Diego Simeone je s svojimi varovanci končal letošnje nastope v evropskih tekmovanjih. Foto: AP
Diego Simeone je s svojimi varovanci končal letošnje nastope v evropskih tekmovanjih. Foto: AP
Nogometaši Atletica so takole sklonjenih glav zapustili zelenico Dragaa v Portu. Foto: AP
Nogometaši Atletica so takole sklonjenih glav zapustili zelenico Dragaa v Portu. Foto: AP

Prva zmaga Porta proti Atleticu, in to za španski kolektiv ob najbolj neugodnem času. Šestkrat sta se ekipi do danes pomerili, Atletico je dobil štiri obračune, v torek pa je vendarle moral priznati poraz. Potopil ga je zadetek Stephena Eustáquiaa v 24. minuti.

Madridčani so tako ostali brez izločilnih bojev v Ligi prvakov prvič po sezoni 2017/18, ko so prav tako izpadli po skupinskem delu. Ker so skupinski del končali na zadnjem mestu, pa so ostali celo brez evropske pomladi. Velik udarec za ekipo Diega Simeoneja.

Ta po obračunu na Portugalskem ni mogel skriti razočaranja. Že pred tekmo je dejal, da je za njegovo ekipo ključna uvrstitev v Evropsko ligo, a Porto je bil preprosto boljši. Če ne bi bilo slovenskega vratarja Jana Oblaka, ki se je izkazal z nekaj pomembnimi obrambami, bi bil poraz lahko še hujši.

Atletico po porazu v Portu izpadel iz evropskih tekmovanj

Navijači si tega ne zaslužijo
"Vedno si lahko še slabši. Moraš se zavedati, kje si v tem trenutku in kako lahko položaj izboljšaš. Edini način, kako se izvleči iz tega brezna, je, da ostanemo skupaj. Vsi moramo ostati skupaj, klub, ljudje, navijači, vsi," je takoj po tekmi dejal Simeone. Za Movistar se je oglasil še njegov napadalec Antoine Griezmann. "Če dobiš samo eno tekmo v skupinskem delu, si pravzaprav ne zaslužiš ničesar. Ne osmine finala Lige prvakov ne Evropske lige. Zdaj je čas, da utihnemo, trdo treniramo in se borimo naprej. Naši zvesti navijači si tega preprosto ne zaslužijo," je povedal. Atleticu je v Ligi prvakov 'uspel' niz petih tekem brez zmage, kar je njihov najslabši izkupiček v več kot desetletju. Še slabši je bil izkupiček med decembrom 2008 in 2009, ko rdeče-beli iz španske prestolnice slasti zmage niso okusili na devetih zaporednih tekmah.

Jan Oblak se je na tekmi v Portu izkazal s šestimi obrambami, pri obeh zadetkih gostiteljev pa je bil nemočen. Foto: AP
Jan Oblak se je na tekmi v Portu izkazal s šestimi obrambami, pri obeh zadetkih gostiteljev pa je bil nemočen. Foto: AP

Seveda sem z rezultatom zelo zadovoljen, a dosegli bi lahko še več zadetkov. Zavedali smo se, da je pomembnejše gledati nase kot na nasprotnika, zavedali pa smo se tudi, da se ekipe Diega Simeoneja nikoli ne predajo. Imeli smo trenutke, ki so mejili na popolnost. Tudi v igri, ko nismo imeli posesti, smo igrali zbrano in kompaktno. Uvrstili smo se med 16 najboljših ekip v Evropi, to je fantastično. Vse zasluge gredo mojim varovancem.

Sérgio Conceição, trener Porta

Conceição: Nekateri trenutki so mejili na popolnost
Precej uspešnejši letos je Porto. Ta je dobil zadnje štiri tekme Lige prvakov, kar je njihov drugi najboljši niz v klubski zgodovini, slabši le od niza petih zaporednih zmag, ki jim je uspel v sezoni 2018/19. Trener Sérgio Conceição je bil na novinarski konferenci po tekmi, razumljivo, nasmejan do ušes. "Seveda sem z rezultatom zelo zadovoljen, a dosegli bi lahko še več zadetkov. Zavedali smo se, da je pomembnejše gledati nase kot na nasprotnika, zavedali pa smo se tudi, da se ekipe Diega Simeoneja nikoli ne predajo. Imeli smo trenutke, ki so mejili na popolnost. Tudi v igri, ko nismo imeli posesti, smo igrali zbrano in kompaktno. Uvrstili smo se med 16 najboljših ekip v Evropi, to je fantastično. Vse zasluge gredo mojim varovancem," je dejal 47-letni strateg.

Strelec odločilnega oziroma zmagovitega zadetka Eustáquio je še dodal: "Sploh nisem vedel, da smo zmagali v skupini. Čudovita noč! Čeprav smo imeli evropsko pomlad že zagotovljeno, smo želeli zmagati. Želeli smo opraviti svoje delo. Na žalost smo v zadnji minuti prejeli zadetek, v naslednjem krogu bomo morali biti pozornejši, da ne bomo delali nepotrebnih napak."

Bayern in Liverpool prepričljiva v Ligi prvakov
Sorodna novica Liverpool končal zmagoviti niz Napolija, Atletico končal evropsko sezono