Matjaž Kek iz porazov ne dela tragedij. Foto: Reuters
Matjaž Kek iz porazov ne dela tragedij. Foto: Reuters
Joe Cole in Bojan Jokič
Bojan Jokič (desno) je bil med tistimi, ki so se najtežje sprijaznili s slovesom od "mundiala". Foto: Reuters
Matjaž Kek in Fabio Capello
Po koncu tekme je moral stisniti roko Fabiu Capellu. Foto: Reuters
Jermain Defoe in Samir Handanovič
Port Elizabeth je bil zadnja postaja v zgodbi "Slovenija na svetovnem prvenstvu 2010". Foto: Reuters

Kek, ki se je s predsednikom NZS-ja Ivanom Simičem že pred lansko tekmo proti Slovaški dogovoril, da bo izbrano vrsto vodil tudi v kvalifikacijah za Euro 2012, je v poznejšem pogovoru s slovenskimi novinarji dodal še stavek ali dva na to temo.

Slovenska reprezentanca se v domovino vrača v soboto. Na letališče Jožeta Pučnika bo prispela ob 8.20.

"Vse je mogoče. Človek v takšni situaciji potrebuje nekaj časa, da razmisli in se potem odloči, v katero smer gre dalje. Zdaj ne razmišljam o ničemer drugem, kot o tem, da fante pripeljem domov, tako kot sem jih odpeljal od tam - s skupno fotografijo pred letalom, da bodo ljudje videli, kaj je to pozitivna energija, medsebojno spoštovanje in pozitivna komunikacija. Domov jih želim spraviti tako, kot sem načrtoval, kar pomeni, da pridemo domov še večji prijatelji, še boljša skupina in še večja družina. Če bomo to vzdušje spustili, da gre v nič, potem smo res svetovni idioti," je ocenil slovenski selektor.

"Šolanje plačali na najbolj krut način"
S sproščenostjo in nasmeškom na obrazu je pokazal, da ga neuvrstitev v osmino finala ni preveč potrla. Zaupal nam je, da se po popitem pivu in sendviču počuti bolje. "Tako kot nisem evforičen v zmagah, ne delam tragedije ob porazih. Na živce mi pa gre razmišljanje, da se bo čez mesece ali leta videlo, kaj smo tu naredili. Če se to že zdaj ne vidi, je to žalostno. Upam, da bodo reprezentanca in posamezniki izšli iz tega še močnejši. Šolanje smo plačali na najbolj krut način, ki se pač zgodi. Če ob porazu ne znaš biti velik, potem tudi ob zmagi ne boš pravi zmagovalec," je nadaljeval Kek.

Nogometaši so dejstvo, da je SP zanje končan, sprejeli različno - eni lažje, drugi težje. Med tistimi, ki ni skrival čustev, je bil Bojan Jokič. Mimo novinarjev se je sprehodil s solzami v očeh.

"Nimaš kaj, takšen je šport. Včasih ti da, včasih kaj vzame. Upam, da se bo fantom to nekoč vrnilo. O tekmi težko govorim, ker je malo prehitro. Imeli smo kar težave, Angleži so nekajkrat "prileteli" pred naša vrata. Videli ste, da je bil to strahovit ritem. Na koncu pa smo imeli mogoče celo žogo za zmago. Proti takšnim ekipam moraš to izkoristiti. Zanimivo pa mi je bilo opazovati, kako so se v zadnjih 15 minutah kar tresli na njihovi klopi - od Beckhama in Piercea do Capella," je še razmišljal Kek, ki je Italijanu na klopi Anglije po tekmi stisnil roko.

Potegniti je treba dobre zaključke
Mariborčan predvsem upa, da bo iz izkušnje v Južni Afriki kaj potegnil slovenski nogomet. "Pokazali smo pot, kako se da. Potencial imamo strahovit, večjega, kot si marsikdo predstavlja. Treba pa je razčistiti neke odnose, vendar so to naše interne zadeve," je dodal.

Za konec se je še enkrat ozrl nazaj in na kratko analiziral dogajanje od 18. maja, ko se je reprezentanca zbrala v Mariboru in začela priprave na SP. "Nič ne bi naredil drugače. Danes smo imeli drugačno izhodišče kot novembra, ko smo "leteli". A ekipo smo fizično dobro pripravili, dobro je zdržala vse skupaj. Posameznike, ki niso igrali po več mesecev, smo dvignili na ustrezen nivo. Vedno je lahko kaj boljše, a treba je narediti dobre analize in iz tega poskušati potegniti dobre zaključke, ne pa iti v kritiko," je poudaril in pohvalil celoten strokovni štab, ki mu je pomagal.

Dopusta, kot pravi, ne potrebuje: "Že jutri bom začel o nogometu razmišljati dalje, čeprav sem dobesedno zelo zelo prazen. Takšne bitke sem že tudi osebno izgubljal in dobival, tako da sem se že utrdil. To bom poskušal prenesti tudi na fante, upam, da mi bo uspelo. Vsi skupaj rabimo nekaj miru in kakšno pivce za živce, potem pa bomo šli dalje. Peklo bo pa kar nekaj časa."

Iz Port Elizabetha,