Jan Oblak in soigralci se bodo zdaj lahko posvetili le španskemu prvenstvu in pokalu po koncu svetovnega prvenstva v Katarju. Foto: Reuters
Jan Oblak in soigralci se bodo zdaj lahko posvetili le španskemu prvenstvu in pokalu po koncu svetovnega prvenstva v Katarju. Foto: Reuters

Portugalci so osvojili prvo mesto, drugi je Brugge, ki je remiziral v Leverkusnu (0:0), Bayer pa je osvojil tretje mesto in se uvrstil v osmino finala Evropske lige. Nemci so imeli isto število točk kot Španci, vendar so na BayAreni dobili medsebojno tekmo z 2:0, v Madridu prejšnji teden pa so remizirali 2:2, potem ko je Atletico v 98. minuti zgrešil najstrožjo kazen za zmago.

Mehdi Taremi je že v 5. minuti zatresel mrežo Atletica. Foto: AP
Mehdi Taremi je že v 5. minuti zatresel mrežo Atletica. Foto: AP

Jan Oblak je prvič klonil že v 5. minuti, ko je žogo v mrežo potisnil Mehdi Taremi po podaji Evanilsona. Atletico je deloval kot razbita vojska. V 24. minuti je Wenderson Galeno na levi strani preigral Stefana Savića in podal v kazenski prostor, kjer je Stephen Eustaquio zadel z 12 metrov.

O razmerju moči na stadionu do Dragao veliko pove to, da je bil najboljši mož Atletica Oblak, ki je z dobrimi obrambami preprečil precej višji poraz. Častni zadetek za Špance je minuto pred iztekom sodnikovega podaljška dosegel Ivan Marcano. Po podaji iz kota je poslal žogo v lastno mrežo.

Atletico po porazu v Portu izpadel iz evropskih tekmovanj

Napoli na Anfieldu doživel prvi poraz v sezoni
V skupini A je bil derbi vodilnih na Anfieldu, kjer je Liverpool premagal Napoli z 2:0. To je bil prvi poraz vodilne ekipe Serie A v letošnji sezoni. Izbranci Luciana Spallettija so vseeno osvojili prvo mesto, saj so prvo tekmo proti redsom dobili s 4:1.

Mohamed Salah je iz bližine potisnil žogo čez golovo črto za vodstvo Liverpoola. Foto: EPA
Mohamed Salah je iz bližine potisnil žogo čez golovo črto za vodstvo Liverpoola. Foto: EPA

V 53. minuti je odlični Hviča Kvarachelija izvedel prosti strel z leve strani. Žogo je poslal pred vrata Liverpoola, kjer je branilec Leo Östigard z glavo zatresel mrežo. Sodnik Tobias Stieler in videosodnik Bastian Dankert sta se posvetovala kar tri minute. Norvežan je bil z desnim ramenom le kakšen centimeter v prepovedanem položaju.

Štiri minute pred koncem je Liverpool povedel. Virgil van Dijk je nevarno streljal z glavo, vratarju Alexu Meretu je s skrajnimi močni še uspelo zadržati žogo pred golovo črto, a je pritekel Mohamed Salah in jo z desno nogo potisnil čez črto. Meret jo je odbil, a je bil prepozen.

Na sporedu je bilo še sedem minut sodnikovega dodatka. V zadnji akciji na tekmi je po podaji iz kota znova najvišje skočil van Dijk. Meret je žogo odbil do Darwina Nuneza. Urugvajec, ki je vstopil v 73. minuti, jo je poslal v mrežo. Stranski sodnik je dvignil zastavico, a se je zmotil. Videosodnik je opazil, da je Piotr Zielinski stal na golovi črti in zadetek je bil priznan.

Bayern ugnal Inter in zbral maksimalnih 18 točk
V skupini C je bilo že pred zadnjim krogom že vse odločeno. Bayern in Inter sta se pomerila le za prestiž, a vzdušje na Alliaz Areni je bilo vseeno imenitno, zbralo se je 75.000 gledalcev. V vratih Interja je bil znova Andre Onana, Samir Handanović je sedel na klopi.

Benjamin Pavard je z glavo poskrbel za vodstvo Bayerna. Foto: Reuters
Benjamin Pavard je z glavo poskrbel za vodstvo Bayerna. Foto: Reuters

Trener Bavarcev Julian Nagelsmann je precej premešal začetno postavo. Leroy Sane, Lucas Hernandez, Matthijs de Ligt, Thomas Müller in Manuel Neuer so poškodovani. V obrambi sta priložnost dobila Noussair Mazraoui in Josip Stanišić, na sredini igrišča pa Marcel Sabitzer in Ryan Gravenberch. Znova je blestel napadalec Eric-Maxim Choupo Moting, ki je ob odhodu z zelenice prejel stoječe ovacije.

Inter je začel odločno in v 8. minuti je dišalo po najstrožji kazni. Nicolo Barella je močno streljal s 25 metrov, Sadio Mane pa si je z rokama pokril obraz. Slovaški sodnik Ivan Kružliak si je po posvetu z videosodnikom ogledal posnetek ob stranski črti in se ni odločil za najstrožjo kazen. Trener Interja Simone Inzaghi je bil jezen.

Martinezu spodrsnilo, Pavard natančen z glavo
V 27. minuti je Robin Gosens ušel po levi strani in podal pred vrata, Lautaro Martinez pa je iz bližine streljal čez vrata. Kazen za zgrešene priložnosti je prišla hitro. V 32. minuti je Joshua Kimmich izvedel kot, Martinezu je v ključnem trenutku spodrsnilo in Benjamin Pavard je neoviran z glavo zatresel mrežo.

Eric-Maxim Choupo Moting je bil dve leti v senci Roberta Lewandowskega. Kamerunec je po odhodu Poljaka v Barcelono v sijajni formi. Foto: EPA
Eric-Maxim Choupo Moting je bil dve leti v senci Roberta Lewandowskega. Kamerunec je po odhodu Poljaka v Barcelono v sijajni formi. Foto: EPA

Na začetku drugega polčasa je Kristjan Asllani s prostega strela z desne strani podal pred vrata, kjer je Francesco Acerbi z glavo matiral Svena Ulreicha, a je bil v prepovedanem položaju.

Izjemen strel Choupo-Motinga
V 72. minuti je Alphonso Davies podal do Choupo-Motinga. Kamerunski napadalec si je 20 metrov od vrat nastavil žogo na desno nogo in jo poslal pod prečko. 33-letnik je v življenjski formi, zadel je že na šesti zaporedni tekmi.

Inter je imel najlepšo priložnost v 92. minuti, ko je Hakan Calhanoglu podal do Edina Džeka. Napadalec je z desno nogo zavrtinčil žogo v daljši kot, vendar se je izkazal Ulreich, ki je žogo odbil v kot.

Tottenham po preobratu do prvega mesta
Zelo izenačena je bila skupina D, v kateri so imele vse ekipe pred zadnjim krogom še možnosti za napredovanje. Marseille je po prvem polčasu vodil proti Tottenhamu, a je na koncu ostal praznih rok (1:2). Angleži so si s tremi točkami na vročem stadionu Velodrome zagotovili prvo mesto.

Nogometaši Tottenhama se veselijo na stadionu Velodrome. Po prvem polčasu jim ni kazalo dobro. Foto: EPA
Nogometaši Tottenhama se veselijo na stadionu Velodrome. Po prvem polčasu jim ni kazalo dobro. Foto: EPA

Mbemba poskrbel za vodstvo Marseilla
V sodnikovem dodatku prvega dela je Jordan Veretout z desne strani podal pred vrata, kjer je Chancel Mbemba z glavo zatresel mrežo. Ob odmoru bi torej napredoval Marseille, Tottenham pa bi se preselil v Evropsko ligo.

Perišić in Höjbjerg junaka na Velodromu
Angleži so odlično začeli drugi polčas. V 54. minuti je Ivan Perišić z leve strani podal v kazenski prostor, s šestih metrov pa je z glavo izenačil Clement Lenglet. Obe ekipi sta imeli v zadnjih minutah veliki priložnosti. V 81. minuti je Pierre-Emile Höjbjerg s 13 metrov stresel prečko, nato pa je Perišić dve minuti zatem mojstrsko blokiral strel Alexisa Sancheza in s tem preprečil zaostanek. Vratarju Hugu Llorisu zelo verjetno ne bi uspelo posredovati.

V sodnikovem dodatku so vsi igralci Marseilla krenili v napad in v zadnji akciji na tekmi je Tottenham izvedel protinapad. Harry Kane je podal do Höjbjerga, ki je z desno nogo poslal žogo od vratnice v mrežo.

Francoski napadalec Randal Kolo Muani je Eintrachtu zagotovil preboj med najboljših 16 ekip v Evropi. Foto: EPA
Francoski napadalec Randal Kolo Muani je Eintrachtu zagotovil preboj med najboljših 16 ekip v Evropi. Foto: EPA

Zgodovinski uspeh Eintrachta
Sporting je izgubil proti Eintrachtu z 1:2. Aktualni zmagovalci Evropske lige, ki letos zelo dobro igrajo tudi v Bundesligi, so se prvič v zgodovini kluba uvrstili v osmino finala Lige prvakov.

Portugalci so povedli šest minut pred odmorom, ko je Arthur Gomes s šestih metrov ukanil Kevina Trappa. Vratar Eintrachta se je še dotaknil žoge, a je ta vseeno prečkala golovo črto.

V drugem polčasu so gostje iz Frankfurta prikazali odlično predstavo. Po uri igre je Sebastian Coates v kazenskem prostoru igral z roko, sodnik Slavko Vinčić pa je pokazal na belo točko. Daiči Kamada je vratarja Antonia Adana poslal v napačno smer za izenačenje. Eintracht je nujno potreboval zmago, vstopil je tudi Ansgar Knauff, ki je v 72. minuti na desni strani zaposlil Randala Kola Muanija. Napadalec si je žogo zaustavil s prsmi, švignil mimo Goncala Inacia in z diagonalnim strelom z desno nogo zabil žogo v mrežo.

V Lizboni močno omejili število vstopnic za navijače iz Frankfurta
Srečanje na stadionu Jose Alvalade si je ogledalo 41.744 gledalcev (kapaciteta je več kot 50.000). Navijači Frankfurta so dobili le 2500 vstopnic, saj so domačini omejili prodajo le na privržence Sportinga, ki plačujejo letno članarino. S tem so želeli preprečiti, da bi polovica stadiona navijala za Nemce. Aprila je 30.000 navijačev Eintrachta priredilo sijajno vzdušje ob zgodovinski zmagi na Camp Nouu v Barceloni v četrtfinalu Evropske lige.


6. krog, skupina A:
LIVERPOOL – NAPOLI 2:0 (0:0)
Salah 86., Nunez 98.

Liverpool: Alisson, Alexander-Arnold (87./Ramsey), Konate, van Dijk, Cimikas, Milner (46./Elliott), Fabinho, Thiago (87./Bejčetić), Salah, Firmino (87./Fabio Carvalho), Jones (73./Nunez).

Napoli: Meret, di Lorenzo, Östigard, Kim, Olivera, Ndombele (87./Raspadori), Lobotka (83./ZielinskI), Zambo Anguissa, Politano (70./Lozano), Osimhen (87./Simeone), Kvarachelija (83./Elmas).

Sodnik: Tobias Stieler (Nemčija)

RANGERS – AJAX 1:3 (0:2)
Tavernier 87.; Berguis 3., Kudus 29., Conceicao 89.

Lestvica:                          
NAPOLI *          6  5 0 1 20:6  15
LIVERPOOL *       6  5 0 1 17:6  15
AJAX              6  2 0 4 11:16  6
RANGERS           6  0 0 6  2:22  0
          * - v osmini finala      

Skupina B:
PORTO – ATLETICO MADRID 2:1 (2:0)
Taremi 5., Eustaquio 24.; Marcano 95./ag

Porto: Diogo Costa, Pepe (89./Rodrigo Conceicao), Fabio Cardoso, Marcano, Zaidu (53./Wendell), Otavio (89./Goncalo Otavio), Grujić, Eustaquio, Galeno (89./Folha), Evanilson (81./Toni Martinez), Taremi.

Atletico: Oblak, Molina, Savić, Gimenez, Reinildo, Correa (85./Barrios), de Paul, Witsel, Saul Niguez (60./Carrasco), Griezmann, Joao Felix (60./Cunha).

Sodnik: Daniele Orsato (Italija)

BAYER LEVERKUSEN – CLUB BRUGGE 0:0

Lestvica:                          
PORTO *            6  4 0 2 12:7 12
CLUB BRUGGE *      6  3 2 1  7:4 11
BAYER LEVERKUSEN   6  1 2 3  4:8  5
ATLETICO MADRID    6  1 2 3  5:9  5
          * - v osmini finala      

Skupina C:
BAYERN – INTER 2:0 (1:0)
Pavard 32., Choupo-Moting 72.

Bayern: Ulreich, Mazraoui (65./Mazraoui), Pavard, Upamecano (46./Davies), Stanišić, Kimmich, Sabitzer, Coman (77./Wanner), Gravenberch, Mane (66./Gnabry), Choupo-Moting (73./Tel).

Inter: Onana, Darmian, de Vrij (76./Škriniar), Acerbi, Bellanova, Gosens, Barella (60./Mhitarjan), Asllani, Gagliardini (60./Calhanoglu), J. Correa (76./Carboni), Martinez (60./Džeko).

Sodnik: Ivan Kružliak (Slovaška)

VIKTORIA PLZEN – BARCELONA 2:4 (0:2)
Chory 52./11-m, 63.; Alonso 7., Ferran Torres 45., 54., Torre 75.

Lestvica:                              
BAYERN *          6  6 0 0 18:2  18    
INTER *           6  3 1 2 10:7  10    
BARCELONA         6  2 1 3 12:12  7    
VIKTORIA PLZEN    6  0 0 6  5:24  0    
          * - v osmini finala          

Skupina D:
SPORTING LIZBONA – EINTRACHT 1:2 (1:0)
Arthur Gomes 39.; Kamada 61./11-m, Kolo Muani 72.

Sporting: Adan, St. Juste (78./Cabral), Coates, Goncalo Inacio, Pedro Porro, Pedro Goncalves, Ugarte (63./Dario Essugo), Nuno Santos (32./Matheus Reis), Edwards (63./Trincao), Arthur Gomes, Paulinho.

Eintracht: Trapp, Tuta, Jakić (80./Smolčić), Ndicka, Dina Ebimbe (69./Knauff), Pellegrini, Kamada, Sow, Lindström (46./Rode), Götze (90./Alidou), Kolo Muani (80./Borre).

Sodnik: Slavko Vinčić (Slovenija)

MARSEILLE – TOTTENHAM 1:2 (1:0)
Mbemba 45.; Lenglet 54., Höjbjerg 95.

Lestvica:                            
TOTTENHAM *        6  3 2 1  8:6 11  
EINTRACHT *        6  3 1 2  7:8 10  
SPORTING LIZBONA   6  2 1 3  8:9  7  
MARSEILLE          6  2 0 4  8:8  6  
          * - v osmini finala        
Bayern in Liverpool prepričljiva v Ligi prvakov