Celjski nogometaši so prvič v zgodovini dvignili lovoriko za državnega prvaka Slovenije. Foto: BoBo/Borut Živulović
Celjski nogometaši so prvič v zgodovini dvignili lovoriko za državnega prvaka Slovenije. Foto: BoBo/Borut Živulović

V sredo se je končalo 29. državno nogometno prvenstvo. Zaradi koronavirusa prekinjeno in pozneje podaljšano sezono je prvič v zgodovini kluba osvojilo Celje, ki je v medsebojnem dvoboju z Olimpijo remiziralo z 2:2 in na vrhu ohranilo dve točki prednosti pred Ljubljančani, ki jih je na koncu prehitel tudi Maribor.

Prvenstvo je maraton in tudi v medkoronskem času so očitno v Celju najbolje reagirali. Jesen je bila slabša, sicer pa se triletna trenerska kontinuiteta pozna in naslov Celjanov je hkrati v posmeh Mandariću, ki se s svojimi odločitvami norčuje iz stroke in navijačev.

Boštjan Janežič, novinar

Katanec bi rekel, da 'bog vse vidi'
Zadnja oddaja podkasta Žoga je okrogla v tej sezoni je tokrat za isto mizo ob voditelju Luki Petriču združila nogometne reporterje Radia Slovenija Boštjana Janežiča, Marka Cirmana in Jožeta Pepevnika ter Delovega nogometnega pisca Gorazda Nejedlyja. Vsi so 36 ligaških krogov podrobno spremljali, po mnenju Nejedlyja pa je naslov zasluženo odšel v Celje tudi zaradi klubske urejenosti tako na kot ob igrišču: "Srečko Katanec bi rekel, da bog vse vidi. Nogomet je celovita zadeva in čeprav je bila na igrišču razlika med moštvoma vidna, je pri nogometu treba imeti vse stvari "poštimane". Olimpija pa ta hip ni vredna omembe kot celovit klub." Zadnji krog bi težko ponudil bolj dramatičen zaključek sezone. Celjani so dvakrat povedli, a je gostom uspelo vsakič izenačiti, kaj več pa jim je preprečila fanatični boj gostiteljev.

Sorodna novica Celjani prvič slovenski nogometni prvaki

Janežič: Naslov Celjanov v posmeh Mandariću
"V nervozni tekmi je Olimpija poskušala, Celjani pa so obranili, kar se je obraniti dalo. Težke so bile njihove noge na koncu, vendar je veselje zasluženo. Prvenstvo je maraton in tudi v medkoronskem času so očitno v Celju najbolje reagirali. Jesen je bila slabša, sicer pa se triletna trenerska kontinuiteta pozna in naslov Celjanov je hkrati v posmeh Mandariću, ki se s svojimi odločitvami norčuje iz stroke in navijačev," je bil do prvega moža kluba iz Ljubljane piker Boštjan Janežič.

Nejedly: Kosičeva sreča, da ima Celje omejena sredstva
Junak celjskega naslova je postal trener Dušan Kosič. Ljubljančan je s svojimi fanti vodstvo na lestvici prvič prevzel šele v predzadnjem krogu. S Kosičem je pogovor tik pred podelitvijo pokala za naslov prvaka opravil Luka Petrič, nekdanji vezist pa je v tretji sezoni pri Celju navdušil tako rekoč vse slovenske ljubitelje nogometa. Po mnenju Gorazda Nejedlyja sta celjsko klubsko okolje in trener, tudi imenovan za najboljšega v ligi to sezono, ta hip ustvarjena drug za drugega: "Kosičeva sreča v nesreči ali nesreča v sreči je, da ima Celje limitirana finančna sredstva. V bogatejšem klubu verjetno ne bi preživel dveh rezultatskih kriz, skozi kateri je šel v zadnjem letu dni. V Celju pa ni toliko denarja, da bi ga razmetavali, trenerja so pustili delati in včasih v nogometu manj denarja ob dobrem delu pomeni več uspeha."

Tale zadnja tekma je pokazala limite trenerja oz. tistega, ki od zadaj vse skupaj vodi. V takšno tekmo, kjer igraš na zmago, pač ne smeš iti z bočnima igralcema v Šmetu in Pavloviču, poleg tega pa na klopi pustiš še Tomića, kar kaže na to, da je v ozadju nekaj drugega. Nogometno gledano si pa kot trener tega ne smeš privoščiti. Žal so pri Olimpiji vedno aktualne t.i. dvorne igre.

Gorazd Nejedly, novinar
Sorodna novica "To, kar smo dosegli, je znanstvena fantastika"

Cirman: Lotrič je potreboval dve sezoni
Prvi igralec Celja to sezono je bil najkoristnejši igralec lige Mitja Lotrič. Prekmurec je prvenstvo končal z 18 goli in 11 podajami, njegovo obdobje v Celju pa je opisal Marko Cirman: "Lotrič je potreboval dve sezoni, da je začel izstopati. Gre sicer za neserijskega nogometaša v celjskem okolju, kot je bil lani Rudi Požeg Vancaš, vendar lani Mitja ravno zaradi prisotnosti Rudija ni mogel izstopiti iz povprečja ekipe. Veliko časa sta potrebovala s trenerjem Kosičem, da sta se ujela. Celoten kader je prav tako sestavljen iz včeraj še anonimnih, a mladih, zagnanih ljudi. Vse skupaj se jim je poklopilo, skromnost, na čelu katere je Dušan Kosič, se jim je poplačala."

Sorodna novica Najprej nabiral kazenske kroge, potem začel razumeti Kosičev nogomet

Pepevnik: Elšnik ena redkih svetlih točk Olimpije
Če je Lotrič skupaj z Vizingerjem blestel celotno sezono, pa je pri Olimpiji v nedeljo najboljši vtis pustil Timi Max Elšnik. 23-letni napadalni vezist iz Zlatoličja je dosegel dva lepa zadetka, ki pa sta bila na koncu vendarle premalo za zmaje. V pogovoru z Luko Petričem se je Elšnik izkazal tudi kot zelo zgovoren in hvaležen sogovornik, navdušl pa je tudi Jožeta Pepevnika: "Elšnik je bil pri Derby Countyju gotovo izobražen ne le v nogometnem, temveč tudi v PR-smislu. Njegova levica je res izjemna, v zadnjih dveh tekmah je dosegel tri krasne gole in je ena redkih svetlih točk Olimpije v zadnjih štirih krogih. Sploh njegov prvi gol sinoči je bil fantastičen."

Sorodna novica "Zdaj lahko rečem, da sem trener"

Pri Olimpiji vedno aktualne t. i. dvorne igre
Omizje je pokomentiralo tudi nesoglasja med Olimpijo in nekdanjim glavnim trenerjem Safetom Hadžićem in vtis, ki ga je pustil Dino Skender na klopi zeleno-belih: "Tale zadnja tekma je pokazala limite trenerja oz. tistega, ki od zadaj vse skupaj vodi. V takšno tekmo, kjer igraš na zmago, pač ne smeš iti z bočnima igralcema v Šmeju in Pavloviću, poleg tega pa na klopi pustiš še Tomića, kar kaže na to, da je v ozadju nekaj drugega. Nogometno gledano si pa kot trener tega ne smeš privoščiti. Žal so pri Olimpiji vedno aktualne t. i. dvorne igre," je bil kritičen Nejedly.

Podkast Žoga je okrogla je na voljo tudi na spletni strani Vala 202 in pri vašem ponudniku podkastov.

Žoga je okrogla S02E25: Celje Metropola