Zadnji dve leti Paula Pogbaja spremljajo afere: od čarovnika in družinskih sporov ter zdaj še dopinškega primera. Foto: Reuters
Zadnji dve leti Paula Pogbaja spremljajo afere: od čarovnika in družinskih sporov ter zdaj še dopinškega primera. Foto: Reuters

Reprezentanca Italije v kvalifikacijski skupini C v Milanu v torek ob 20.45 gosti Ukrajino na ključni tekmi za preboj na Euro 2024. Italijani so daleč za vodilnimi Angleži (13 točk) in za Ukrajinci zaostajajo za tri točke. A prva nogometna tema na Apeninskem polotoku ni grožnja novega nogometnega neuspeha, temveč dopinški primer Paula Pogbaja.

V Vidmu ni zaigral, a je moral na test

Na prvi tekmi novega italijanskega prvenstva je bil Pogba sicer le rezervist, a je bil 20. avgusta naključno izbran za drugega nogometaša Juventusa, ki mora na protidopinški test. V vzorcu so mu odkrili precej povišano raven testosterona, kar bo zdaj potrdil ali ovrgel B-vzorec, torej drugi del tekočine, ki so mu jo odvzeli v Vidmu. Testiranje opravlja rimski protidopinški laboratorij Acqua Acetosa.

Italijanska protidopinška agencija je francoskega nogometaša suspendirala, v postopku pa mu grozi 4-letna kazen. Standardna sankcija za kolesarje, atlete ali dvigovalce uteži, medtem ko je nogomet v svojih javno precej redkih dopinških primerih bil precej prizanesljivejši. A v zadnjih letih so se protidopinška pravila, zlasti pa zakonodaja v Italiji, spremenila, zaradi česar so zdaj sankcije vsaj na papirju izenačene, ne glede na šport, in predvsem ostrejše kot v preteklosti.

Zadnji večji nogometni primer: enoletni suspenz

V Serii A so imeli zadnji odmevnejši dopinški prestopek leta 2017, ko so pri takratnem kapetanu Beneventa Fabiu Lucioniju odkrili pozitivno reakcijo na metabolit klostebol. Klubski zdravnik je prevzel polno odgovornost in je bil izključen iz športa za štiri leta, nogometaš pa je moral prisilno počivati eno leto.

Sorodna novica Pogba padel na dopinški kontroli, grozi mu štiriletna prepoved igranja

Italijanska športna oz. nogometna javnost se precej bolje spominja treh primerov iz začetka tisočletja. Razvpit je bil primer Marca Borriella, ki je leta 2006 padel zaradi sledi metabolita kortizona. Na koncu je bil napadalec AC Milana suspendiran zgolj tri mesece, saj je odgovornost za kontaminacijo s prepovedano snovjo prevzela njegova partnerica Belen Rodriguez, ker naj bi imela vaginalno okužbo in posledično zdravilo prek spolnega odnosa prenesla na Boriella.

V začetku leta 2000 so v Italiji na protidopinškem testu ujeli kar dva slovita nogometaša, oba zaradi uporabe nandrolona. Branilec Lazia Jaap Stam in vezist Brescie Pep Guardiola sta bila kaznovana s štirimesečno prepovedjo igranja. Zdaj sloviti in uspešni trener je ob tem na rednem civilnem sodišču dosegel popolno oprostitev zaradi pomanjkanja dokazov. Leta 2009 so ga pravnomočno oprostili in mu s tem črtali 7-mesečno pogojno zaporno kazen iz 2001.

Ponesrečena vrnitev v Torino

Po prvih odzivih in analizah so nad Paulom Pogbajem zbrani temni oblaki, ki se zbirajo že celotno zadnje leto. V pretekli sezoni je francoski zvezdnik zaradi dolgotrajne poškodbe kolena odigral zgolj šest ligaških tekem in tri evropske, ob kopici zdravstvenih težav je ostal brez SP-ja v Katarju, nove poškodbe pa so zaznamovale tudi poletne priprave in začetek nove sezone.

Z lansko vrnitvijo v Juventus, kjer je igral med letoma 2012 in 2016, je želel Pogba oživiti svojo nogometno kariero in status superzvezdnika, a hitro si je poškodoval koleno. Letos je kot rezervist zaigral na dveh tekmah Serie A za skupnih 53 minut igre, lani pa je v celi sezoni zaigral na 10 tekmah za vsega skupaj 161 minut. Foto: EPA
Z lansko vrnitvijo v Juventus, kjer je igral med letoma 2012 in 2016, je želel Pogba oživiti svojo nogometno kariero in status superzvezdnika, a hitro si je poškodoval koleno. Letos je kot rezervist zaigral na dveh tekmah Serie A za skupnih 53 minut igre, lani pa je v celi sezoni zaigral na 10 tekmah za vsega skupaj 161 minut. Foto: EPA

Zdaj 30-letni nogometaš, ki je s Francijo leta 2018 osvojil naslov prvaka in je kot igralec Juventusa in Manchester Uniteda veljal za enega najboljših vezistov na svetu, je bil ob razkritju pozitivnega vzorca šokiran. V Pogbajevem taboru (menedžer in sorodniki) so bili v prvih odzivih previdni, upajo pa na nenamerno okužbo s testosteronom.

"Čakamo na analizo drugega vzorca in ne moremo povedati ničesar, dokler ne dobimo rezultatov," je pojasnila njegova zastopnica Rafaela Pimenta in dodala: "Zagotovo pa Paul nikoli ni želel kršiti pravil."

V zraku prekinitev pogodbe

Za igralce, ki zavestno uporabljajo doping za izboljšavo predstav, je predvidena 4-letna kazen, če pa so izdelek vzeli pomotoma, se kazen zmanjša in znaša od nekaj mesecev do največ dveh let. Uporaba prepovedanih snovi, četudi nenamerna, bi lahko sprožila tudi prekinitev Pogbajeve pogodbe z Juventusom, s katerim je vezan do junija 2026 za osem milijonov evrov neto na sezono. Zaradi tega so že komentarji iz Milana in Rima, da mogoče pa Juventusu najbolj koristi Pogbajev dopinški primer.

Legendarni Bonucci toži "staro damo"

Slabih novic za Juventus zlepa ni konec. Legendarni branilec Leonardo Bonucci je namreč vložil tožbo proti klubu, ker mu med poletnimi pripravami niso dovolili trenirati s prvo ekipo. Bonucciju se je iztekala pogodba, vodstvo kluba iz Torina pa se ga je želelo znebiti, na koncu je 36-letni branilec podpisal za Union Berlin in zdaj vložil tožbo proti klubu, kjer je v dveh različnih obdobjih preživel kar 12 let in postal simbol trdne obrambe "stare dame".