Napadalec Alassane Plea je kronal odlično igro Borussie v uvodne četrt ure. Foto: EPA
Napadalec Alassane Plea je kronal odlično igro Borussie v uvodne četrt ure. Foto: EPA

Trener Bavarcev Julian Nagelsmann je pričakoval težko tekmo na Borussia Parku, kjer se je zbralo 23.000 gledalcev. V začetno postavo je presenetljivo uvrstil branilca Josipa Stanišića, ki je imel v prvem polčasu veliko težav na desni strani.

Ostrostrelec Robert Lewandowski je že sedmo leto zapored zadel v prvem krogu Bundeslige. Foto: AP
Ostrostrelec Robert Lewandowski je že sedmo leto zapored zadel v prvem krogu Bundeslige. Foto: AP

Plea kaznoval veliko napako Daviesa
Gladbach je imel v uvodnih minutah več priložnosti. Serijski nemški prvaki so bili popolnoma razglašeni, napačne podaje na sredini igrišči so si kar sledile. Patrick Herrmann je v 4. minuti z volejem streljal mimo vrat, dve minuti zatem pa po protinapadu ni uspel zaposliti kapetana Larsa Stindla, ki je bil v zares ugodnem položaju.

V 10. minuti je po izgubljeni žogi Kanadčana Alphonsa Daviesa Borussia zasluženo povedla. Herrmann je podal do Stindla, ki mu je z drsečim štartom uspelo podaljšati žogo, Francoz Alassane Plea se je znašel sam pred Manuelom Neuerjem in ga zlahka ukanil z levico.

Marcus Thuram je po vstopu v igro povzročal velike težave branilcem Bayerna. Dayot Upamecano, ki je poleti prišel iz Leipziga, ga nikakor ni uspel zaustaviti.  Foto: EPA
Marcus Thuram je po vstopu v igro povzročal velike težave branilcem Bayerna. Dayot Upamecano, ki je poleti prišel iz Leipziga, ga nikakor ni uspel zaustaviti. Foto: EPA

Lewandowski izenačil še pred odmorom
Po hitrem zaostanku so se Bavarci prebudili. Davies je v 26. minuti poslal visoko žogo v kazenski prostor, Thomas Müller se je spretno umaknil, Robert Lewandowski pa je zapretil z volejem, a je bil Yann Sommer na pravem mestu. Vratar gostiteljev je imel nato precej dela. Tudi Leroy Sane in Stanišić ga nista uspela ukaniti.

Po številnih zapravljenih priložnostih je na svoj račun vendarle prišel 32-letni Lewandowski in še sedmo sezono zapored dosegel zadetek v prvem krogu Bundeslige, kar je nov rekord. Joshua Kimmich je izvajal kot, podal je pred vrata, poljski napadalec pa se je otresel Nica Elvedija in z volejem z desno nogo s sedmih metrov zatresel mrežo.

Vratar Sommer reševal gostitelje
Na začetku drugega polčasa je bil Bayern precej nevarnejši. Po uri igre je Sommer z desno nogo odbil nevaren strel Lewandowskega. Švicar v vratih Borussie je bil najzaslužnejši za točko.

Športna direktorja Hasan Salihamidžić in Max Eberl sta se pozdravila pred tekmo. Foto: AP
Športna direktorja Hasan Salihamidžić in Max Eberl sta se pozdravila pred tekmo. Foto: AP

Trener Gladbacha Adi Hütter je sredi drugega dela v igro poslal dva napadalca. Marcus Thuram in Jonas Hofmann sta poživila igro. V 70. minuti je prav Thuram podal do kapetana Stindla, njegov strel z roba kazenkega prostora pa je odbil Neuer. Francoski napadalec Thuram je bil zelo blizu tudi v 77. minuti, ko je z drsečim štartom malce zgrešil žogo.

Upamecano dvakrat podrl Thurama, a 11-m ni bilo
Obramba Bayerna je imela velike težave po vstopu Thurama. Dayot Upamecano ga je potisnil na tla v kazenskem prostoru v 81. minuti. Sodnik Marco Fritz se ni oglasil, tudi videosodnik Christien Dingert ni spremenil njegove odločitve. Dve minuti zatem je Upamecano zadel nogo Thurama v kazenskem prostoru. Najstrožje kazni znova ni bilo, trener Hütter pa je izgubil živce in po glasnih protestih prejel rumeni karton.

Bayern novo sezono Bundeslige odprl z remijem
Julian Nagelsmann bo moral še počakati na prvo zmago na klopi Bayerna. Bavarci niso dobili niti ene pripravljalne tekme. Proti Napoliju so na Allianz Areni izgubili kar z 0:3. Foto: AP
Julian Nagelsmann bo moral še počakati na prvo zmago na klopi Bayerna. Bavarci niso dobili niti ene pripravljalne tekme. Proti Napoliju so na Allianz Areni izgubili kar z 0:3. Foto: AP

"To je bil pravi spektakel za začetek nove sezone. V uvodnih minutah in na koncu tekme smo bili boljši, vmes pa je prevladoval Bayern. Nekajkrat nas je rešil vratar Sommer. Zadovoljen sem s točko. Sodnik bi lahko v enem primeru pokazal na belo točko. Mislim, da bi si moral glavni sodnik ob stranski črti ogledati posnetek," je povedal trener Gladbacha Hütter.

"Vedno smo imeli velike težave na tem stadionu. Tokrat smo se kar dobro izkazali in lahko smo zadovoljni s točko. Popolnoma drugačen je občutek, ko so na stadionu navijači," je povedal Lewandowski.

Dva gola in tri podaje izjemnega Haalanda
Borussia iz Dortmunda je novo sezono začela z zanesljivo zmago nad Eintrachtom iz Frankfurta s 5:2.

Erling Haaland je udarno začel novo sezono. Foto: EPA
Erling Haaland je udarno začel novo sezono. Foto: EPA

Črno-rumeni so pred 25.000 gledalci na stadionu Westfalen povedli v 23. minuti, ko je bil natančen kapetan Marco Reus. Nato je Felix Passlack štiri minute kasneje z avtogolom Frankfurtu omogočil izenačenje, vsega sedem minut kasneje pa sta stvari na svoje mesto postavila Thorgan Hazard in Erling Haaland.

V drugem polčasu je vodstvo povišal Giovanni Reyna po še tretji podaji sijajnega Haalanda, Norvežan je imenitno predstavo kronal v 69. minuti, ko je zabil še drugi gol na tekmi za 5:1. Poraz je v 86. minuti ublažil Jens Petter Hauge.

Hoffenheim je s 4:0 v gosteh ugnal Augsburg, Stuttgart pa je doma s 5:1 premagal novinca med prvoligaši Greuther Fürth.

Šov Haalanda v Dortmundu

Hladna prha za Leipzig v Mainzu
Leipzig je slabo štartal v novo sezono. Mainz je presenetil lanske podprvake z minimalnih 1:0. Edini gol je v 13. minuti dosegel Moussa Niakhate, ki je izkoristil veliko napako gostujoče obrambe in zadel z bližine.

Leipzig je imel sicer žogo kar 64 odstotkov igralnega časa v svoji posesti in je tudi večkrat ustrelil proti golu (8:2), medtem ko je bilo razmerje strelov v okvir vrat 2:1 za domače. Kevin Kampl je odigral celotno srečanje in v sedmi minuti prejel rumeni karton.


1. krog:
BORUSSIA (M) – BAYERN 1:1 (1:1)
Plea 10.; Lewandowski 42.

Borussia (M): Sommer, Lainer, Ginter, Elvedi, Scally, Kramer (91./Beneš), Neuhaus, Herrmann (64./Hofmann), Stindl, Wolf (72./Bennetts), Plea (64./Thuram).

Bayern: Neuer, Stanišić (82./Sarr), Upamecano, Süle, Davies, Kimmich, Sane (75./Coman), Müller (82./Choupo Moting), Goretzka, Gnabry (75./Musiala), Lewandowski.

Sodnik: Marco Fritz


ARMINIA BIELEFELD - FREIBURG 0:0

AUGSBURG - HOFFENHEIM 0:4 (0:1)
Bruun Larsen 37., Adamjan 79., Rutter 88., Rudy 95.

UNION BERLIN - BAYER LEVERKUSEN 1:1 (1:1)
Awoniyi 7.; Diaby 12.

STUTTGART - GREUTHER FÜRTH 5:1 (2:0)
Endo 30., Klement 36., Kempf 55., 76., Al Ghaddioui 61.

WOLFSBURG - BOCHUM 1:0 (1:0)
Weghorst 22.
Weghorst je v 5. minuri zapravil 11-m.
RK: Tesche 4./Bochum

BORUSSIA (D) - EINTRACHT 5:2 (3:1)
Reus 23., T. Hazard 32., Haaland 34., 70., Reyna 58.; Passlack 27./ag, Hauge 86.

Borussia (D): Kobel, Passlack, Witsel (78./papadopoulus), Akanji, Schulz, Dahoud, Reyna (87./Moukoko), Bellingham (73./Delaney), T. Hazard (73./Malen), Reus (87./St. Tigges), Haaland.

Eintracht: Trapp, Ilsanker (46./Lenz), Hinteregger, Ndicka, Sow, Hasebe (69./Hrustić), da Costa, Kostić (86./Ache), Kamada (46./Hauge), Barkok (46./Lindström), Borre.

Sodnik: Tobias Stieler


MAINZ - RB LEIPZIG 1:0 (1:0)
Niakhate 13.
Kampl (Leipzig) je igral vso tekmo.

KÖLN - HERTHA 3:1 (1:1)
Modeste 41., Kainz 52., 55.; Jovetić 6.