Foto: AP
Foto: AP

S tribune, na kateri so privrženci rimskega kluba spremljali svoje ljubljence v Lecceju, je bilo mogoče slišati rasistične vzklike in vsesplošno žaljenje. Tarči naj bi bila predvsem temnopolta nogometaša gostiteljev Samuel Umtiti in Lameck Banda. Tekmo je Lecce dobil z 2:1.

Klub se je na incident že odzval in vedenje navijačev ostro obsodil. "Navijači Lazia niso rasisti in jih ni mogoče povezati z nekaj posamezniki, ki resno škodijo podobi kluba. Lazio je vedno nasprotoval vsem oblikam rasizma in diskriminacije z vsemi razpoložljivimi sredstvi. Klub bo, kot vedno, ponudil maksimalno sodelovanje oblastem pri odkrivanju odgovornih," so zapisali v sporočilu za javnost.

Tekma na stadionu Via del Mare je bila prekinjena, organizator pa je javno pozval k prenehanju rasističnih vzklikov. Domačim navijačem je vzklike Umtitiju uspelo preglasiti, kar so poudarili tudi pri Lecceju. "Rasistično žaljenje so preglasili naši navijači v podporo našemu šampionu," so zapisali v klubu.

Na incident se je odzval tudi predsednik Mednarodne nogometne zveze Fifa Gianni Infantino, ki je na družbenih omrežjih zapisal: "Solidarnost s Samuelom Umtitijem in Lameckom Bando. Zakričimo jasno in glasno: Ne rasizmu! Naj velika večina navijačev, ki so dobri ljudje, vstane in enkrat za vselej utiša vse rasiste."

Lazio je moral zaradi rasističnega vedenja svojih navijačev tekmo pred delno zaprtimi tribunami v Evropski ligi odigrati leta 2019 proti Celticu, leto pozneje je klub zaradi žaljenja napadalca Brescie Maria Balotellija doletela kazen 20.000 evrov. Serie A med drugim preiskuje tudi domnevno rasistično žaljenje Napolijevih navijačev zoper Interjevega napadalca Romeluja Lukakuja, ki je s črno-modrimi v nedeljo dobil derbi kroga v prestolnici mode.

Naslednjo prvenstveno tekmo bo Lazio na svojem Olimpicu odigral v nedeljo proti Empoliju.