Dušan Vlahović se je uspel zbrati in v 98. minuti je tudi zatresel mrežo Atalante. Foto: EPA
Dušan Vlahović se je uspel zbrati in v 98. minuti je tudi zatresel mrežo Atalante. Foto: EPA

V 65. minuti je srbski napadalec zamenjal Arkadiusza Milika. S tribun se je, ko je vstopil v igro, slišalo vzklike "cigan, cigan, cigan".

Sodnik Daniele Doveri je tekmo na kratko prekinil. Vlahović je dosegel gol v 98. minuti za 0:2 in zmerjanje se je nadaljevalo.

Sodnik je nato gesto nogometaša razumel kot provokacijo in mu pokazal rumeni karton. Italijanska nogometna zveza naj bi rumeni karton razveljavila, kot je to storila pred kratkim, ko je bil izključen Romelu Lukaku iz Interja. Belgijec je po rasističnih žalitvah tudi naredil gesto proti navijačem, ki so ga zmerjali.

Infantino je takšen način sproščanja navijaških čustev v objavi na Instagramu označil za "popolnoma nesprejemljivega". To ni osamljen primer, je potožil predsednik svetovne zveze in pristojne v Italiji pozval k uvedbi strogih sankcij. Te bi morale služiti kot svarilo.

"Fifa in jaz stojimo ob strani Dušanu Vlahoviću, tako kot ob vsakem drugem igralcu, trenerju, funkcionarju, navijaču ali drugem udeležencu nogometne tekme, ki doživi rasizem ali diskriminacijo," je zapisal Švicar. "Žrtve takšnih zlorab je treba podpreti, storilce pa ustrezno kaznovati."

Navijači Lazia prednjačili v neprimernem obnašanju
To sezono so se na tribunah stadionov ponavljali incidenti z elementi rasizma in antisemitizma. V neprimernem obnašanju so prednjačili navijači rimskega Lazia, ki so uporabljali antisemitske vzklike na obeh mestnih derbijih proti Romi. Na eni tekmi so opazili navijača z dresom in napisom "hitlerson" in s številko 88, ki pomeni nacistični pozdrav.

Moški bi lahko bil obtožen v skladu z italijanskim tako imenovanim Mancinovim zakonom proti gestam, dejanjem in sloganom, s katerimi se poveličujeta nacizem ali fašizem. Kazni vključujejo zaporno kazen do 18 mesecev in globo v višini do 6000 evrov. Nemški državljan je bil identificiran skupaj z dvema drugima moškima, ki sta med tekmo salutirala z nacističnim pozdravom. Lokalni mediji poročajo, da sta bila moška Romuna.