Zoran Zeljković in Ante Šimundža bosta imela težko delo, če bosta želela Olimpijo in Maribor spomladi vsaj približati vodilnemu Celju. Foto: www.alesfevzer.com
Zoran Zeljković in Ante Šimundža bosta imela težko delo, če bosta želela Olimpijo in Maribor spomladi vsaj približati vodilnemu Celju. Foto: www.alesfevzer.com

Celjani, ki imajo po jesenskem delu 10 točk prednosti pred najbližjo zasledovalko Olimpijo, so priprave v Beleku v ponedeljek odprli z remijem z 1:1 proti šestouvrščeni ekipi poljskega prvenstva Pogonu iz Szczecina. Strelca za Celje ni bilo, saj so Poljaki dosegli avtogol.

Novi priložnosti, da predvsem napadalci opozorijo nase, bosta kmalu, saj se bodo grofje na turški obali v teh dneh pomerili še s Prištino in zadnjeuvrščenim moštvom avstrijske lige, Austrio iz Lustenaua.

"Odigrali smo dobro in zrelo proti močnemu tekmecu, ustvarili smo si kar nekaj priložnosti, njim pa jih nismo pustili veliko. Na dozdajšnjih treh tekmah med pripravami smo v obrambi in pri izgradnji akcij delovali kar dobro, popraviti pa bomo morali igro v zadnji tretjini, ki še malo šepa," je po obračunu z moštvom Luke Zahovića dejal branilec Klemen Nemanič.

Še okrepili širok kader

Proti Pogonu se je predstavilo tudi več novincev v knežjem mestu, 60 minut je odigral Rolando Aarons. 28-letni na Jamajki rojeni krilni napadalec je bil vzgojen pri Newcastlu, pri katerem je pred slabim desetletjem doživel debi v Premier ligi, bil pa je tudi član angleške reprezentance do 20 let. V najboljših letih so ga tudi zaradi načina igre primerjali z Raheemom Sterlingom, pozneje pa njegova kariera ni bila tako blesteča. Med drugim je igral v Italiji, na Češkem in na Škotskem. Zadnjega pol leta je bil brez kluba in zanimivo bo videti, kakšno okrepitev bo pomenil za ekipo Damirja Krznarja.

Neznanka je tudi 26-letni nigerijski napadalec Sunday Adetunji, ki ga je v Celje posodil Čukarički, v njegovem življenjepisu pa izstopa podatek, da je bil v sezoni 2021/22 najboljši strelec makedonskega prvenstva.

Luko Menala in Aljaža Krefla slovenska javnost že dobro pozna iz Olimpije, na pripravah v Turčiji pa je tudi povratnik po poškodbi Aljoša Matko. Lovro Bizjak je pred dnevi sporazumno prekinil pogodbo.

Manj prijetna novica za Krznarja je, da bo Luka Bobičanec po operaciji kolena okreval približno mesec in pol, vendar se njegova odsotnost ne bi smela preveč poznati, saj ima Celje resnično širok kader.

"Lahko se pohvalim, da sem Celjane že pred začetkom sezone, še preden jih je prevzel Albert Riera, videl na vrhu lestvice. Izključno zaradi res najboljšega, kakovostnega igralskega kadra, ki ga vmes še krepijo. Govorimo o tako veliki kakovostni razliki, da jih drugi tekmeci v tej sezoni praktično ne morejo ujeti, razen če se nekaj res zelo postavi na glavo. Celjani imajo strategijo in vedo, kaj delajo, to je absolutno evidentno in bistveno ta hip. Delajo korake v smer, ki prinaša uspeh. Kljub odhodu Ikwuemesija in poškodbi Matka so dosegli 43 zadetkov," je pred časom v podkastu Tretji polčas na Radiu Maribor razmišljal novinar TV Slovenija Simon Šparavec.

V Stožicah nikoli ni dolgčas

Olimpija je prva dva preizkusa v Beleku opravila polovično uspešno. Najprej je s 4:0 odpravila petouvrščeni klub madžarskega prvenstva Debrecen, zadeli so Diogo Pinto, Admir Bristrić, Raul Florucz in Nemanja Motika.

"Vedno je lahko še boljše, a večino stvari, ki smo jih trenirali, smo dokaj dobro izvajali. Najbolj me veseli, da znova nismo prejeli zadetka," je povedal trener Zoran Zeljković. V sredo je manj zadovoljen zapuščal igrišče, saj so zeleno-beli proti staremu znancu Ludogorcu klonili z 0:3.

V zadnjem mesecu je pri Ljubljančanih najbolj odmevala odločitev, da ne računajo več na najboljšega strelca Ruija Pedra, Mustafo Nukića, Marka Mijailovića in Pascala Estrado, ki so bili priključeni treningom mladincev. Razlogi, zakaj je četverica nogometašev odpisana, so različni.

Rui Pedro se ni odločil za predčasno podaljšanje pogodbe, ki se izteče junija, Nukić se ne sklada s filozofijo kluba, po kateri želijo v klubu dati priložnost mlajšim nogometašem. Mijailović, ki je v četrtek zapustil klub, je bil odvečni tujec, Estrada pa že več mesecev trenira po svojem programu. Medtem je že sklenil pogodbo z avstrijskim prvoligašem Altachom, ki se mu bo poleti pridružil kot prost nogometaš.

Sindikat profesionalnih igralcev nogometa Slovenije (Spins) je na policiji celo ovadil vodstvo državnih prvakov zaradi domnevnega šikaniranja in izsiljevanja nogometašev ter zadevo prijavil tudi na inšpektoratu za delo.

Najzanimivejša okrepitev je 23-letni napadalec Antonio Marin, ki je veliko obetal pri Dinamu. Na priprave v Turčijo je odšel tudi vratar Matevž Vidovšek, po poškodbi ramena naj bi bil za igro pripravljen marca. Prvič se s člansko ekipo srečuje 16-letni sin Mileta Aćimovića Mateo.

Vijoličasti še polnijo moštvo

Mariborčani so se na začetku tedna brez zadetkov razšli s slovaškim Trenčinom, v četrtek pa so proti Lechu iz Poznanja, trenutno tretji ekipi v poljskem prvenstvu, izgubili z 0:3.

V Turčiji sta prvič zaigrala novinca, desni bočni branilec Pijus Širvys iz Litve in krilni napadalec Redwan Bourles iz Francije (nazadnje je bil član druge ekipe Rennesa). Na preizkušnji sta 20-letni osrednji branilec Luuk Kluiters iz Nizozemske (bil je član Alkmaarja in Lilla) in 195 cm visoki napadalec iz Slonokoščene obale Etienne Beugre, ki še ni igral v Evropi.

Marcel Lorber bo nekaj tednov odsoten zaradi poškodbe zadnje stegenske mišice, v domovino se je zaradi vnetja ahilove tetive vrnil Andraž Žinič. Rekonvalescenta Martin Milec in Gregor Sikošek bosta morala na igro še malce počakati, klub pa bo najbrž zapustil Max Watson, saj ne želi podaljšati pogodbe, ki mu poteče junija. Negotova je tudi prihodnost jesenskega prišleka Erica Castra.

"Pokazalo se je, da še imamo nekaj težav v obrambi in tekmecem dopuščamo preveč prostora. V napadu pa bi morali biti natančnejši pri zaključkih. Ustvarili smo si nekaj priložnosti, žal nam ni uspelo zadeti. Upam, da bomo na naslednjih tekmah izboljšali podobo," je dvoboj proti Lechu opisal Sikošek, ki po hujši poškodbi kolena okreva hitreje od pričakovanj. Že je začel vaditi z žogo, na igrišča pa naj bi se vrnil še pred koncem sezone.

Vijoličaste v Beleku čakajo še obračuni proti Šahtarju iz Donecka, Rakowu iz Czestochowe in klubu Tuzla City.

Karlo Bručić se po letu in pol vrača na Bonifiko. Foto: www.alesfevzer.com
Karlo Bručić se po letu in pol vrača na Bonifiko. Foto: www.alesfevzer.com

Tudi na Bonifiko je prišla okrepitev iz Dinama

Koprčanom, ki jih vodi novi trener Aleksandar Radosavljević, preglavice povzročata poškodbi Nika Omladiča, ki ima počeno koščico v mezincu, in Mateja Palčiča, ki ima težave s sprednjo stegensko mišico.

Proti Zaglebieju Lubinu iz Poljske in Fakelu Voronežu iz Rusije so izgubili z 2:0, v soboto pa bo njihov tekmec še Tirol, trenutno predzadnji v avstrijski prvi ligi.

Maks Barišić je odšel v Maribor, Ramazan Orazov se je vrnil v Kazahstan, ob primerni odškodnini bi lahko Bonifiko zapustil tudi Luka Vešner Tičić, ki mu je Matjaž Kek v soboto v San Antoniu namenil celoten drugi polčas.

Najnovejša nova obraza pri kanarčkih sta bočni branilec Karlo Bručić, ki je za Koper že uspešno igral v sezoni 2021/22 (vrača se po epizodah pri Cluju in Varaždinu), in napadalec Deni Jurić, ki ga je Primorcem posodil zagrebški Dinamo. Pred tremi leti je bil šesti najboljši strelec hrvaške lige, dosegel je 11 zadetkov za Šibenik. V letošnji sezoni je za Dinamo nastopil zgolj enkrat.


Prva liga Telemach, 20. krog

Sobota, 10. februarja, ob 13.00:
OLIMPIJA – ROGAŠKA

Ob 15.00:
DOMŽALE – BRAVO

Ob 17.30:
KOPER – KALCER RADOMLJE

Nedelja, 11. februarja, ob 15.00:
CELJE – MURA

Ob 17.30:
MARIBOR – ALUMINIJ


Lestvica

Slovenska nogometna liga, 2023-2024
# Ekipa Št. tekem Zmage Remiji Porazi Razlika v golih Točke
1.
Celje
33 23 6 4 71:29 75
2.
Olimpija Ljubljana
33 18 9 6 68:41 63
3.
Maribor
33 17 9 7 61:32 60
4.
Bravo Kostel
33 11 12 10 39:40 45
5.
Koper
33 11 11 11 46:45 44
6.
Domžale
33 12 3 18 47:55 39
7.
Mura
32 10 8 14 37:51 38
8.
Rogaška
33 9 6 18 34:58 33
9.
Kalcer Radomlje
33 6 10 17 30:49 28
10.
Aluminij
32 7 6 19 30:63 27