Veliko slavje nogometašev Verone na stadionu Mapei v Reggio Emilii. Foto: EPA
Veliko slavje nogometašev Verone na stadionu Mapei v Reggio Emilii. Foto: EPA

Spezia je sezono končala na 17. mestu, Verona pa na 18. Po novih pravilih italijanskega prvenstva sta morali točkovno izenačeni moštvi odigrati še dodatno tekmo za ohranitev prvoligaškega statusa.

23-letni belgijski napadalec Cyril Ngonge je bil junak večera. Foto: EPA
23-letni belgijski napadalec Cyril Ngonge je bil junak večera. Foto: EPA

Kapetan Faraoni poskrbel za hitro vodstvo Verone
Verona je povedla že v peti minuti, ko je kapetan Davide Faraoni močno streljal, Ethan Ampadu je skušal posredovati pred golovo črto, a je žogo le potisnil v lastno mrežo.

Ampadu je izenačil deset minut zatem, ko je žogo z roba kazenskega prostora poslal v mrežo tik ob levi vratnici.

Odlični napadalec Ngonge blestel pred odmorom
Z dvema zadetkoma je še pred koncem prvega polčasa zablestel Cyril Ngonge. Belgijec je najprej zadel v 26. minuti po podaji Milana Đurića, sedem minut pred odmorom pa je povišal na 1:3, potem ko je sprejel žogo na sredini igrišča, prodrl po levi strani in močno streljal. Ampadu je skušal posredovati, a je spremenil smer žoge, ki je prelisičila vratarja Bartlomieja Dragowskega.

M'Bala Nzola je slabo izvedel strel z bele točke. Foto: EPA
M'Bala Nzola je slabo izvedel strel z bele točke. Foto: EPA

Nzola zelo slabo izvedel najstrožjo kazen
V 68. minuti je Eldor Šomurodov mojstrsko lobal vratarja Lorenza Motipa. Faraoni pa je pritekel in žogo odbil z roko z golove črte. Sodnik Daniele Orsato je takoj pokazal rdeči karton. M'Bala Nzola je nato zelo slabo streljal, Montipo je žogo zlahka odbil. Spezia tudi z igralcem več na zelenici v zadnjem delu tekme ni ogrozila gostov.

20-letni Tio Cipot je v igro vstopil v 83. minuti, a se je s soigralci poslovil od italijanske elite.

Pavoletti v 94. minuti popeljal Cagliari v Serie A
Iz druge lige se v Serie A znova seli Cagliari, ki je na drugi tekmi finala "play-offa" v Bariju slavil zmago z 1:0 po golu Leonarda Pavolettija v 94. minuti. Prva tekma se je končala z 1:1, moštvo s Sardinije pa je moralo na povratni tekmi na stadionu San Nicola zmagati po 90 minutah, da bi si zagotovilo igranje v Serie A, saj po pravilih neodločen izid ne bi bil dovolj.

Za Cagliari je od 68. minute igral Nik Prelec in se s klubom razveselil napredovanja v Serie A. Razočaran je zelenico v Bariju pred skoraj 60.000 gledalci zapustil Žan Žužek. Za poražence je igral od 64. minute.

Ob Cagliariju sta se napredovanja razveselila še Frosinone in Genoa, katere član je vratar Rok Vodišek. Med drugoligaši bosta ob Spezii prihodnjo sezoni igrala še Cremonese in Sampdoria.


Dodatna tekma za obstanek v Serie A, Reggio Emilia:
Spezia - VERONA 1:3 (1:3)
Ampadu 15.; Faraoni 5., Ngonge 26., 38.
RK: Faraoni 68./Verona
Nzola (Spezia) je v 70. minuti zapravil 11-m.

Spezia: Dragowski, Wisniewski (53./Verde), Ampadu, Nikolaou, Salva (83./Agudelo), Zurkowski (65./Kovalenko), Esposito (83./T. Cipot), Bourabia, Reca, Šomurodov, Nzola.

Verona: Montipo, Magnani (85./Coppola), Hien, Dawidowicz (59./Cabal), Faraoni, Tameze, Sulemana, Depaoli, Ngonge (76./Terracciano), Lazović (59./Verdi), Djurić (76./Gaich).

Sodnik: Daniele Orsato