Thomas Tuchel je uspešno vodil Mainz, dortmundsko Borussio, Paris SG in Chelsea. Zdaj je pred največjim izzivom kariere. Foto: EPA
Thomas Tuchel je uspešno vodil Mainz, dortmundsko Borussio, Paris SG in Chelsea. Zdaj je pred največjim izzivom kariere. Foto: EPA

Mane je prišel v München kot veliki zvezdnik iz Liverpoola, kjer je na 196 tekmah v Premier ligi dosegel 90 golov. Pošteno jo je zagodel tudi Bayernu, ko je velemojstrsko ukanil Manuela Neuerja na povratni tekmi osmine finala Lige prvakov leta 2019 na Allianz Areni. Liverpool je izločil Bayern s 3:1, nato pa dva meseca pozneje osvojil tudi evropski naslov.

Sadio Mane je udaril Leroya Saneja v garderobi po torkovem porazu v Manchestru. Suspendiran je za sobotno tekmo v Hoffenheimu, čaka ša ga še šestmestna denarna kazen. Foto: EPA
Sadio Mane je udaril Leroya Saneja v garderobi po torkovem porazu v Manchestru. Suspendiran je za sobotno tekmo v Hoffenheimu, čaka ša ga še šestmestna denarna kazen. Foto: EPA

31-letni Senegalec je v tej sezoni v Bundesligi prispeval šest zadetkov in pet podaj na 20 tekmah. 8. novembra si je poškodoval tetivo proti Werderju iz Bremna, izpustiti je moral svetovno prvenstvo v Katarju, kjer so ga Senegalci zelo pogrešali. Vrnitev je bila težka in v zadnjih tednih je daleč od prave forme.

Tuchel ga je v torek v igro poslal v 69. minuti, nato pa je Manchester City hitro zadel še dvakrat. Preseneča, da je dobil večjo minutažo od Thomasa Müllerja, ki je nerazumljivo sedel na klopi vse do 80. minute.

Takoj po tekmi sta si Mane in Leroy Sane že na igrišču izmenjala nekaj ostrih besed, njun spopad pa se je nadaljeval v garderobi. Senegalec je nato udaril nemškega reprezentanta. Razgreteža so morali ločiti soigralci.

Tuchel: Moja naloga je, da Maneja spravim na želeno raven
"Nisem bil v garderobi, ko se je zgodil incident. Bil sem v trenerski kabini, ki je v Manchestru precej oddaljena od gostujoče garderobe. V sredo sem se pogovoril z igralci, ki so bili zraven. Razčistili smo zadevo in se zmenili, da bomo misli usmerili k sobotni prvenstveni tekmi. Na treningu je bila znova pozitivna energija," je na današnji novinarski konferenci, ki je trajala več kot pol ure, razlagal trener Thomas Tuchel, ki je v treh tednih na klopi Bayerna doživel več kot bi sicer v celotni sezoni.

Oliver Kahn in Hasan Salihamidžić bosta morala z odločnimi potezami popraviti napake v sestavi igralskega kadra. Foto: EPA
Oliver Kahn in Hasan Salihamidžić bosta morala z odločnimi potezami popraviti napake v sestavi igralskega kadra. Foto: EPA

"Maneja poznam že nekaj časa. Res je pravi profesionalec in tudi po tej napaki računam nanj. Opravičil se je in normalno je treniral, čeprav v soboto ne bo smel igrati. Mane je bil eden najboljših igralcev v najmočnejši ligi na svetu, ko je igral za Liverpool. Po poškodbi še ni pravi in moja naloga je, da ga spravim na želeno raven," se zaveda 49-letni strokovnjak, ki je hitro opazil, da je v Münchnu še bolj pod drobnogledom, kot je bil v Parizu in Londonu.

Velikokrat so stvari tudi ostale v garderobi
"Trener sem že dolga leta in marsikaj se je že dogajalo v garderobi. Velikokrat so stvari tudi ostale v garderobi, kar je najbolj prav."

Bayern bo po sobotni tekmi proti Hoffenheimu v Bundeligi odigral še šest tekem. Na Allianz Areno prihajajo Hertha iz Berlina, Schalke in Leipzig. Naslednjo soboto je na sporedu vedno neugodno gostovanje v Mainzu, kjer so Bavarci že velikokrat klonili, sledita še tekmi v Bremnu in Kölnu. Če dortmundska Borussia dobi vse tekme do konca prvenstva, si Bayern lahko privošči en neodločen izid.

Ocenjevali ga bodo po števili zmag in lovorik
"Ko sem prišel na Säbener Strasse, sem se zavedal, da sem podpisal z velikim evropskim klubom. Odgovornost je velika. Zelo sem ponosen, da sem dobil priložnost. Vse je odvisno od izidov. Vsi me bodo ocenjevali po številu zmag in lovorik," je poudaril Tuchel.

Pred enajstimi leti zadnjič prazna vitrina
Letošnja sezona je najslabša za Bayern po letu 2012, ko je bila vitrina zadnjič prazna. V Bundesligi in v pokalu je bila pred enajstimi leti boljša dortmundska Borussia na krilih izjemnega Roberta Lewandowskega, ki je nato osem let blestel v Münchnu.

Na ključni prvenstveni tekmi na stadionu Westfalen 11. aprila 2012 je s peto odločil derbi (1:0), v finalu pokala v Berlinu mesec dni zatem pa je zabil hat-trick za zmago črno-rumenih s 5:2. V finalu Lige prvakov je Bayern izgubil na Allianz Areni proti Chelseaju po streljanju enajstmetrovk.

Prav z odhodom Lewandowskega, ki je bil dvakrat zapored Fifin nogometaš leta, v Barcelono so se začele velike težave. Eric Maxim Choupo-Moting je res presenetil z desetimi zadetki v letošnji Bundesligi, a v prvotnem načrtu je bil mišljen za rezervista na položaju klasičnega napadalca.

Victor Osimhen je dosegel 21 golov v Serie A, kjer Napoli prepričljivo vodi. Foto: EPA
Victor Osimhen je dosegel 21 golov v Serie A, kjer Napoli prepričljivo vodi. Foto: EPA

Osimhen bi rad prišel v München, a De Laurentiis zahteva vsaj 120 milijonov evrov
Športni direktor Hasan Salihamidžić, ki je že prejel številne kritike v zadnjih tednih, bo moral poleti pripeljati udarnega napadalca. Najresnejši kandidat je Victor Osimhen. 24-letni nigerijski napadalec je najboljši strelec Serie A z 21 zadetki. Vsakih 91 minut je zatresel mrežo v letošnjem italijanskem prvenstvu in je najzaslužnejši za prepričljivo vodstvo Napolija, ki drvi proti prvemu naslovu po letu 1990, ko je pod Vezuvom kraljeval Diego Armando Maradona.

Osimhen je po prvih stikih dal jasno vedeti, da bi zares rad zaigral za Bayern, ki je v zadnjem desetletju konstantno med najboljšo osmerico v Evropi. Predsednik Neapeljčanov Aurelio De Laurentiis je že sporočil odškodnino, ki naj bi znašala med 120 in 130 milijoni evrov.

Randal Kolo Muani je hitro postal eden najboljših napadalcev Bundeslige. Foto: EPA
Randal Kolo Muani je hitro postal eden najboljših napadalcev Bundeslige. Foto: EPA

Tudi Kolo Muani ne bo ravno poceni
Malce cenejši bi bil Randal Kolo Muani. Napadalec Eintrachta je v letošnji sezoni prispeval 12 zadetkov in 14 podaj v nemškem prvenstvu. Izkazal se je tudi na svetovnem prvenstvu, čeprav se ga mnogi spomnijo predvsem po zgrešeni veliki priložnosti ob koncu podaljška proti Argentini, ko je imel na nogi naslov za Francijo.

Eintracht je lani osvojil Evropsko ligo, letos pa se je prebil do osmine finala Lige prvakov. V nemškem pokalu je že v polfinalu in ima lepe možnosti, saj sta Bayern in dortmundska Borussia prejšnji teden izpadla.

Menedžer je Markus Krösche, ki je zelo uspešno opravljal to nalogo pri rdečih bikih iz Leipziga. Niti slučajno ne misli prodati najboljšega igralca, a vsak as ima tudi svojo ceno. Pod 100 milijoni se Krösche sploh ne pogovarja.

Predsednik Bayerna Herbert Hainer je priznani poslovnež, a ni nogometni poznavalec. Uli Hoeness je oče uspehov Bayerna vse od leta 1979, ko je zaradi poškodbe kolena končal kariero in se preselil v pisarno. Foto: EPA
Predsednik Bayerna Herbert Hainer je priznani poslovnež, a ni nogometni poznavalec. Uli Hoeness je oče uspehov Bayerna vse od leta 1979, ko je zaradi poškodbe kolena končal kariero in se preselil v pisarno. Foto: EPA

Kahn in Salihamidžić sta le bleda senca udarne naveze Hoeness-Rummenigge
Salihamidžić in predsednik upravnega odbora Oliver Kahn bosta torej morala zavihati rokave. Na zelenici sta osvojila številne lovorike med letoma 1998 in 2007 pri Bayernu, največja zmaga je bila seveda 23. maja 2001 na San Siru, ko je Kahn v finalu Lige prvakov ubranil tri enajstmetrovke proti Valencii, v tretji seriji je odbil tudi strel Zlatka Zahoviča.

Štiri desetletja je imel glavno besedo pri Bayernu Uli Hoeness, ki je zdaj častni predsednik, a vsem je jasno, da še vedno vleče glavne poteze v ozadju. Nekdanji izjemni napadalec Karl-Heinz Rummenigge je bil predsednik upravnega odbora in skupaj s Hoenessom sta bila udarni dvojec, ki je sklepal posle. Imela sta številna poznanstva po vsem svetu in imela sta smisel za posel. Že pred leti je bilo jasno, da bo naslednikom izjemno težko.

Tuchlu je Hoeness po telefonskem pogovoru takoj prižgal zeleno luč, ocenjevali pa ga bodo šele po naslednji sezoni, saj na vroči klopi sedi šele tri tedne, a prazna lovorika po enajstih letih bi zelo pekla vse odgovorne in tudi armado navijačev.