

Celjani so po 22 letih v Evropi znova izločili dva tekmeca. Riera ne skriva svojih apetitov: "Tu nisem zato, da bi ekipo pripravljal zgolj na posamezne tekme v državnem prvenstvu. Tu sem zato, ker želim z vsem svojim znanjem, ki ga premorem, ustvariti šampionsko moštvo, ki bo pripravljeno na precej večje izzive proti zahtevnejšim tekmecem."

Klub iz knežjega mesta je po treh letih bledosti spet postal zavidanja vreden tekmec, a Riera zahteva še več. "Prišel je trenutek za naše igralce. Vpijajo znanje in ideje ter so dovzetni za napredovanje. Do njih moram biti malce bolj strog. Po tekmi sem jim dovolil, da se poveselijo, a že danes ob petih popoldne imamo trening. Na njem bomo spet kovali nove zamisli in se učili, kako premagati naslednjega nasprotnika. Prišli bodo porazi, upam, da čim pozneje. Tudi gole bomo še prejemali, a zame je najpomembneje, da igralci vedo, zakaj smo izgubili ali prejeli zadetek," razmišlja Riera.

Mariborčani skušali ukrasti Turkom navijaški transparent

Bolj kot igra je v Mariboru odmevala polurna prekinitev sredi drugega polčasa zaradi vdora turških navijačev na zelenico. Po poročanju Vala 202 naj bi jo zakuhali mariborski navijači, ki so poskušali Turkom – na tribuni se jih je zbralo okoli tisoč – ukrasti enega izmed navijaških transparentov. Po dogovoru z Uefo so organizatorji izpraznili tribuno s turškimi navijači in tekmo so lahko dokončali.

Sorodna novica Fenerbahče po navijaških izgredih napolnil mrežo Maribora

Na zelenici je bilo precej mirneje, saj je zgodnje turško vodstvo v 17. minuti nakazalo potek srečanja. Na koncu je bilo 3:0, Fenerbahče pa je napredoval s skupnim izidom 6:1. "Mislim, da ne bom preveč pameten, če povem, da je napredovalo boljše moštvo. Iskali smo svojo priložnost v tem, da bi držali ničlo čim dlje. To nam ni uspelo. Imeli smo priložnost, da se vrnemo, ampak tudi to ni šlo. Prekinitev sredi drugega polčasa ni bila dobra ne za nas ne zanje. Gostje so tekmo sklenili v visokem ritmu. Bili smo blizu in daleč obenem," je povedal trener Maribora Damir Krznar, ki se bo zdaj osredotočil na slovensko prvenstvo.

Olimpija in Celje bosta prvi tekmi zadnjega predkroga odigrala v četrtek. Ljubljančani bodo prvo tekmo igrali v Stožicah ob 20.00, Celjani pa v Izraelu.

Zgodovinski uspeh Celjanov, ostajajo v igri v Konferenčni ligi
Krznar po porazu: Zasluženo je napredovala boljša ekipa
Odzivi po tekmah Maribor – Fenerbahče in Neman Grodno – Celje