Vodilni Mariborčani so po vseh težavah z okužbami z novim koronavirusom na pripravah v Turčiji malce z zaskrbljenostjo pričakovali 20. krog Prve lige TS in gostovanje ob Kamniški Bistrici, saj so Domžalčani uspešno prebrodili pripravljalno obdobje in napovedovali trd odpor.

V prvem polčasu nič ni šlo po načrtih gostov in po številnih napakah v prevetreni obrambi so se znašli v nezavidljivem položaju. "Dobili smo zadetke iz kota, 11-metrovke in protinapada," je na kratko povzel trener Mauro Camoranesi, ki pa je bil zato bolj zadovoljen z drugim delom.

Izenačenje z dvema zadetkoma v kratkem razmiku je sledilo pet minut po vstopu na zelenico Jana Repasa in Jana Mlakarja. Camoranesi si je oddahnil: "Ker imam ekipo, ki je reagirala na takšen način, grem lahko v miru spat, zaradi tega sem zelo vesel. Škoda za prvi polčas, toda odgovor mi je bil všeč. Tudi jaz pa bi rad vedel, zakaj takšna razlika v obeh polčasih. Čudna tekma."

Tragični mož v domači vrsti je bil vratar Grega Sorčan, ki mu je v 70. minuti za golovo črto spolzela iz rok že ulovljena žoga po strelu Alexandruja Cretuja. Ta je dosegel prvi zadetek za Maribor in se na 88. odigrani tekmi veselil šele svojega tretjega in četrtega gola v tem tekmovanju. V Domžalah je že doživljal zvezdne trenutke, ko je 31. oktobra 2018 v 92. minuti popeljal Štajerce v polfinale pokala. Sorčan je s slabo podajo izpred svojih vrat omogočil tudi akcijo Mariborčanov pri golu za 1:1.

Mariborčani po zelo slabem prvem polčasu rešili točko v Domžalah

Če Jug ne bi ubranil strela Ibričića ...

"V prvem polčasu smo storili preveč individualnih napak. Mislim, da smo se slabo prilagodili razmeram, saj se je igrišče slabšalo iz minute v minuto. Na ogrevanju je bilo še kolikor toliko v redu, potem pa je začela voda stati na igrišču. Preveč časa smo potrebovali, da smo se navadili na zelenico. Glede na to, kako je tekma potekala, smo s točko zadovoljni," je za TV Slovenija dejal Blaž Vrhovec. V soboto v Ljudski vrt prihaja Bravo.

"Dobro smo se pripravili na Maribor. Med odmorom smo se dogovorili, da moramo igrati tako kot v prvem polčasu, tudi če Maribor zamenja sistem. Sami smo si krivi za takšen razplet. Razočaranje je ogromno," je na drugi strani menil branilec Domžal Damjan Vuklišević.

Sorodna novica Olimpija po zmagi na Bonifiki le še točko za Mariborom

Najbrž bi bilo drugače, če se ne bi v 63. minuti pri izidu 3:1 z odlično obrambo izkazal vratar Ažbe Jug ter po prodoru in strelu Senijada Ibričića z levico preprečil še četrti zadetek gostiteljev.

"Maribor se je v drugem polčasu malo odprl, mi pa smo se potegnili malce nazaj, čeprav jim nismo dovolili nekih priložnosti. Ko dobiš zadetke po takšnih napakah, je pač takšen izid," je zamujeno priložnost za zmago obžaloval trener Dejan Djuranović.

"V drugem polčasu se je Domžalam močno poznala odsotnost Tamara Svetlina. Ni bilo več kreativnosti, žoga se je slabše zadrževala in s tem so izgubili tudi pobudo. Maribor je bil nevarnejši," je poudaril strokovni sodelavec TV Slovenija Nenad Protega. Mladi domžalski up je po prvem polčasu zaradi udarca ostal v slačilnici.

Statistika tekme Domžale - Maribor (3:3)

Streli: 12:14 (prvi polčas 8:4)

V okvir vrat: 7:6 (5:3)

Koti: 9:6 (7:1)

Posest žoge: 41:59 odstotkov (47:53)

Posnetek celotne tekme iz Domžal s pogovori in analizo Nenada Protege po prvem polčasu in po koncu srečanja
Goran Stanković je jeseni prve prvoligaške trenerske izkušnje nabiral pri Taboru Sežani. Foto: www.alesfevzer.com
Goran Stanković je jeseni prve prvoligaške trenerske izkušnje nabiral pri Taboru Sežani. Foto: www.alesfevzer.com

Elšnik zaživel bližje vratom

V taboru Olimpije so z glasnim petjem v slačilnici proslavili zmago z 2:1 na Bonifiki. Odločilni zadetek je v 57. minuti po podaji rezervista Nika Kapuna dosegel črnogorski novinec Mihailo Perović. Poleg njega sta se v začetni postavi predstavila tudi povratnik Antonio Delamea Mlinar in še eno novo ime, Nino Pungaršek. Po novembrskih slavjih v Novi Gorici in Murski Soboti je bil to šele tretji popoln uspeh Ljubljančanov v tej sezoni na gostovanjih.

"Prvi polčas je bil res dober, ustvarili smo si veliko priložnosti. Igrali smo tako, kot si je trener zamislil. Na tem bomo gradili, mislim, da smo na pravi poti. Pravijo, da smo cirkus, a na koncu se vedno sestavimo in smo konkurenčni. Pričakujemo lahko prihod še nekaj kakovostnih igralcev, zmaga pa nam je dala veter v jadra in samozavest. Proti Muri gremo v nedeljo po novo zmago. Približali smo se Mariboru, to je bil glavni cilj pred tekmo. Žal Domžale niso zdržale, a tudi odvzeti dve točki Mariboru sta v redu. Kdor bo najbolj konstanten, bo prvak," je povedal strelec prvega zadetka (po podaji Pungarška) in kapetan Timi Max Elšnik.

Prenovljena Olimpija do treh točk na Bonifiki

Zadel je šele drugič v sezoni 2020/21, konec oktobra je zatresel mrežo v Sežani. "Končno se mi je uresničila želja, da igram bližje golu. Kot napadalni vezist bom bolj nevaren za vrata, pomagal pa bom tudi obrambi s tem, da bom pritiskal na tekmečeve branilce. V tej sezoni sem igral že na šestih ali sedmih položajih," je slikovito pojasnil.

"Želimo si ustvarjati igro, v kateri v napadu neprestano menjamo mesta. To je tekmecu potem težje pokriti. V drugem polčasu je bilo to nekoliko težje početi, tudi utrujenost pride in težko je na takšen način s stalnim menjavanjem mest, praznjenjem prostora in šprinti zdržati 90 minut. To lahko počneta samo Manchester City ali Liverpool," je še dodal.

Iskreno ne čutim nobenega pritiska. Bil sem že dve leti v Olimpiji in vem, kaj to pomeni. Če bi mislil, da je to zame pritisk, se ne bi lotil te zgodbe. Čutim samo pozitiven adrenalin. Res sem vesel, da sem dobil to možnost, da sem trener Olimpije.

Goran Stanković

Stanković: Veliko je še prostora za napredek

Trener Goran Stanković je uspešno debitiral v vlogi trenerja kluba, v katerem je že vodil mladince: "S prvim polčasom sem bil zadovoljen, v drugem smo bili na trenutke tudi podrejeni. Fantom čestitam za prikazano borbo, srčnost, temelji za naprej so pozitivni. Na vsaki tekmi se moramo izboljševati in nekaj naučiti. Gotovo imamo še veliko prostora za napredek, glede na to, da smo imeli samo tri tedne časa za priprave in smo odigrali samo tri prijateljske tekme. Verjamem, da bomo vsako tekmo boljši. Rezerve so predvsem v organizaciji igre in potrpežljivosti, saj smo veliko žog izgubili in omogočili tekmecem protinapade. Iščemo še nekaj okrepitev, blizu smo dveh, treh igralcev in upajmo, da se nam pridružijo do konca tedna."

Elšnik je dal tudi nekaj primerjav z igro v jesenskem delu prvenstva in opisal, kaj je novega v moštvu zeleno-belih: "Zdaj imamo veliko več dinamike in točno vemo, kdo kaj dela, kam se kdo spušča. Ko dobiš žogo, imaš že v mislih, kam bodo vtekali soigralci in vse rošade. Prej je bilo vse odvisno od individualne kakovosti, kako bomo odigravali. Ni še bilo veliko časa, da bi to poskušali na treningih, a začetne postavitve smo sprejeli in jih tudi upoštevamo. Poskušali bomo igrali napadalen in atraktiven nogomet vseh 90 minut."

Srebrnič: Remi bi bil mogoče realnejši

Koper je v prvem polčasu samo enkrat streljal proti vratom Olimpije, niti enkrat v okvir vrat. "V drugem delu smo igrali bolje. V prvem smo imeli nekaj težav s konstrukcijo napada, prehitro smo izgubljali žoge. Morali bi priti večkrat konkretno pred vrata. V drugem polčasu smo dobro prevzeli pobudo. Po izenačenju je kazalo, da bo šla tekma v drugo smer, saj se je ekipa dvignila, a je sledil drugi gol Olimpije. Morali bi več poskušati s predložki pred vrata, zmanjkalo je tudi malo sreče. Neodločen izid bi bil mogoče realnejši," je potek tekme komentiral trener Miran Srebrnič. V 93. minuti pred vrati ni bil najbolj spreten Claudio Spinelli, ki bi lahko ob boljši reakciji izenačil na 2:2.

Lestvica:
MARIBOR            20 11 6  3 41:26 39
OLIMPIJA           20 11 5  4 27:15 38
MURA               19  9 6  4 24:13 33
KOPER              20  8 6  6 29:25 30
DOMŽALE            20  6 8  6 29:27 26
BRAVO              20  6 8  6 19:21 26
CB24 TABOR SEŽANA  19  7 3  9 23:26 24
CELJE              19  6 5  8 20:21 23
ALUMINIJ           19  3 6 10 15:32 15
GORICA             20  2 5 13 12:33 11
Sorodna novica Mura z lastno vizijo, Mandarić pa se s svojo včasih ne strinja