Mauro Camoranesi je na sedmi ligaški tekmi na klopi Maribora doživel drugi poraz. Foto: www.alesfevzer.com
Mauro Camoranesi je na sedmi ligaški tekmi na klopi Maribora doživel drugi poraz. Foto: www.alesfevzer.com

Nič ni pomagalo to, da je imel Maribor na Fazaneriji kar 68 odstotkov časa žogo v svoji posesti in je v primerjavi z Muro, ki ni imela niti enega kota, izvajal osem strelov iz kota. V okvir vrat je sprožil samo dva strela, medtem ko so jih gostitelji sedem.

Komentar po 9. krogu: Mura sama na vrhu

Mauro Camoranesi je znova poskušal z nekaj novostmi v postavi. Aleks Pihler je zaigral na položaju branilca na desni strani, kjer sta na zadnjih tekmah igrala Ilija Martinović in mladi Žiga Obreht. Martinović je trenutno poškodovan.

V vezni vrsti je na desnem boku priložnost dobil rekonvalescent Martin Milec (nazadnje je bil na zelenici 12. septembra), medtem ko je Žan Kolmanič, ki je na tem položaju igral na prejšnjih štirih tekmah, ostal na klopi. Jan Repas je bil na ligaških tekmah v začetni postavi prvič po 30. avgustu. V zadnjih desetih minutah je prvič v tej sezoni na igrišče stopil Gregor Bajde.

Sorodna novica Mura po zmagi na derbiju z Mariborom znova na prvem mestu

Camoranesi: Mura se je zelo dobro branila

"Žal mi je za rezultat, toda ekipa je igrala dobro in s tem sem zadovoljen. Mislim, da smo nadzorovali tekmo, žal smo prejeli prvi zadetek. To je malce spremenilo kontekst igre. V nogometu je tako, da včasih igraš dobro, a izgubiš, včasih pa igraš slabo in zmagaš. Videl sem veliko dobrih stvari, pristop in igra sta bila dobra, manjkal pa je zadetek. To je tudi zasluga Mure, ki se je zelo dobro branila," je v pogovoru za TV Slovenija po tekmi dejal Camoranesi.

Mislim, da je na vrhu lestvice najbolj organizirana ekipa, v tem pogledu je Mura izjemna. Še vedno mislim, da bo pri vrhu boj med Muro, Olimpijo in Mariborom, zato sem zelo miren ob pogledu na lestvico. Nogomet nam bo gotovo vrnil, kar nam je tokrat v Murski Soboti vzel."

Mauro Camoranesi za Val 202

Štajerci so dobro krenili v srečanje, potem pa jih je v 22. minuti presekal vodilni gol Sobočanov. Z leve strani je sijajno podal Luka Bobičanec, Nino Kouter pa je natančno streljal z glavo med vratnico in vratarjem Ažbetom Jugom za njegov četrti zadetek v sezoni. Kmalu zatem bi Kevin Žižek skoraj povišal na 2:0, a mu je po napaki Milca veselje preprečila vratnica.

"Začeli smo zelo dobro, nadzirali smo potek tekme, nato pa smo prejeli zadetek iz protinapada in vse se nam je podrlo na glavo. Mislim, da je zmaga Mure nezaslužena. Popraviti bomo morali nekatere stvari, da ne bomo prejemali ničvrednih golov. V napadu nismo bili dovolj odločni, bolj si moramo želeti zadetka," je bil komentar Repasa.

Neučinkoviti Mariborčani razočarani zapuščajo Fazanerijo
Radijski odzivi po tekmi Mura - Maribor

Kozar: Maribor si ni priigral resne priložnosti

V drugem polčasu je Maribor še naprej jalovo napadal in bil brez pravih priložnosti, po napačni podaji Špira Peričića in prekršku nad Kaijem Cipotom pa je Bobičanec nekaj minut pred koncem tekme postavil končni izid.

"Dobro smo pokrivali medprostore, bili malce povlečeni na svojo polovico in iskali priložnosti iz protinapadov, ki smo jih tudi izkoristili. Ves drugi polčas smo trpeli, a si Maribor ni priigral nobene resne priložnosti. S tem smo lahko zadovoljni. Vrnili smo se na prvo mesto na lestvici, a vsi smo zelo skupaj in razmišljamo samo od tekme do tekme. V ponedeljek nas čaka novo težko srečanje proti Celju in znova bomo upali na zmago," je povedal kapetan Mure Alen Kozar.

Pozdrav Anteja Šimundže in Martina Milca po koncu tekme. Foto: www.alesfevzer.com
Pozdrav Anteja Šimundže in Martina Milca po koncu tekme. Foto: www.alesfevzer.com

Šimundža: Prvo mesto je nepomembno

Trener Ante Šimundža je dodal: "Težka, zgarana zmaga proti prestižnemu tekmecu. Trpeli smo skozi celotno srečanje, vidi se, da je za nami že ogromno tekem in imamo zelo zožen kader. Fantje so s pristopom, garanjem in taktično kulturo osvojili vse tri točke. Vemo, v kakšnem stanju je Maribor in v kakšnem smo mi, zato smo se prilagodili. V prvem polčasu smo imeli preveč izgubljenih čistih žog, v drugem polčasu pa smo to popravili in imeli več priložnosti za protinapade in polprotinapade. Ni se nam izšlo, smo pa izjemno dobro oddelali v obrambi. V prvem polčasu smo mogoče dovolili preveč strelov približno 20, 25 metrov, a smo to potem popravili. Z delom, požrtvovalnostjo in ekipnim duhom smo prišli do prestižnih treh točk. Prvo mesto je nepomembno, ker je za nami šele prva četrtina prvenstva, zelo pomembno pa je to, da smo znova našli osnove, ki so nas krasile: pristop, borbenost, delavnost in požrtvovalnost. Samo na takšen način bomo prišli tudi do želene forme, ki jo v tem trenutku malo pogrešamo."

Šele druga zmaga Mure nad Mariborom

Nekdanji napadalec in trener Maribora je s svojimi varovanci na četrti tekmi še četrtič premagal moštvo, ki ga vodi Camoranesi. Mura je namreč v letu 2020 trikrat porazila tudi Tabor Sežano.

Proti vijoličastim pa se je na 11 medsebojni tekmi (deveti v prvenstvu) Šimundža veselil šele druge zmage, odkar se je Mura vrnila v prvo ligo. Prvič je 15-kratne državne prvake na kolena spravila konec septembra 2018, ko je bilo 4:1.

Mariborčani so v letošnji sezoni do zdaj samo trikrat zmagali in bodo v ponedeljek znova gostovali pred kamerami TV Slovenija v Kidričevem pri Aluminiju.

Statistika tekme Mura - Maribor

Streli: 11:13 (v prvem polčasu 7:10)
V okvir vrat: 7:2 (4:1)
Koti: 0:8 (0:2)
Prekrški: 15:15 (9:9)
Posest žoge: 32:68 odstotkov (33:67)

Izjave in analiza po koncu tekme Mura - Maribor
Analiza prvega polčasa tekme Mura - Maribor

Prvi gol Vombergarja

Če Maribor po porazu v Murski Soboti ne more biti miren, si je včeraj z zmago na mestnem derbiju nad Bravom (2:0) nekoliko oddahnila Olimpija, ki se v torek odpravlja v Novo Gorico. Po dobrih štirih mesecih je znova igral Eric Boakye, ni pa bilo bolnega Anteja Vukušića. Prvi ligaški zadetek po decembru 2018 je v dresu Ljubljančanov dosegel Andrej Vombergar.

"Iz pritiska na tekmečevo polovico igrišča, iz velikega števila prekinitev in izvajanj kotov pride veliko priložnosti in tudi tokrat nam je uspelo rešiti tekmo," je opisal trener Dino Skender, ki ne more računati na neomajno zaupanje predsednika Milana Mandarića in ga lahko na stolčku obdrži le niz pozitivnih izidov.

"Če bi bili pri prehodu iz obrambe v napad konkretnejši in malo mirnejši, sem prepričan, da bi prihajali v priložnosti in iztržili kaj več," je bilo mnenje trenerja Brava Dejana Grabića. Šiškarji so v gosteh doživeli četrti zaporedni poraz.

Olimpija drugem polčasu strla Bravo
Mulahusejnović se v Kopru odlično počuti

Srebrnič: Igra zelo všečna in tudi zrela

Priključek z moštvi v zgornjem delu lestvice je ujel Koper, ki je neporažen na zadnjih štirih tekmah. "Premagali smo državnega prvaka. Fantje so v strnjenem urniku tekem pokazali res dober karakter, igra je bila zelo všečna in tudi zrela," je bil po zmagi s 3:0 nad Celjem zadovoljen trener kanarčkov Miran Srebrnič. Koper v torek na Bonifiki čaka primorski derbi proti Taboru, s tremi točkami bi ga prehitel na lestvici.

Koprčani prepričljivo ugnali prvake

Stanković: 11-metrovka je bila sporna

Na domačem igrišču izvrstni Sežanci so v gosteh še brez osvojene točke, v sredo so z 2:1 klonili pri zadnjeuvrščeni Gorici. "Uvod v tekmo je bil v redu, po dveh neumnih napakah pa smo bili kaznovani. Fantom nimam česa očitati, tekmec je v obrambi dobro stal. Držali smo žogo in imeli veliko strelov, kakšnih 15, toda bili smo premalo natančni in polovice priložnosti nismo izkoristili. Zmaga Gorice je zaslužena, čeprav je bila 11-metrovka, s katere je povedla z 2:0, sporna. Pogledali smo posnetek in ni bila ravno po mojem okusu. Gostujoče tekme nas tepejo že nekaj časa, poskušali bomo to spremeniti. Iščemo pravi način, ki ga ni lahko najti," je razmišljal trener Kraševcev Goran Stanković.

Sorodna novica Tabor z ničlo tudi iz Nove Gorice; Vršič zrežiral zmago Kopra

Njegov kolega na klopi Gorice Gordan Petrić je dvoboj videl takole: "Kot kaže, lahko v tej ligi res vsakdo premaga vsakogar. Vidi se, da je Tabor skupaj dlje časa in bolj uigran od nas. Naši igralci, ki nekaj časa niso igrali, se počasi vračajo v pravi ritem in so vse boljši. V drugem polčasu bi lahko fantje igrali nekoliko bolj sproščeno in tekmo mirneje pripeljali do konca."

Novogoričane, za katere sta Goran Cvijanović in Etien Velikonja dosegla prva zadetka po vrnitvi v klub, prihodnji teden čakata še dve domači tekmi proti Olimpiji in Bravu, nato pa sledi reprezentančni premor.

Sežanci poraženi Novi Gorici

10. KROG

Ponedeljek ob 17.00:
MURA – CELJE

Ob 20.15:
ALUMINIJ – MARIBOR
Prenos na TV Slovenija 2 in MMC-ju.

Torek ob 16.00:
KOPER – CB24 TABOR SEŽANA

Ob 18.00:
GORICA – OLIMPIJA

Preloženo zaradi okužb z novim koronavirusom pri Domžalah:
BRAVO – DOMŽALE

Lestvica:
MURA                 9  5 2 2 14:6  17
OLIMPIJA             9  4 3 2 10:7  15
CB24 TABOR SEŽANA    9  5 0 4 14:13 15
MARIBOR              9  3 4 2 17:11 13
KOPER                9  3 4 2 13:9  13
BRAVO                9  3 2 4 10:14 11
DOMŽALE              8  2 3 3 11:12  9
CELJE                9  2 3 4  8:12  9
ALUMINIJ             8  2 3 3  6:11  9
GORICA               9  2 2 5  9:17  8