V prejšnji sezoni Serie A sta dva nogometaša nosila dres s številko 88. Oba Hrvata: Mario Pašalić kot član Atalante in Toma Bašić kot član Lazia. Foto: EPA
V prejšnji sezoni Serie A sta dva nogometaša nosila dres s številko 88. Oba Hrvata: Mario Pašalić kot član Atalante in Toma Bašić kot član Lazia. Foto: EPA

Gre za še en ukrep oblasti, ki želi izkoreniniti vse bolj prisoten antisemitizem v državi - in na stadionih, poročajo tuje tiskovne agencije.

Podpisana izjava o nameri je le prvi korak širše strategije, ki bo pravi zagon dobila v novem dokumentu o preprečevanju in boju proti vsem oblikam rasizma in diskriminacije v športu.

Matteo Piantedosi, notranji minister

Sporazum med drugim dovoljuje tudi prekinitev tekme "v primeru antisemitskih vzklikov, dejanj in zražanja". Pri številki 88 gre lahko namreč za sklicevanje na nemški nacistični pozdrav.

Prvi korak širše strategije
"Gre za ustrezen in učinkovit odgovor na nevzdržne predsodke, ki se še vedno prepogosto pojavljajo na naših stadionih," je ob tem dejal italijanski notranji minister Matteo Piantedosi.

"Proti antisemitizmu se je treba močno boriti, skupaj z vsem, kar izključuje, zaničuje in diskriminira vsakega posameznika, družbeno skupino ali manjšino. Podpisana izjava o nameri je le prvi korak širše strategije, ki bo pravi zagon dobila v novem dokumentu o preprečevanju in boju proti vsem oblikam rasizma in diskriminacije v športu," je še povedal.

Navijač Lazia na derbi z dresom, na katerem je pisalo Hitlerson

Podpis sporazuma je dobil zagon po številnih incidentih v zadnjem obdobju, za enega izmed njih je poskrbel navijač Lazia, ki je na večni derbi z Romo na Olimpico prišel oblečen v dres s številko 88, na katerem je pisalo Hitlerson. Šlo je za nemškega navijača, ki mu je klub že doživljenjsko prepovedal obisk tekem na Olimpicu. Omenjeni derbi so sicer zaznamovali številni antisemitski vzkliki Lazievih privržencev.